Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky
Mám doma 10-ti měsíční holčičku a od té doby co se narodila, slyším z mého okolí neustálé dotazy, kdy pořídíme malé brášku. My se s přítelem dohodli už dávno, že nám jedno mimčo stačí. Už jsem unavená z neustálého vysvětlování, že druhé nechceme a reakce jsou většinou negativní. Jsou mezi vámi maminky, která jsou na tom stejně jako já a jak reagujete na otázky tohoto typu????
naprosto tě chápu
U mě je to taky tak
Škoda, že bude syn jedináček, ale vím sama nejlíp, že to tak bude nejlepší. ![]()
Myslím,že bude nejlepší říkat,prostě se nám to už nepovedlo.Já jsem jedináček a vím jak na mámu pořád někdo útočil,proč nechce víc dětí.Taky se dozvěděla,počkej až se holce něco stane,zůstanete sami apod
No,nicméně,já když měla první malou,taky jsem si v duchu říkala,že jedno dítě mě asi bude stačit,a nakonec mám tři ![]()
Ano, já! Ale já už na to nijak nereaguju, všichni mi říkají, že je ještě brzo, že si to rozmyslím, že sem sobec, když chci jedináčka, bla bla bla. Nejlepší je nikomu nic nevysvětlovat, vždycky řeknu, že uvidíme a myslím si svoje.
V ČR má většina lidí 2-3 děti a podle lidí je divný ten kdo se tomu nějak vymyká
A někdo nechce děti vůbec. Asi bych nikomu nic nevysvětlovala, je to vaše věc.
Příspěvek upraven 25.11.11 v 09:01
mám v práci kolegu, právníka, pořídil si nedávno s přítelkyní mimčo a já se potom zeptala, kdy druhé (sama ale tyto dotazy taky nemusím, protože teď máme dítě 6m a všichni se mě taky ptají na druhé, ae to jsem ještě tenkrát nevěděla, že je to tak otravné
) a on mi řekl, že druhé ne, že jim jedno stačí a já to považovala za vyřízené a neřešila to dál.
a mě, když se lidi ptají, řeknu jim, že až za dýl, až půjde malá do školy a to jsou taky reakce…
dostávám přednášky, jak je to nejlepší dřív po sobě, jak budu mít dva jedináčky atd…no nevím, neporadím žádnou supr odpověď, protože radílkové a rýpalové se najdou vždy.
jo a já jsem taky jedináček, takže mi to divné nijak nepřijde…
já jsem na tom stejně. Jedno dítě bohatě stačí! Nejsem ten typickej mateřskej typ, takže představa, že bych měla být doma s dětma víc než tři roky, je pro mě hrozná! Navíc ani finančně to není žádná sláva, dvě děti bysme asi ani nezvládli…
otázky z okolí mě taky hrozně iritujou! A nejlepší je, že se lidi začínali ptát, už když jsem byla v porodnici, což mi přijde dost drsný! Která ženská hned po prvním porodu začíná přemýšlet o druhém? ![]()
Jinak já vždycky říkám, že druhé nechceme a nerozvádim moc proč… zbytečné debaty, kdy tě druhá strana přesvědčuje, že to druhý vlastně chceš, chci vynechat ![]()
Ježiš konečně muj člověk
sem na tom stejně a když se někdo zeptá, neříkám né, říkám třeba za 6 let (a to už budu asi stará a nebude se mi do toho chtít
).. já hrozně těžce nesla těhu, protože mě to omezovalo v mé aktivitě, nenáviděla sem kojení, protože nám dělalo jenom trápení a navíc malá je rarach, nebyly jí ani 4 měsíce, když se poprvé otočila na bříško a od té doby jenom jede, vyžrali sme prdíky, nemoce atd, takže já už to prostě znovu absolvovat nechci, aspoň momentálně mám ten pocite, že si minimálně potřebuju odpočinout od miminka (teď už je malá skvělá, takovejch dětí bych brala 5), ale že to určitě nebude tragédie, když malá zustane jedináček
takže neříkejme nikdy,třeba si to taky rozmyslíš ![]()
Já taky!! Sama jsem jedináček a byla jsem tak spokojená. Stačila spousta kamarádů a bylo to lepší jak sourozenec. K tomu když vidím, jak ti sourozenci spolu stejně v dospělosti nekomunikují apod. Tak si říkám k čemu??
Ale aspoň, že vy jste se shodli. Můj manžel je z 6 dětí a chce mít aspoň ty 2, lépe 3.
Takže u nás ještě kvůli tomu bude spousta debat. Uvidím časem, třeba se znovu ozve příroda a budu chtít další. Ale zatím NE! A to je malé 1 rok a všude slýchám, že už bychom se měli začít snažit. Ale pro mě to je nepředsatvitelné, být znouv těhotná, znovu zažít porod. ![]()
Ne, ne ne.. děkuji nechci
Liciáš píše:
Ahojte holkyMám doma 10-ti měsíční holčičku a od té doby co se narodila, slyším z mého okolí neustálé dotazy, kdy pořídíme malé brášku. My se s přítelem dohodli už dávno, že nám jedno mimčo stačí. Už jsem unavená z neustálého vysvětlování, že druhé nechceme a reakce jsou většinou negativní. Jsou mezi vámi maminky, která jsou na tom stejně jako já a jak reagujete na otázky tohoto typu????
Já nechápu,proč lidi,sotva člověk porodí,tak se hned ptají na druhé
A je zajímavé,že už se tak často neptají,kdy bude třeti
Já mám teda dvě,mooooožna někdy za hodně hodně let přibude třetí,ale spíš asi ne.V životě by mě nenapadlo do někoho rýpat,že chce jen jedno a neustále zjištovat nebo dokonce přemlouvat,že mít více děti je lepší.Můj brácha má taky jedno a druhé nechtějí a mě to vůbec nepříjde nenormální ![]()
Ono asi kdybys řekla cokoli, tak to nepomůže.Taky jak odvětím, že druhé neplánujem,tak mě každý začne přesvědčovat, že si dvě děti víc vyhrají a že si to určo rozmyslíme jak malá poroste a tak …
![]()
Hlavně v dnešní době si myslím, že je spíš normální mít jen jedno dítě…
zichisek píše:
Hlavně v dnešní době si myslím, že je spíš normální mít jen jedno dítě…
taky si myslím, my teda žádný velký prachy nemáme abychom živili další dítě
a když mi kámošky řeknou, že je dítě nic nestálo, tak fakt zírám, protože to prostě nechápu, nás KLára stojí docela prachy, ale dobře, dopřávám jí hračky a hezký hadry, ale taky kdyby to mělo být moje jediný dítě, tak ať je krásná a má se ne? ![]()
Vy jste se s přítelem dohodli. A co dcera? Té se ptát nebudete?
Dvě děti považuju za prosté splnění povinnosti reprodukce (2 rodiče, 2 děti). Více dětí je větší zábava, rozmanitost, více radosti a více jistoty, že se o sebe navzájem postarají když to bude třeba. A taky příležitost napravoat chyby, kterých jsme se při výchově prvorozeného dopustili. Více dětí nemají ti co nemohou (zdravotní důvody, povinnost péče o někoho jiného apod.) nebo mají raději sebe než potomky. Aby po mně zbyl jedináček mi připadá málo.