Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
No vidíte,když jsem v jiné diskuzi napsala že děti mají děti,byla jsem zase za blbou,tak teď to říkám znovu,protože to opět sedí. Zakladatelko,mimčo bude určitě rádo za maminku co má sotva devět tříd,viď? Ale je to samozřejmě tvá věc,je ti 15,s přítelem jste moc plánovali,tak teď když se podařilo a jsi těhotná,tak hurá do toho a novinku oznámit mamče ne? Nebo do toho se ti už moc nechce? Kdo v dnešní době může říct,že je v patnácti zabezpečený po všech stránkách a připraven na to pořídit mimčo a vše co k němu patří,ale s tím asi počítáte,tak ať se daří a vzůru do života …
pipiinka píše:
me prijit dcera ze je v 15ti tehotna,tak ji asi vysvetlim moznosti a kdyby si mimco nechat chtela,snazila bych se ji pomoc,ale snad v 15ti bude mit jine starosti nez planovat mimco
to je dobry pristup, ale ty bys to tak resila protoze sis neco prozila a mimco jsi taky mela brzo
ale tady ten blaznivy anonym se do ni navazi a soudi ji a pritom na to nema pravo… nebo snad jo???
Zdeni90 píše:Anonymní píše:jako vis co, je nezodpovedne mit dite v 15, podle me je to brzo, ale kdyz to planovali tak je v tom nech. ted divky dospivaji driv nez kdysi, nevim jestli je na dite zrala ale to nevis ani ty, protoze ji ani jedna nezname. Ona tady resi ze ji matka vyhrozovala potratem a neptala se na nazor ohledne tehotenstvi, tak ji zadna z nas nema pravo soudit! a kdyby jsi se nebala dat svuj nazor najevo a stat si za nim tak nepises jako anonym… nic v zivote neni tezky a spousta z nas je naivnich ale kazda si tim musime projit a poradit si…Gabika píše:Nechápu, na co narážíš?Anonymní píše:To musí byť ale krásny život, keď sa prihodí len to, na čo si dokonale pripravená, čo chceš a čo dlhodobo zodpovedne plánuješ, že?Mikola píše:Dočetla jsem až tam- oba jsme to moc chtěli a dál už teda nečtu. Určitě máte oba ukončené vzdělání, práci, dítě uživíte a nabídnete mu po psychické a fyzické stránce vše, co potřebuje a určitě nebudete spoléhat na dávky státu. Pak je to super
Ahoj je mi 15let za 2měsíce 16,a jsem těhotná oba jsme to chtěli s přítelem on byl moc stastný kdyz jsem mu to rekla i já byla jenže moje máma říkala že jestli budu vtOm .. dá me na potrat jenže já nechci jsem moc verící a jít na potrat ? néé to bych nikdy neudelala já s pritelem to dítě chceme a moc ! máma to jeste neví ze jsem tehotná bojím se jí to ríct nemzu jit na potrat a ani nechci musela by me zabít.. co mám delatt ?? musel by to doktor udelat kdyby máma rekla ze chce abych sla na potrat muj nazor ze to nechci by ho nezajimal ??
a není nad plánované rodičovství
Jinak samozřejmě nejsem pro potrat, ale když čtu, že 15-tka nebo 16-tka napíše, že dítě chtěla, tak je mi na nic
![]()
Já se rozčiluju, že to plánovali, to JE nezodpovědné. Pokud se to člověku přihodí, že selže ochrana, pak bych neřekla ani popel. Sama mám kamarádku, co otěhotněla v 15-ti. Tady zakladatelka to pouze líčí jako prima dobrodružství
![]()
Přítel se o nás postará
a zapomněla dodat, že škola je nuda, teď budu matka a kdo je víc
takže predpokladám, že milá ona už teraz tehotná slečna má prácu, nebýva s maminkou ani s nikým iným, kto by ju živil a stará sa sama o seba… to sotva, pretože keby bola dievčina zodpovedná, tak na dieťa v tomto veku ani nepomyslí!
jitkabokule píše:Anonymní píše:Jak může 15 letý člověk vědět že je ZRALÝ se postarat o dítě?Zjistí to jedině tím,že to zkusí - ale není to trochu moc velké riziko pro to dítě když dotyčný zralý není?15 letý člověk má studovat,poznávat svět a HLAVĚ SÁM SEBE.v tomto věku to ještě nejsou lidi schopní vzít zodpovědnost pořádně sami za sebe natož za život malého mimča.Vždyt to je rozhodnutí na celý život.Pokud jim s tím nepomůže rodina tak jsou v háji.pikola píše:
Zpetej se zuzkaaa jaký to je.
Já bych do toho nešla. Tvoje představa pouze zš s dítětem mi nepřijde zrovna správná.K tématu, máma ti to nemůže poručit, ale ráda asi nebude.co ma spolecneho skola s ditetem? jako i se zš se da najit prace… ja mam taky jen zš
ale teda dite v 15 letech je brzo, ale pokud jsi zrala se o nej postarat tak proc ne…a cekam mimco.
Hele, ale to, jestli je někdo zralej na to postarat se o dítě zjistí každej, až se mu to dítě narodí
Ať je mu 15, 20, 25 nebo 30
Nikdo to nemůže s jistotou říct dopředu… ![]()
No doufám, že mu vše vysvětlíme, abych to nemusela řešit
![]()
Jinak ohledně toho rizika neplodnosti - ano šla bych do toho, samozřejmě bych se snažila najít to nejlepší místo pro provedení zákroku, ale prostě šla.
