Jsem škrt ...
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Zakladatelko, neni spatne mit financni plan. Ne od nejakeho poradce, ale rozmyslet si, co v budoucnu chcete kupovat (auto, byt), kolik by bylo dobre si na ty veci mesicne odkladat, kolik si odkladat tak nejak bokem, ale chtelo by to mit i trochu penez na nejakou zabavu, at uz je to posezeni s kamarady, koncert oblibene kapely, castka na knihy, proste na to, co te tesi. Aby jsi videla, ze vas rozpocet temito nakupy/platbami nebude nijak narusen. Pokud nikam nechodis a sedis doma, protoze chces, tak je to v poradku. Pokud by jsi se sice chtela sejit s kamaradkami, ale bylo by ti lito penez, tak pak to jiz v poradku neni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
To bereš asi pěkné peníze když za byt a tím že zvládáš odložit tolik -celkem 20.000…a jídlo platí kdo? Asi jsi pěkná vyžírka, jelikož za jídlo co člověk sni dá minimálně 6tisic.Takovou nudu si neumím představit, že přijdu domů a už nic nedělám. My o víkendu chodíme alespoň pařit, či na výlet, kde se placeném přes kapsu, ale proč se ve věku 22 a 25let nebavit. Život není věčněpopremyslej jestli jen neprezivas místo toho aby jsi žila!
zase hele, ja dokud nemela deti, bavila jsem se tim, ze jsem nekde jezdila na kole, behala. Celkem zdrave a levne.
Nechte ji zit. Ona si svoji cestu najde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petruna21 píše:
To ano ale kolikrát by se mi vážně hodilo umět šetřit a říct si třeba tak ten to měsíc DOST! Ale já to neumím a nejde mi toono je sice moc hezké si koupit co ten člověk chce ale taky je dobré si umět říci NE a to já zkrátka neumím i když sem si myslela že mi to jde
![]()
ale teď nás to přejde čekáme mimčo tak že vše se bude točit okolo mimča tak se to třeba neučím
Pokud se neumis ubranit vecem pro sebe, tak ubranit se tem mrakum krasnych veci pro deti je dle meho mnohem horsi. A hlavne deti ze vseh rychle vyrostou, takze je duvod kupovat porad neco noveho… S ditetem to chce o to vetsi sebezapreni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já jsem taky celkem šetřílek, ale zas jak na čem.
Takové to kafickovani, hernicky, menicka
úplně nenávidím a jsou to pro mě vyhozené prachy…
Já zas uznávám míň věci, ale kvalitnější, hlavně co se třeba kosmetiky a tak týče…
Podle mě je důležité mít zabezpečené bydlení.
Já třeba ráda nakupují v sekaci pro sebe i děti…většinou tam najdu kvalitnější věci za směšný peniz a dětem to vydrží tak měsíc ![]()
Za co ale utracim jsou kvalitní potraviny a vzdelani/kroužky pro děti…
Každý dělá jak umí, já být zakladatelkou, trošku to uvolnim, semtam kino, bowling, večeře přeci tak nějak ten životní stereotyp celkem oživí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
Pokud se neumis ubranit vecem pro sebe, tak ubranit se tem mrakum krasnych veci pro deti je dle meho mnohem horsi. A hlavne deti ze vseh rychle vyrostou, takze je duvod kupovat porad neco noveho… S ditetem to chce o to vetsi sebezapreni.
Přesně tak, to vidím ve svém okolí a ještě většinou čím míň peněz mají tím větší cicoviny dětem kupuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@catherine100 Ty zakladni veci mam podobne, - kvalitni potraviny, bydleni, kurzy pro deti, radeji min (klidne az malo) veci, ale kvalitnich… Jen tedy v posledni dobe utracim mnohem vic v tech hernach po kurzech klidne i za ta menicka, protoze pro me je to ted tak nejak jediny cas, kdy nekdo chvilku obsluhuje me a dite se zabavi se spoluplavacky v herne. Ale verim, ze toto skonci, az nebude tento cas tak nejak jedinou odpocinkovou casti dne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, záleží jak moc se omezuješ..
Ono všeho moc škodí..
Já měla kamarádku, co takto odkládala, všechno bylo zbytečné.. Na zábavy, diskco nechodila, bylo to zbytečné, kina taky moc ne, když jsmě někde jako mladá slečny šly, třeba nákupy.. tak si nikdy nic nakoupila na co.. na oběd si dala salát atd..
Takto žila xx let.. ano měla našetřené..ale už jsem od ní slyšela, že byla hloupá, že teď má dítě a už si prostě nedopřeje- vrácení času, svobodu, na nákupy už nemá skym, když všichni mají rodiny atd…
Takže záleží, jak to bereš..
každopádně je to tovje věc, nikdy tinemůže určovat, kolik máš utratit a nebo jak drahé jídlo jíst.. Ale možná jeslti přítelovi nevadí to, že všechno přepočíváváš.. to by taky nebylo ok..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, pro mě jsi na hranici extrému, jestli sedíš doma, jen proto abys náhodou neutratila. Nikdy jsem neměla a neutrácela za umělý nehty a řasy, ale nevidím důvod, proč nejít do sauny, bazénu, zacvičit si na společný oběd s kolegyatd. A to mám dojem ty už taky řadíš do kolonky „zbytečné utrácení“, vždyť můžeš přece cvičit doma podle youtube a do práce a všude nosit krabičky s jídlem. To je pro mě ta varující hranice, abys nedopadla jak jeden náš známý, rozpadly se mu všechny vztahy, protože takhle nutil šetřit všechny kolem včetně dětí, zakazaoval jim např. brzdit na kole, protože se tak opotřebovávají brzdy. No skončil rozvedený a na psychiatrii. Prostě zlatá střední cesta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych takhle přežívat nemohla. Proč se vídáte jen jednou měsíčně? Není to spíš tak, že oni se vídají častěji, jen ty na ně kašleš, abys náhodou neutratila?
my máme děti a s kamarádama se mimo domov vídáme častěji, než ty jako bezdětná… dokud jsme neměli děti, chodili jsme ven tak 3-4× týdně. Bowling, pizzerie, restaurace, hospoda… a rozhodně jsme nežili od výplaty k výplatě.
