Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Hlaholice já neříkám, že se v klidu kouknu na chuchvalec chlupů na zemi (je tam ihned ten den co se vysaje, protože je doma pes), stejně tak něco upatlaného od dětí, ale pak se kouknu na ty šťastný děti, co ke mě jdou s tím, ať si jdeme něco zahrát, fenula se přijde podrbat, chlap řekne něco hezkého a radši trocha bordelu a tyto super lidi a zvíře k tomu než naklizeno a sedět sama na gauči a nevědět do by nudou.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat zda vam prijde normalni moje chovani, popripade co s tim mam delat:( Problem je v tom ze si kazdy den stezuji ze doma mame neporadek, pritom vlastne nemame ale jsem perfekcionista takze vsude vidim i smitko prachu..napr. v koupelne mame bile dlazdicky takze neustale tam je prach nebo vlasy nebo skleneny stul v kuchyni ktery je porad opatlany a dalsi veci, ja ten prach vidim a pak pred pritelem vyvadim ze mame vsude neporadek a spinu, pritom vlastne nemame ale me to vzdycky tak vytoci ze je mi z toho vazne hrozne, doslo to az tak daleko ze jsem premyslela ze si koupim svuj byt a budu bydlet sama, jelikoz by tam nebyl takovy bordel jako je ted kdyz bydlim s pritelem, proste mi moje chovani prijde uz prehnane, rano se vzbudim a jdu na toaletu a kdyz vidim nejaky neporadek tak mam zkazene cele rano, nejradsi bych mela vsude perfektne uklizenoprosim hrube komentare at si teda uklidim nebo neco v tom smyslu si nechte, uklizim pravidelne
bude z tebe despotická mrcha a hrozná matka pokud se už chovaš takhle ted.
@Lopenana píše:
Jsem podobná. Nikoho tím neporudim. Svůj volný čas investuji do úklidu,třeba 2 hodiny denně. Špinavé umyvadla nemam. Pokud na nějakém vidím nepořádek,hned ho umyju. Je to za par minut. V mem případě je to touha po dokonalosti. Mam ji ve všech směrech,vzhled atd. A ano stojí to hodně úsilí na úkor odpočinku. Ovšem dělám to rada!![]()
Perfekcionismus je neurotický přízrak - snaha vyhnout se odmítnutí, snaha o nesmyslnou nemožnou kontrolu.
Pokud se naučít přijmout se taková jaká si, tak pak objevíš daleko zajímavější aspekty toho, co to znamená dělat něco ráda.
Pokud uklízíš 2 hodiny denně, tak je to za 600 hodin - více jak tři týdny čistého času. A věř mi - dají se strávit něčím daleko příjemnějším, smysluplnějším a užitečnějším, než marným zaháněním úzkosti pomocí šůrování. Efektivní strategie na to, jak krotit úzkost vypadají jinak.
@Tichošlápek píše:
Kup psa, porid mimino a budeš tak ko, ze te nějaký prach nerozhodi. Btw bílé dlazdicky mame taky a nechávají mne ledově klidnou
To neni zarucene. Me to zase zacalo rozhazovat az s ditetem, a to je teprve pecka, protoze cloveka to sice irituje, ale nema cas s tim neco udelat ![]()
@Ou nemam úzkost. Jen chci,abysme žili v hezkým prostředí a vypadali taky hezky.
Pres den nemam tím pádem stavy mysli,ježíš to je bordel. Myslím,ze většině lidi nevyhovuje žít v nepořádku. Jen nejsou ochotni tomu dat ten čas. Jsou pak možná naštvaní déle než 3 týdny, (které já strávim úklidem) kvůli tomu,ze mají doma bordel.
@Lopenana píše:
@Ou nemam úzkost. Jen chci,abysme žili v hezkým prostředí a vypadali taky hezky.Pres den nemam tím pádem stavy mysli,ježíš to je bordel. Myslím,ze většině lidi nevyhovuje žít v nepořádku. Jen nejsou ochotni tomu dat ten čas. Jsou pak možná naštvaní déle než 3 týdny, (které já strávim úklidem) kvůli tomu,ze mají doma bordel.
To se pletes. Mne to driv bylo naprosto putna, ze ziju v neporadku. To ted mi to z nejakeho duvodu zacalo vadit (az s druhym ditetem) a je to strasne neprijemne, rada bych se toho zase zbavila a zila si v tom bordelu spokojene, ale uz to nejde. Uz jsem se naucila ten bordel videt a ted ho vidim proste vsude. Stav, kdy jsem ho nevidela, byl milionkrat prijemnejsi. Ted tu lezim a rikam si, jestli bych nemela umyt okna. No, neumyju je, ale bude me to iritovat. Driv by me ani nenapadlo ty okna myt.
