Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já nechápu snahu o „mezinárodní jména“. Pokud vyloženě nejsem z nějakého důvodu často v cizině nebo tam nemám příbuzné. Daný člověk, pokud bude chtít jednou do ciziny, tak si svoje jméno přizpůsobí dané zemi, ne? Vždyť nikdo neví, kam se jednou dostane. Jinak bude dané jméno vypadat v Německu a jinak třeba v Americe.
Já znám Ukrajinku, která se jmenuje Irena. U nich je ale Iryna. Rodiče ji taky nedaly rovnou Irena pro případ, že by jednou mohla žít v ČR. ![]()
@RyBANA píše:
Tak ji tak rika doma, no a co. Vzdyt rodice komoli jmena bezne, daleko horsimi patvary. Delate z toho strasnou vedu...![]()
Zakladatelka se zeptala. My napsaly svůj názor. Proč hned věda ![]()
A jestli ji říká VeroniCo, tak potěš koště.
@Aries6 píše:
Já nechápu snahu o „mezinárodní jména“. Pokud vyloženě nejsem z nějakého důvodu často v cizině nebo tam nemám příbuzné. Daný člověk, pokud bude chtít jednou do ciziny, tak si svoje jméno přizpůsobí dané zemi, ne? Vždyť nikdo neví, kam se jednou dostane. Jinak bude dané jméno vypadat v Německu a jinak třeba v Americe.
Já znám Ukrajinku, která se jmenuje Irena. U nich je ale Iryna. Rodiče ji taky nedaly rovnou Irena pro případ, že by jednou mohla žít v ČR.
No a? Kazdy si ma zvolit jmeno, jake chce, ja zas nechapu lidi, jak jsi ty.
@RyBANA píše:
Tak ji tak rika doma, no a co. Vzdyt rodice komoli jmena bezne, daleko horsimi patvary. Delate z toho strasnou vedu…![]()
Tak se chtěj pochlubit, že vědí, že se někdy čte c jako k
. Já to vím taky, heč.
Už tu přestanu načuhovat, je to žrout času, i když reakce vtipné. Jdu si radši s dětma přečíst pohádku o vlcovi a Carculce.
@hanka.br. píše:
Takže Jirka zas tak mimo nebyl. Podle mě těmi sockami z paneláku myslel prostě průměrné obyčejné lidi, kteří sami výjimečnost nepoznali, tak ji chtějí dopřát svým dětem prostřednictvím zvláštního jména. Opravdu si myslíš, že by tvé dítě nedokázalo získat výjimečnost a pozornost ostatních jinak, než tím, že bude mít divné jméno?
Já mám třeba své výjimečné jméno ráda a neumím si představit, že bych dítěti dala jméno, které budou mít další tři děti na hřišti. Prostě mi to připadá divné, když sama jsem celý život zvyklá, že své jmenovkyně moc nepotkávám.
@rozand píše:
Já mám třeba své výjimečné jméno ráda a neumím si představit, že bych dítěti dala jméno, které budou mít další tři děti na hřišti. Prostě mi to připadá divné, když sama jsem celý život zvyklá, že své jmenovkyně moc nepotkávám.
Myslím, že výjimečnost má mnoho podob a pokud se to tady hodlá zvrhnout do obhajob nejčastějších jmen, přes které nejde vlak, tak toho se nezúčastním. Dítě může mít krásné originální jedinečné jméno, aniž by působilo jakkoli podivně, směšně nebo trapně, ale taky se může jmenovat třeba Džesika (i to jsem viděla) a o kráse a originalitě nemůže být hovor. Já ten rozdíl jasně vnímám. Ty ne?
Ještě by mě zajímalo jestli jí říká VeronYCo nebo VeronICo a přemýšlím, co je horší ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Ještě by mě zajímalo jestli jí říká VeronYCo nebo VeronICo a přemýšlím, co je horší
A že vás to tak bere?
![]()
Tady kde bydlím, ano jsem socka že sídliště
je několik Nikolek, a každá se píše jinak. Jedna je Nikola, druhá Nikol, další Nicol a ještě další dokonce Nicole…všem se říká Niki, Nikčo a podobně. A co? A nic.By mě nenapadlo vyslýchat rodiče proč jim to dali tak a nejinak.
U dcery v družině je Lucas a jeho mamka na něj volá Lucasy
, ostatní mu říkají Luky. Nikdo to nemá potřebu komentovat, ale něco si myslí, no a kdyby maminka založila diskuzi s dotazem na názory ostatních, tak se ty názory dozví.
@Anonymní píše:
Chci znát váš názor, narodila se nám holčička a dali jsme jí jméno Veronica. Jsou jí už 4m a někteří členové rodiny to stále nemůžou zkousnout. Přemlouvají mě abych zašla na matriku a přejmenovala klasicky na Veroniku.Je to vážně tak hrozné? Podle mě jsou i horší jména
. Jinak k příjmení krásně ladí (je podobné k Neumann).
a říkáš jí Veronika a nebo Veronica… jinak verze s C mi přijde zbytečná a nelíbí se mi a nikdy bych ti to neřekla, kdyby ses neptala, protože to mi nepřijde vhodné, ale ptáš se tak za mě - je to takové jakože - budeme světoví, extra výjimeční, ale je to Vaše věc… mě to přijde úlet ale je to vaše věc
@Anna766 píše:
A že vás to tak bere?![]()
Tady kde bydlím, ano jsem socka že sídlištěje několik Nikolek, a každá se píše jinak. Jedna je Nikola, druhá Nikol, další Nicol a ještě další dokonce Nicole…všem se říká Niki, Nikčo a podobně. A co? A nic.By mě nenapadlo vyslýchat rodiče proč jim to dali tak a nejinak.
ale tak zakladatelka se zeptala… nikdo ji nevyslýchá.. založila diskuzi, chtěla reakce, tak je má… ![]()
jinak Nicole mi přijde taky zbytečný úlet, ale je to každýho věc - nikomu to neubližuje, nikoho to neomezuje… ale je to takové - budeme světoví, jiná motivace mě nenapadá… ![]()
Příspěvek upraven 25.03.18 v 11:15
@rozand píše:
mám pocit, že teď na hřišti člověk potká víc dětí s různými cizími jmény, zkomoleninami než s klasickými jmény.
@Aries6 píše:
Prosím??? Od kdy je Veronika ryze české jméno?
tak pardon, opravuji se, Veronika je velice exotické jméno, které v Čechách prakticky není k vidění. S vyjímkou pár exotů, co musí být něco víc ![]()
Říkat dcerce Veronica s C bych viděla tak maximálně doma. Ale říkat ji tak na veřejnosti, tak si pomyslím, ze rodiče dali jméno dítěti a nevědí, jak se ani čte. Ze budou asi jednodužší…
@lucenka píše:
mám pocit, že teď na hřišti člověk potká víc dětí s různými cizími jmény, zkomoleninami než s klasickými jmény.
Tak já mám klasické jméno, jedinou jeho českou podobu. Jen je nás skoro 4000 v ČR a spíš starší věkový průměr, takže v mé generaci skoro nikdo.