Jinak já za sebe taky moc neutrácím, ale za děti hrozně
nakupování na internetu je hrozný zlo
ale už se snažím krotit a kupovat jen to, co fakt potřebují ![]()
Utrácíme teda vysoký částky za jídlo, kupujeme jen kvalitní potraviny, hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Boty zatím kupujeme jen pro dvě děti (třetí má pět měsíců) a to jsou taky pálky, kupujeme zdravotně nezávadnou obuv, teď dvoje zimní boty a dvoje sněhule a přes 3000 hned pryč…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy tak ja nesnáším herny hlavne z jiných důvodů než peníze- nemám ráda cizí rozmachle děti, jejichž maminky popiji kaficko a neřeší co ten jejich poklad předvádí
Menicka zas souvisí se stravou a naším dietní omezením, málokdy si vyberu a málokdy mi chutná
Ale jasně občas jsem líná a nechám si dom dovézt pizzu apod. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, ja myslim, ze setrit je v poradku, ale je urcite dobre delat to s mirou. Cestovat, jit ven s prateli, relaxovat v kine atd. je take potreba, patri to k zivotu. Mam take dobre vydelky a rozplanovala jsem si co z toho vzdy odejde na sporeni a na to nikdy nesaham. Zbytek ale mam na „provoz“ neco je moje kapesne, neco odkladam na dovolene, darky atd. Davam pozor za co utracim, radeji mene a kvalitni a premyslim vzdy zda se to vyplati. Neplytvam. Drive jsem utratila vse, doma pak vyhazovala jidlo, obleceni, kosmetiku. Tim, ze mam castku, kterou vzdy sporim jsem v klidu, ze vim, ze na ten obed s kamaradkou vzdycky muzu jit a nelituji toho. Volim heslo neutracet zbytecne. Pokud je clovek hodne skrt, ublizuje to okoli. Tata moji kamaradky byl treba extrem, nikdy nejeli na vylety, u vseho striktne drzel nejlevnejsi variantu (byl schpen pocitat na kolik vyjde 1 papirovy kapesnik a jak se vyplati), nebo museli treba skrabat peclive zbytky masla z obalu, nesmelo nic zustat, kupoval i nejlevnejsi jidlo, privatni znacky supermarketu nebo pred spotrebou, doma meli vse stare, casto z druhe ruky..atd. Ani ty penize do niceho neinvestoval, jen je skudlil a asi skudli dal. Vim jak z toho byla kamaradka celou zakladku a stredni nestastna. A bylo to tak zbytecny…Ale jak rikam, to je extrem. Pokud uz ti okoli rika, ze to neni normalni, zamysli se nad tim vsim, zkus trochu povolit. Tak jako se nekteri musi naucit setrit, tak ty se musis naucit trochu utracet ![]()
- Citovat
- Upravit
Jestli jsi náhodou ta postarší babička, kterou jsem v Kauflandu sejmul u posledního másla v akci, tak se tímto omlouvám. V opačném případě můj příspěvek ignoruj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@růžový achát tak já třega okolo nemám žádnou známou co má umělé řasy. Nehty spíš klasiku, upravené, ale ne nějaké přemodelované..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že pokud přítel mluví o extrému a kamarádi si z tebe dělají srandu, je to velké varování a stojíš před rozhodnutím, co je pro tebe důležitější, zda každá ušetřená koruna, či vztahy.
Máme kamaráda, jehož stále opakovaná věta v restauraci „a nechcete si to někdo dát napůl?“ či " nic si nedám, nemám hlad, ale jen od vás od všech ochutnám" vstoupila do dějin, ale tedy ne obdivně.
Co si to pro sebe zpracovat tak, že tyto výdaje nejsou zbytečné utrácení, ale nutné investice do vztahů s lidmi na kterých ti záleží.
Bála bych se, ze strany přítele alergie, a myslím, že i on sám se toho bojí, když tě takto prosí, aby jsi s tím něco dělala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petruna21 píše:
To ano ale kolikrát by se mi vážně hodilo umět šetřit a říct si třeba tak ten to měsíc DOST! Ale já to neumím a nejde mi toono je sice moc hezké si koupit co ten člověk chce ale taky je dobré si umět říci NE a to já zkrátka neumím i když sem si myslela že mi to jde
![]()
ale teď nás to přejde čekáme mimčo tak že vše se bude točit okolo mimča tak se to třeba neučím
To je pravda, až budete mít miminko, tak se to změní. Přirozeně se zesiluje zodpovědnost, takže i ta finanční. Už nebudete myslet jen na přítomnost, ale i na budoucnost
Navíc budete víc utahaní a nebudete mít chuť někam jet a utrácet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit