Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já myslím, že to je v pohodě, když máte cizí příjmení, tak proč ne. Osobně znám 2 holky jménem Nicole, což je podobné vašemu případu, a nevím o tom že by se nad tím někdo pozastavoval.
Moje dcera má taky jméno ve tvaru z kalendáře, které ovšem kdekdo mrví různými obměnami, tak také často vysvětluji pravopis, přesto, že se píše nejběžnější formou.
Veronica je úlet, a pokud jí říkáš VeroniCo, je to úlet ještě větší.
Pokud změnit, tak čím dřív, tím lépe ![]()
@Jana206 píše:
SouhlasímV roli příbuzné bych drzela pusu, maximálně si myslela svoje
V roli zakladatelky bych se nenechala vyvést z míry. Pokud bych prece jen jako matka měla pochybnosti, tak pokud změnit jméno, tak teď. Čím dřív, tím líp.
svatá pravda. Ale pokud si zakl. stojí za svým, pořád ještě zůstane Verunce možnost změny, kdyby se s rodiči nestotožnila. Takže opravdu - mnoho povyku pro nic.
Příspěvek upraven 24.03.18 v 22:05
Me by spis zajimalo, proc ji nekdy volas VeroniCo? Tak se to jmeno, byt psane s C, prece nikde nevyslovuje? Nebo ano? To zni dost blbe? Jak kdybys na NiCol volala Nicol. Nebo jsem te spatne pochopila?
Příspěvek upraven 24.03.18 v 22:05
No, nechtěla bych být v kůži té holky. Přijde mi fakt divné dávat jméno Veronica když se to vyslovuje normálně a jde jen o to zkomplikovat psanou formu. K čemu to má být dobré? Přináší to jen komplikace a vůbec žádný benefit. Prostě je to Veronika, jen se debilně píše.
@suvik píše:
Mne by spis zajimalo, proc ji nekdy volas VeroniCo? Tak se to jmeno, byt psane s C prece nikde nevyslovuje? Nebo ano? To zni dost blbe? Jak kdybys na NiCol volala Nicol. Nebo jsem te spatne pochopila?
Máš recht ![]()
@Anonymní píše:
Chci znát váš názor, narodila se nám holčička a dali jsme jí jméno Veronica. Jsou jí už 4m a někteří členové rodiny to stále nemůžou zkousnout. Přemlouvají mě abych zašla na matriku a přejmenovala klasicky na Veroniku.Je to vážně tak hrozné? Podle mě jsou i horší jména
. Jinak k příjmení krásně ladí (je podobné k Neumann).
Podle zdejších přehnaných reakcí si umím představit, jak asi kvičí tví příbuzní
hrozné to není, Veronica Neumann je jméno, co plně obstojí i v zahraničí. Ano, bude se muset pokaždé připomenout, protože má ryze české jméno psané cize, ale upřímně, i ve škole si tohle zapamatují za týden. Sama mám cizí jméno a že bych nějak extrémně trpěla tím, že musím ostatním říct, jak se to píše, to opravdu ne. Myslím, že hodně lidí prostě nezvládne ustát jakoukoli odchylku od normy, ale to už není váš problém. Myslím si, že dceři by to mohlo v dospělosti i pomoci, protože si ji lidé budou pamatovat díky trošku jinému jménu.
@Anonymní píše:
@hanka.br. já si za tím stojím, pro mě je krásné a ostatní to tak budou muset brát..
Jen mě zajímal názor dalších lidí( i když sem se asi měla zeptat před porodem) jestli je to vážně tak hrozné
Není to až tak hrozné. Jsou horší věci. Jednou jste jí to jméno dali, tak to tak nechte.
Když už jsme u toho jo..moje dcera má úplně normální jméno, v Čechách klasika, jmenuje se Kristýna…a už tolikrát jí to jméno někdo zmršil ![]()
@Lalelale a co když holka zůstane v Čechách, tak jí cize znějící jméno bude akorát k vzteku
a upřímně, odlišné jméno a pamatování si toho člověka není vždy k užitku ![]()
Hrozné jméno to jistě není, ale připadá mi jaksi zbytečné pojmenovat dítě Veronica, když se to stejně vyslovuje Veronika. Taková snaha se odlišit, ale přitom chybí fantazie nebo odvaha použít opravdu neobvyklé jméno. Jinak rodinu bych neřešila, pokud vy rodiče jste spokojení, není důvod přejmenovávat.
Je to úplně fuk, v dnešní době. Si vemte, jak to řešili dřív. Do křestního listu se kdysi vešlo cokoliv, stačilo, aby farář blbě slyšel, neuměl pravopis, nelíbila se mu česká verze jména - napsal německou a vice versa, přepsal se a už se to s člověkem vezlo a nic nezmohl. Takový Náprstek byl prý jako jediný ze sourozenců Fingerhut. Dneska si může člověk vybírat skoro ve všem, u něčeho to zdržuje a může to být trošku na škodu, přijde mi trošku škoda, že už u člověka nemůžeme odhadnout národnost podle jména, jako v min. století, ale co už.
Nepraktický to kvůli úřadům určitě není, nedovedu si představit situaci, kde by po mě někdo chtěl vyhláskovat jméno a příjmení, aby si to napsal. Formuláře si plním sama, jaké chci já, když posílám ofiko emaily, tak si to taky každý přečte.
Jméno se mi tedy nelíbí ani s k, ani s c, ani kdyby mělo na konci třebas q, nebo que, ale před rodiči dítěte bych držela hubu.
Takže se vysvětluje nosrmálně s K? Já myslela, že je to nějaké cizí jméno a vyslovuje se VeronYCa nebo VeroniCa. Ale pokud se píše C a vyslovuje K, to mi přijde zbytečná komplikace do budoucna, na každém úřadě, ve škole, pořád říkat, že se píšu jinak…
Mně tato za každou cenu originální jména nesedí, ale pokud už se tak holčička jmenuje, už bych to neměnila. Tlak rodiny by mě určitě zabejčil proti:D
@Anonymní píše:
Chci znát váš názor, narodila se nám holčička a dali jsme jí jméno Veronica. Jsou jí už 4m a někteří členové rodiny to stále nemůžou zkousnout. Přemlouvají mě abych zašla na matriku a přejmenovala klasicky na Veroniku.Je to vážně tak hrozné? Podle mě jsou i horší jména
. Jinak k příjmení krásně ladí (je podobné k Neumann).
Poslala bych je, kde slunce vychazi. Osobne bych nedala Veronica a uz vubec Veronika, protoze se mi nelibi a nemam rada jmena, ktere mame v kalendari.
Ale urcite bych diteti nic nemenila, protoze rodina/okoli si piskne. Si stuj za svoji volbou.
@Anna766 píše:
Není to až tak hrozné. Jsou horší věci. Jednou jste jí to jméno dali, tak to tak nechte.
Když už jsme u toho jo..moje dcera má úplně normální jméno, v Čechách klasika, jmenuje se Kristýna…a už tolikrát jí to jméno někdo zmršil
přestože Kristýna je klasika, málokdy jsou všechna IY umístena „správně“ včetně čárky. Navíc jsou i další varianty, třeba moderátorka Kloubková je Kristina.
Lidi si zkrátka musí zvyknout na písemnou variabilitu jmen. V zahraničí je to naprosto běžné.