@Lopenana píše:
@Ou nemam úzkost. Jen chci,abysme žili v hezkým prostředí a vypadali taky hezky.Pres den nemam tím pádem stavy mysli,ježíš to je bordel. Myslím,ze většině lidi nevyhovuje žít v nepořádku. Jen nejsou ochotni tomu dat ten čas. Jsou pak možná naštvaní déle než 3 týdny, (které já strávim úklidem) kvůli tomu,ze mají doma bordel.
Některým lidem je bordel naprosto putna a jsou v klidu, protože to neřeší a někdo ani neregistruje, že se jedná o bordel.
Někomu to putna není, ale má jiné priority , zajímavěji strávený život, víc času na děti a sebe…tak se přes to přenese.
Kdybys ty dvě hodiny času denně neměla, tak budeš nejspíš vynervená, že nemáš perfektní pořádek. Je to takový obsedantní pocit ne, nebo bys vydržela bez tiku žít tak měsíc v méně uklizenem prostředí ?
Ja jsem v podobne atmosfere vyrostla a neni to tedy zadna hitparada. Uklid, uklid, uklid, na vsechno odpoved ted ne, az to bude hotove, na nic jineho nebyl cas, a vsechno byl problem. S neurotickymi stavy bojuju cely zivot, zlepsilo se to diky druhemu manzelovi, ktery me bere takovou jaka jsem. Samozrejme ze uklidim, v bordelu nezijeme. Ale normalne, ne dokonale.
@Lopenana nevnímáš úzkost, protože ji zatím zvládneš potlačit neurotickým uklízením. Až přijdou krize, bude to jen horší a horší.
Plus tedy nejsi napojená na svoje emoce, protože spousta z nich je nepřijatelná a jsou zameté někde pod koberec. Jenže s emocema to nejde tak jako se špinavou podlahou - tím že je zadupeš do podvědomí, tak je neuklidíš, ale dáš jim prostor hnít a posléze škodit. Ať už na psychické úrovni, nebo posléze na pschosomatické.
Emoce se uklízí tak, že je člověk zvědomí a nějak odventiluje.
@Ou píše:
@Lopenana nevnímáš úzkost, protože ji zatím zvládneš potlačit neurotickým uklízením. Až přijdou krize, bude to jen horší a horší.Plus tedy nejsi napojená na svoje emoce, protože spousta z nich je nepřijatelná a jsou zameté někde pod koberec. Jenže s emocema to nejde tak jako se špinavou podlahou - tím že je zadupeš do podvědomí, tak je neuklidíš, ale dáš jim prostor hnít a posléze škodit. Ať už na psychické úrovni, nebo posléze na pschosomatické.
Emoce se uklízí tak, že je člověk zvědomí a nějak odventiluje.
Přesně tak, vyjádřeno na 1000%. Lépe bych to nenapsala. Žila jsem s takovou matkou, která nás díky věčnému gruntování doslova vyhnala z domu. Je mi přes 66 a ještě s tím v duchu bojuji. Jak vidím kbelík, hadr, vysavač, savo atd. Už se mně ježí vlasy. Matka nám i sobě zkazila celý život, nic jiného než úklid neuznávala. Ze mě vychovala spíš člověka, který má jen uklizeno průběžně, raději si užíváme život. Její návštěvy u nás bylo peklo. Nikdo k matce domů nesměl, sama nikam nebyla zvána neb každého posuzovala jen podle toho jak měli doma uklizeno. Nic nečetla, nic ji nebavilo, jen úklid!! Nemám žádné vzpomínky než na hadr.
@yarenka777 píše:
Přesně tak, vyjádřeno na 1000%. Lépe bych to nenapsala. Žila jsem s takovou matkou, která nás díky věčnému gruntování doslova vyhnala z domu. Je mi přes 66 a ještě s tím v duchu bojuji. Jak vidím kbelík, hadr, vysavač, savo atd. Už se mně ježí vlasy. Matka nám i sobě zkazila celý život, nic jiného než úklid neuznávala. Ze mě vychovala spíš člověka, který má jen uklizeno průběžně, raději si užíváme život. Její návštěvy u nás bylo peklo. Nikdo k matce domů nesměl, sama nikam nebyla zvána neb každého posuzovala jen podle toho jak měli doma uklizeno. Nic nečetla, nic ji nebavilo, jen úklid!! Nemám žádné vzpomínky než na hadr.
drsný. Já měla moi mamku v pubertě za přehnaně uklízecí, všechno muselo být hned
ale to se mi jen zdálo tím líným pubertální okem. Ona byla naštěstí normální, tohle muselo být hrozný.
@ospalámyš píše:
drsný. Já měla moi mamku v pubertě za přehnaně uklízecí, všechno muselo být hnedale to se mi jen zdálo tím líným pubertální okem. Ona byla naštěstí normální, tohle muselo být hrozný.
Děkuji za pochopení. Jen na zasmání matčiny úlety: Když jsme měli jet na dovolenou, tak vygruntovala celý barák (5 místností), vydrhla na půdě trámy a vygruntovala sklepy tak, že podlahy drhla rejžákem. Když jsme se ptali proč to dělá, tak její zcela vážně myšlená odpověď zněla: „No, kdyby k nám přišli zloději, tak aby neřekli, že jsme bordeláři.“
A další úlet byl, když naše otázka směřovala k tomu, že denně brzy ráno umývá všechna okna. (chodila do práce na 7.) Proč to dělala? „No, kdyby u nás začalo hořet, tak aby nás hasiči nepomluvili.“
To jsou jen dvě perličky.
Jistě pak pochopíte můj odpor ke gruntování. Dnes už žijeme s manželem sami dva (už 46 roků), uklízíme spolu průběžně, vánoční gruntování neděláme, gruntujeme až na jaře, kdy jsou otevřená okna a dlouho světlo. Přísahám, že bych nikdy neuklízela kvůli „zlodějům a hasičům“, viz výše. ![]()
@ospalámyš píše:
Některým lidem je bordel naprosto putna a jsou v klidu, protože to neřeší a někdo ani neregistruje, že se jedná o bordel.
Někomu to putna není, ale má jiné priority , zajímavěji strávený život, víc času na děti a sebe…tak se přes to přenese.Kdybys ty dvě hodiny času denně neměla, tak budeš nejspíš vynervená, že nemáš perfektní pořádek. Je to takový obsedantní pocit ne, nebo bys vydržela bez tiku žít tak měsíc v méně uklizenem prostředí ?
Co ona, ona at si dela s zivotem co chce, ale co deti. Hlavne kdyz tu ctu ty prispevky, to je drsny…
Co si takovy lide mysli, ze az jednou budou „koukat zpatky“ na svuj zivot, na co budou vzpominat, na vytrenou podlahu??? ![]()
@Lenka_Hal píše:
Co ona, ona at si dela s zivotem co chce, ale co deti. Hlavne kdyz tu ctu ty prispevky, to je drsny…
Co si takovy lide mysli, ze az jednou budou „koukat zpatky“ na svuj zivot, na co budou vzpominat, na vytrenou podlahu???
Já mohu za sebe říct, že takový uklízeč/ka vůbec neřeší, jak to vidí ostatní. Moje matka byla schopná s tím svým přístupem otrávit všechny. Její první muž-můj otec -se rozvedl; její druhý muž se nechal tak zblbnout, že chodil ve 2 hodiny v noci klepat koberce (přísahám, že je to pravda). Já už jsem byla odstěhovaná.
Ještě za totáče, když byla 1× z MĚSÍC V tv NĚMECKÁ DETEKTIVKA, TAK OKAMŽITĚ ZAPNULA LUX A OTRAVOVALA VŠECHNY. Já už jsem doma nebyla, to mám od otčíma. Když jsem jí jednou za život dala dceru na prázdniny na týden, vrazila ji do školky, aby mohla uklízet. Vícekrát už dceru-svoji vnučku na hlídání nedostala. Když se jí po letech ptám, jak si pamatuje babičku, tak odpověď byla zcela jasná: "Otravovala s hadrem a kýblem, se mnou nikdy nikam nešla, pořád česala třásně na kobercích, luxovala a já jsem si ani nemohla s ničím hrát, prý dělám nepořádek. " Krásné vzpomínky na babičku, jistě uznáte.
![]()
U tchýně je to podobné, ale s vnoučatama trošku polevila. Už nelítá celý den s hadrem, ale je mi jasné, že pak řádí po našem odchodu, ale to už je mi jedno, to nevidím. Jako pokud dítěti upadne něco na zem, co se rozmatlá, tak to běžím utřít, ale když mu upadne drobeček z rohlíku to fakt neřeším, to se vysaje až se bude vysávat.