Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anna766 Musí si to umět obhájit
Do mě jedna příbuzná poměrně často ryla, proč se prvorozený nejmenuje po tátovi. Naposledy jsem jí řekla, že má jeho příjmení, nemusí mít celý jméno
, protože odpověď, že se tak nejmenuje, protože jsme nechtěli, jí neuspokojila. No a pak se se mnou asi 2 roky nebavila ![]()
@Anonymní píše:
Opakuji že Veronico ji oslovuji pouze domajinak klasicky Verčo..příbuzná je mimochodem Nicole a druhá je Elissa tak to asi máme v rodině
zakl.
Podobný výběr ve vaší rodině se dal očekávat, ale mě zaráží, že s těmito jmény rodina problém nemá, zatímco s Veronicou ano. Pak se nabízí odpověď, kterou jsi napsala i nám - že to máte v rodině. ![]()
@Anna766 píše:
A že vás to tak bere?![]()
Tady kde bydlím, ano jsem socka že sídlištěje několik Nikolek, a každá se píše jinak. Jedna je Nikola, druhá Nikol, další Nicol a ještě další dokonce Nicole…všem se říká Niki, Nikčo a podobně. A co? A nic.By mě nenapadlo vyslýchat rodiče proč jim to dali tak a nejinak.
@lamicina píše:
U dcery v družině je Lucas a jeho mamka na něj volá Lucasy, ostatní mu říkají Luky. Nikdo to nemá potřebu komentovat, ale něco si myslí, no a kdyby maminka založila diskuzi s dotazem na názory ostatních, tak se ty názory dozví.
Lucase má i Borhyová, ne? Taky se mi zdá, že o něm nemluví jako o Lukáškovi.
Já mám zase známou, co má Matyase, bez háčku. Ted nevím, jestli s H nebo bez. Taky na něj volá MatyaSi a běda, jak z něj někdo udělá Matyáše ![]()
@Lalelale píše:
tak pardon, opravuji se, Veronika je velice exotické jméno, které v Čechách prakticky není k vidění. S vyjímkou pár exotů, co musí být něco víc
tys to nepochopila, že?
Veronika je řeckého původu, a je to mezinárodní jméno, i když je u nás tradiční. Exotika je zas jiná sorta, Lakshmi třeba ![]()
@pe-terka píše:
Lucase má i Borhyová, ne? Taky se mi zdá, že o něm nemluví jako o Lukáškovi.
Já mám zase známou, co má Matyase, bez háčku. Ted nevím, jestli s H nebo bez. Taky na něj volá MatyaSi a běda, jak z něj někdo udělá Matyáše
Má, jenže ta ho má tuším s řekem, tak tam je to jméno celkem pochopitelný.
@lleennttiillkkaa píše:
Má, jenže ta ho má tuším s řekem, tak tam je to jméno celkem pochopitelný.
jo, to je. Ale můj známý Matyas je Čech jako poleno, s českým příjmením
Nijak to neřeším. Jen vím, že jeho máma nesnáší, když z něj někdo udělá Matyáše ![]()
@pe-terka píše:
jo, to je. Ale můj známý Matyas je Čech jako poleno, s českým příjmenímNijak to neřeším. Jen vím, že jeho máma nesnáší, když z něj někdo udělá Matyáše
Dodneška si pamatuju, že s námi byl na vítání občánku Mathyas Jan Novák, jeden známý má Bryan Richard a k tomu české příjmení. Syn má spolužáka Nicholase a k tomu české příjmení.
Důležité je, jak se to jméno líbí vám. Přijede mi trochu škoda, že už teď říkáš, že to není zas tak hrozné jméno… Jinak já jsem Veronika, to jméno se mi hrozně líbí a příjmení k tomu mám tak krkolomné (jakože naprosto každý se zasekne a musím hlaskovat) a navíc bydlím v ulici, tak jsem ráda, že aspoň Veroniku mi napíšou všude bez problémů ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Dodneška si pamatuju, že s námi byl na vítání občánku Mathyas Jan Novák, jeden známý má Bryan Richard a k tomu české příjmení. Syn má spolužáka Nicholase a k tomu české příjmení.
Cemu to vadi? Nicemu.
@lleennttiillkkaa píše:
njn, musíme si zvykat
Kdo ví, jak se jednou budou jmenovat naše vnoučata
Už máme slušnou adaptační průpravu ![]()
@Lalelale píše:Ženské křestní jméno Veronika pochází z řeckého jména Bereniké (Phereniké). První část jména tvoří slovo „fere”, resp. sloveso „ferein” s významem „nést”, druhá část jména „niké” se z řečtiny překládá jako „vítězství”. Jméno Veronika tak znamená „ta, která přináší vítězství”, „nositelka vítězství”, „vítězka”.
tak pardon, opravuji se, Veronika je velice exotické jméno, které v Čechách prakticky není k vidění. S vyjímkou pár exotů, co musí být něco víc
@Kelsey píše:
No a? Kazdy si ma zvolit jmeno, jake chce, ja zas nechapu lidi, jak jsi ty.
Píšu svůj názor, tak se nečerti ![]()
@Aries6
jasné, Veronika - Pherenike, nachlup to samé. Zajímalo by mě, jak by ses tvářila na to, kdyby ji pojmenovala Pherenike
to by bylo řevu.
@pe-terka spíš ona nepochopila mě. Pokud Veroniku bere jako těžce cizokrajné jméno, pak by i Veronica měla být plně v pohodě. A co teprve další obdoby jména jako Veronique a další. No upřímně lituju zakladatelku, jestli její příbuzní předvádějí to, co většina lidí tady.