Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Najdi si nějaký koníček, něco se uč, najdi kamarádky na kafe apod. Ten stereotyp je ubijející. Člověk se musí na něco těšit, něco tvořit, v něčem se zdokonalovat
tak třeba teď budou za chvíli vánoce, to člověku hned zvedne náladu, když si pomyslí že za měsíc bude dělat výzdobu, péct cukroví, bude doma s dětmi koukat na pohádky, když se zadaří sáňkovat
já sem teď doma na rizikovém, pro mě strašně vyčerpávající jenom muset ležet doma takže se teď soustředím na ty vánoce, plánuju co objednám za dárky, když mi není moc zle tak připravuju těsto na cukroví, vymýšlím co vyrobíme s malým na výzdobu atd. Pak se zas budu soustředit na něco jiného, prostě si dávám aspoň takové krátkodobější cíle a důvody nač se těšit ![]()
Ahoj holky, je mi 40 let a cítím se staře. Mám dve už pomerně starší deti a prijdu si jako nějaká stará babka.Dost jsem přibbrala. Moje vlasy jsou mi šedivý..vzhledove vypadam jak zruda.Sex jsem nemela už hodne dlouho. Bolí me zada, kycle, vše. Jak se cítite vy holky?
Prosím moc prosím ponechejte mi anonym.
Bude mi 39 a cítím se v pohodě
co ze sebou začít něco dělat?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, je mi 40 let a cítím se staře. Mám dve už pomerně starší deti a prijdu si jako nějaká stará babka.Dost jsem přibbrala. Moje vlasy jsou mi šedivý..vzhledove vypadam jak zruda.Sex jsem nemela už hodne dlouho. Bolí me zada, kycle, vše. Jak se cítite vy holky?
Je mi 45, za poslední 2 roky jsem dost zhubla, začala běhat, vlasy si pravidelně barvím, s dcerou občas vyrazím občas na koncert mezi mladé. Někdy mě taky něco bolí ale nějak extra stará si nepřipadám.
@Anonymní píše:
Tak s tím něco dělej, ve 40 jsi v polovině života, co budeš dělat po 60,70?? Děti ber jako plus, něco mladistvého od nich okoukej, nech si poradit třeba co se nosí, zajdi je kadernikovi na nějakou smrncovni barvu a střih (to hodně omladi), začni se hýbat, třeba tě nějaký sport chytne s čímž se i vyřeší to, že tě všechno bolí…
Je mi 41, mam.dve male deti. Pribrala jsem 20kg -a to prosim.jsem pred tehotenstvima a behem prvniho uzkoszlive hlidala co jim a v prvnim tehot pribrala 5kg a rychle je shodila. Jenze s malyma detma jsem unavena a jim a jim a nemam energii na nic. A ze jsem stara jsem si uvedomila, kdyz uz nemam. energii na dalsi dite ![]()
@Anonymní píše:
Když se podívám na příbuzné v tvém věku, jsou to kočky, co vypadají na 30. Moje tchýně vypadá ve skoro 60 skvěle. Nejsi stará, ale musíš se o sebe starat
@Anonymní píše:
Je škoda se v tomhle věku takhle odepsat. Začni zdravě jíst, hýbej se, procházky… ať snižuješ nadváhu. Na šediny existují barvy na vlasy, je to soce opruz, ale fkatem je, že šeedivé vlasy přidávají roky. Občas si udělej nějakou pleťovou masku, manikůru, pedikůru, kup si něco pěkného na sebe. Od určitého věku ten vzhled a dobrý pocit už prostě není zadarmo a je potřeba pro to něco udělat. Vím, o čem mluvím, je mi 57. Stará se necítím, i když, pravda, kolena už nejsou, co bývala a při cestě ze schodů mi to důrazně dávají znát. Nezakonzervuj se ve čtyřiceti v módu - jsem stará, nic nemá cenu. Máš před sebou ještě minimálně 25 let aktivního pracovního života, věř, že to cenu má. Ať nedopadneš jako moje pětačtyřicetiletá kolegyně, která váží 140 kilo na 165 cm, sotva se valí, každej krok je pro ni nadlidské úsilí, funí… a zároveň si nadměrně dopřává v jídle, takže je věčně přecpaná, ztěžklá, zpomalená. Je to hodná ženská, mám ji ráda, ale koukat na i, jak se ve svém věku ničí, je strašný. Říkám si, jak na tom asi bude za deset, dvacet let?
Takže hlavu vzhůru, jaro je tady, uvidíš, že bude líp. ![]()
@Anonymní píše:
Začni chodit pravidelně ke kadernikovi, ke kosmetičce, začni chodit treba do fitka nebo si jdi alespon zabehat a uvidis, ze se budes citit mladsi a přidá ti to i sebevědomí. C nekdy, kdzy mas volno nekam do města se zabavit d tvym přáteli/partnerem, jako za mladá.
Sex taky uz nemame casto, ale tak 3 krat do mesice jeste ano ![]()
Ale hlavne mam dceru a tak mam přehled, co je ted v módě, co se ted nosi a tak ![]()
Ale, tak kazdy ma nekdx ty sve,,horsi” chvíle.
Ja bzla treba nedavno po letech na třídním srazu ze zakladky a jedna kamaradka mi rekla:,, Ty jsi byvala takova hezka…” ![]()
Ahoj, je mi 39 a jsem už taky stará… Sex jsem neměla už pár let manžel nemá zájem, jsem už taky dost smirena…
@pikola píše:
Bude mi 39 a cítím se v pohoděco ze sebou začít něco dělat?
hele, u nekterych to je podle mne i genetika a taky, jestli uz ma odrostle deti, tak je asi umorena zivotem. Nerika, jestli je na deti sama, rozvedena (typuju ze asi ano, kdyz sex nebyl dolouho).
Mne je taky 39 a citim se jako ve 25, sede vlasy nemam a bolet me nic neboli a to se sebou nic nedelam (jestli teda mas na mysli sport a pod). Ale ja taky nejsem umorena zivotem. Mam manzela, ktery pomaha v domacnosti a jenom jedno male dite. V tom bude asi zakopany pes.
Ano - nejsi mladá. Bohužel zodpovědnost za to, jak druhá polovina tvého života bude vypada je na tobě.
Ideální varianta je, že se smíříš sama se sebou, najdeš si nějaký smysl pro těch následujících 40 až 50 let, co tě čekají a zároveň se začneš starat o svoje tělo tak, aby si co nejdéle vydržela bez závažných komplikací - a když nezačneš teď, kdy je znát lehké opotřebení, tak ty komplikace přijdou brzo.
Jinak ono třeba to přejídání může docela souviset s tím, že psychiku nemáš v cajku a ignoruješ mnohé svoje potřeby a to prázdno plníš jídlem. Pak to možná stojí za pár měsíců v psychoterapii - v okamžuku kdy tyhle rány vyčistíš a dovolíš jim se zahojit, bude pak výrazně snazší se o sebe starat a vyhrabat se z té rezignace.
@warita píše:
hele, u nekterych to je podle mne i genetika a taky, jestli uz ma odrostle deti, tak je asi umorena zivotem. Nerika, jestli je na deti sama, rozvedena (typuju ze asi ano, kdyz sex nebyl dolouho).Mne je taky 39 a citim se jako ve 25, sede vlasy nemam a bolet me nic neboli a to se sebou nic nedelam (jestli teda mas na mysli sport a pod). Ale ja taky nejsem umorena zivotem. Mam manzela, ktery pomaha v domacnosti a jenom jedno male dite. V tom bude asi zakopany pes.
No já teď čekám druhý, manžel plný síly a vlasy šedivé sice mám, ale chodím se barvit. Nevím, nepřijdu si jako na konci života, jo není mi dvacet ale zas před hrobem si taky nepřijdu. Možná pokud bych měla děti velký, s manželem to bylo na pytel a nezajímal se o mě asi bych to cítila jinak.
Bude mi 54. Ale necítím se stará, i když mě už taky občas bolí kyčle, záda. Chodím ven se psem, na fyzioterapii, ke kadeřnici, na manikúru. Oblékám se snad úměrně věku a váze ![]()
Děti jsou dospělé a samostatné.