Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Carolline1 píše:
Může se zeptat co děláte s časopisy, skováváte, vyhazujete? Takový to Elle a tohle je zbytečný skladovat, ale kupujeme a odebíráme i odborné časopisy a těch je mi líto vyhodit…ale v malém bytě je to docela nářez kam s tím. Poradite??
Ja nosim casopisy do ordinace ke svy prakticky dr., neco jsem davala na hematologii a gynekologii v nemocnici, kde jsem travila cas v tehotenstvi. Zeptala jsem se a vzali si je.
@Anonymní píše:
Mám roční dítko, takže ta mi moc pomoct nemůže. Spíše naopak. Ale konečně se snad polepším… mně se líp uklízí jak malou dám spát večer… ale to už slyším ponižování a urážky od přítele, že nejsem schopná.. :-/ Takže musím..
Tak to také není fér, ti může pomoct, když se mu to nelíbí ![]()
@Carolline1 píše:Může se zeptat co děláte s časopisy, skováváte, vyhazujete? Takový to Elle a tohle je zbytečný skladovat, ale kupujeme a odebíráme i odborné časopisy a těch je mi líto vyhodit…ale v malém bytě je to docela nářez kam s tím. Poradite??
Odnesu do knihovny a oni si je vždy nechají, že dají na „vesnické“ pobočky, také mi je líto vyhazovat ![]()
@kozisek píše:
Tak to také není fér, ti může pomoct, když se mu to nelíbí
no, on pomůže, ale kecá u toho blbě. tak už mně to nebaví..
Pročetla jsem diskuzi a asi jsem taky hodně bordelář.Ono je asi bordel a bordel.Denně tady nelítám jak kamarádka každé ráno vytřít, utřít prach,vysát, vyleštit skleničky…Ráno vstaneme,ustelu a po snídani uklízím kuchyň (po večeři neuklízím, necháváme na lince a já mám nohy nahoře),zametám a vytírám jídelní kout, zapnu pračku, dopoledne tvoříme (takže bordel po celé kuchyni), jdeme ven,přijdeme malá jde spát, já vařím, uklidím obývák.Odpoledne jsme venku.Jeden den v týdnu vygruntuju koupelnu.Vanu,wc a umyvadla myju denně.A když jsme dlouho venku tak přijdem domů zároveň z manželem a v obýváku opět všude hračky, které zvládlo dítě vytahat než jsem se oblékla ![]()
Jsem bordelar a libi se mi to. Pani na uklizeni prijde jednou tydne a mezitim vysaju nebo uklidim koupelnu , jen kdyz je to fakt nutny. Jako luxovat kazdej den, to by mi jeblo. Mne zas strasne vadi takovej ten fasismus poradku. Matka vzdycky zasadne jen lezla po kolenou, neco vytirala, utirala, byla totalne sedrena a me to prislo proste trochu trapny. Doma nebyla nikdy pohoda, dodnes nadava kvuli tomu, ze nabijecka schovana v supliku neni smotana do maslicky. Nejsem jeji opak, ale proste pro me ma vetsi hodnotu si pohrat s klukem nebo kockou, nechat je udelat trochu borcus, co se nemusi sklizet hned za jejich zadkem… Nehnijem v zadnym pripade ve spine, chce to ale nejakej zlatej stred.
@Anonymní píše:
no, on pomůže, ale kecá u toho blbě. tak už mně to nebaví..
On nevěděl „s čím bude žít“? Můj chlap věděl že si bere bordelářku, on byl taky bordelář, bordelíme stále oba, ale i kdyby uklízel, tak bych mu řekla akorát to, že věděl dost předem co si bere. Momentálně mu to říkám vždy když mám štěkavou
Že nemůže říct že bych dřív byla milejší ![]()
@zichisek Jestli myjes denne zachod, tak te asi bordelarem nikdo nazyvat nemuze
Ja mam uplne stejnej system (vecer uz se k nicemu nedokopu, rano dam malymu snidani a u toho uklidim, on se mezitim probere a pak ho prevlecu a jdeme si hrat).
Kazdej musi najit svuj system. Myslim, ze se neda posuzovat, jestli je lepsi delat to tak nebo onak.. Podle me je treba nesmysl davat pradlo rovnou do pracky, tridim ho tak na pet ruznych hromadek (svetle a tmave na 30°, svetle a tmave na 60°, cerne zvlast). Nadobi taky davam do mycky az naraz, aspon si to zorganizuju tak, ze se ho tam vejde co nejvic.
Beodenko Já vím že jsem asi uplně mimo a nijak to nepopírám
…praní mě teda z prací zrovna vůbec nevadí, ale poraď mi prosím…jaké světlé a tmavé prádlo pereš na 60°?? Všude napíšou na cedulkách tam maximálně na 30…já teda peru na 40 normálně. bílé, červené a tmavé. Jen když v létě peru výplně peřin, tak to dám minim. na 60, možná i víc…
Díky moc za rady!
Já na 60st peru bílé - spodní prádlo, ponožky, plíny a světlé oblečení od malé (a nekoukám na to, jestli tam je psané 40 nebo 60)
na 60 peru ručníky
na 40 peru barevné věci
na 40 peru tmavé věci
na 40 peru červené věci
a povlečení jak které buď na 60 nebo na 40
![]()
@zichisek píše:
Já na 60st peru bílé - spodní prádlo, ponožky, plíny a světlé oblečení od malé (a nekoukám na to, jestli tam je psané 40 nebo 60)
na 60 peru ručníky
na 40 peru barevné věci
na 40 peru tmavé věci
na 40 peru červené věci
a povlečení jak které buď na 60 nebo na 40
Taky tak, jen mám vyzkoušené, že některé červené musím fakt přeprat jen na 30, jinak pouští (i po octové lázni).
A balvněné plínky jsem v šestinedělí prala na 90, pak už jen na 60.
@ivana-domca píše:
Mam to taky takZatim to funguje, akorat vytrit a vyluxovat musim aspon 2× v tydnu. Takze kdyz ve stredu uklizim koupelnu s chodbou, tak vytru rovnou i kuchyn, kterou jsem uklizela v pondeli
Jasně, já to trochu zjednodušila, abych to nepopisovala do detailů, ale podlahy dělám taky dvakrát týdně - jednou umývám a jednou luxuji (plovoucí podlahu). Mám ten itinerář rozdělen tak, aby se ty práce luxování a umývání střádaly tak, že je v podstatě stále všude uklizeno - tedy samozřejmě když ho dodržuji ![]()
@Carolline1 Podobne jako zichisek:
na 60° svetle pradlo: rucniky, prosteradla, bile spodni pradlo, bavlnene plinky a bryndacky, hodne uspinena svetla bodycka a overalky
na 60° tmave pradlo: tmave spodni pradlo a ponozky plus veci, co nosi chlap na sport (tricka a trenky)
K tomuhle pradlu zasadne nedavam avivaz.
Povleceni- svetle na 60°, barevne radsi na 40°, aby tam zustala nejaka barva
![]()
Ostatni veci roztridim podle barev a peru na 30°- svetle, tmave a cerne zvlast.
Ale moje mama to dela zase jinak, to asi musi kazdy podle sebe, jak to vyhovuje jemu.
@levmah28 píše:
Věřím,že jsou i takoví lidé,no na mě by to dobrý dojem teda neudělalo
tak já jsem uklízecí maniak, říká manžel
kámošku tak beru, ale radši se s ní scházím mimo její byt ![]()
Ja uklizim az v krajnim pripade, kdy se bile ponozky pri kontaktu s podlahou barvi nahnedo nebo kdyz dojde nejake potrebne nadobi. Posledni dobou ale uklizim podezrele casteji. U nas je ale problem, ze nemame v byte vubec zadny ulozny prostor, takze vsechny krabice musi byt kamuflovany jako soucast interieru. A kdyz to clovek nema podle svych predstav, tak se mu do nejakeho uklidu proste nechce.