Mě to děsí, kolem sebe mám hodně případů mladých holek a ve většině případů se o mimčo i dceru stará matka/babička…a pokud se stará přímo to děvče, tak to tady taky tak vypadá, no. Jen pár výjimek to zvládají bez problémů sami ![]()
freeonit píše:
proc hned potrat? vsak existují babyboxy ne? řekla bych že zakladatelka je romka, a u nich je normální mít děti brzy, mám 2 známé a jednu kamarádku romku vsechny rodili v 16.. Někdo je proste radeji doma a stara se o deti nez aby sel pracovat.. Jinak zakladatelko mamky se neboj, k ničemu te donutit nemůže a děťátko si hned jak ho uvidí zamilujeJá kdyz v 19 oznámila mati ze bude babicka tak jsem skoro nesmela domu, no a ted je cela poprdena…
![]()
Jasně - děti rodí v 16 po ZŠ nevyučené,bez praxe a vzdělání.Pak končí všechny tyhle matky na ÚP a jejich potomci toto věrně kopírují.Takhle se z toho kolotoče nikdy nevymotají.
zuzukaa píše:silvik.sk píše:a co jako? ja take mnela dceru v 15 letech a staram se o ni lepe nes treba naka 30leta !! kdys se na to citi tak je to jeji vecAnonymní píše:no to je snáď vtip, nie?pikola píše:
Já bych do toho nešla. Tvoje představa pouze zš s dítětem mi nepřijde zrovna správná.K tématu, máma ti to nemůže poručit, ale ráda asi nebude.co ma spolecneho skola s ditetem? jako i se zš se da najit prace… ja mam taky jen zš
ale teda dite v 15 letech je brzo, ale pokud jsi zrala se o nej postarat tak proc ne…a cekam mimco.
V 15 zralá na dieťa?!
a tú situáciu vzdielanie verzus práca Ti fakt nezávidím
Predpokladám, že si ešte ani nestihla si nejakú hľadať…
zuzukaa píše:silvik.sk píše:a co jako? ja take mnela dceru v 15 letech a staram se o ni lepe nes treba naka 30leta !! kdys se na to citi tak je to jeji vecAnonymní píše:no to je snáď vtip, nie?pikola píše:
V 15 zralá na dieťa?!
a pánovane, alebo to bola nehoda? Starať sa neznamená len nakrmiť, obliecť, uspať… to je málo, to nestačí! Ty si bola v 15 na tom tak, že si miminku zabezpečila strechu nad hlavou, nakúpila za vlastne zarobené peniaze oblečenie, jedlo…? Pokiaľ sa to stalo neplánovane a mala si podporu rodiny, tak je to super a buď za takú rodinu rada, že si mala možnosť dieťa v 15 vychovávať, ale pokiaľ to niekto urobí vedome, tak je to holá nezodpovednosť a hlúposť.
pipiinka píše:
Zdeni:nikdo nema pravo soudit,kor kdyz tu slecnu neznaji
no presne…
jitkabokule píše:freeonit píše:Jasně - děti rodí v 16 po ZŠ nevyučené,bez praxe a vzdělání.Pak končí všechny tyhle matky na ÚP a jejich potomci toto věrně kopírují.Takhle se z toho kolotoče nikdy nevymotají.
proc hned potrat? vsak existují babyboxy ne? řekla bych že zakladatelka je romka, a u nich je normální mít děti brzy, mám 2 známé a jednu kamarádku romku vsechny rodili v 16.. Někdo je proste radeji doma a stara se o deti nez aby sel pracovat.. Jinak zakladatelko mamky se neboj, k ničemu te donutit nemůže a děťátko si hned jak ho uvidí zamilujeJá kdyz v 19 oznámila mati ze bude babicka tak jsem skoro nesmela domu, no a ted je cela poprdena…
![]()
Plně s tebou souhlasím a nepodporuju to, jenom proste ríkám že pro ně je to normální… bohužel na to doplácíme my no…
kate02 píše:jitkabokule píše:Hele, ale to, jestli je někdo zralej na to postarat se o dítě zjistí každej, až se mu to dítě narodíAnonymní píše:Jak může 15 letý člověk vědět že je ZRALÝ se postarat o dítě?Zjistí to jedině tím,že to zkusí - ale není to trochu moc velké riziko pro to dítě když dotyčný zralý není?15 letý člověk má studovat,poznávat svět a HLAVĚ SÁM SEBE.v tomto věku to ještě nejsou lidi schopní vzít zodpovědnost pořádně sami za sebe natož za život malého mimča.Vždyt to je rozhodnutí na celý život.Pokud jim s tím nepomůže rodina tak jsou v háji.pikola píše:
Ať je mu 15, 20, 25 nebo 30
Nikdo to nemůže s jistotou říct dopředu…
nojo,to je jasný
Ale 15-16letí jsou sami děti proboha.Jasně že dřív třeba za komančů bylo běžné že holka měla do 20let dítě a byla dávno vdaná.Jenže dnes(ač toto spojení nemám ráda tak ho musím použít)je skutečně jiná doba.Tenkrát se lidi nemuseli kdovíjak starat o to jestli vyjdou s penězi…jestli budou mít na lékypro seba a dítě..platit zdravotní sociální..nájmy nebyla až taková katastrofam,práci měl každej.Dneska je to o něčem jiném a i proto mi to přijde jako nezodpovědnost.
Alice19761 píše:Gina108 píše:Přesně, alíky budeš cálovat TyAlice19761 píše:Jojo a v jeho neplnoletosti budeš cvakat aliky tyRyBANA píše:Darek může být dárce genetické informace, RybanoGina108 píše:RyBANA píše:Ale ona už nemá co rozmýšlet, když potrat pro ni nepřipadá v úvahu. Rozmýšlet měla před tím, než otěhotněla, ale na to už je pozdě, je třeba řešit to, co nastalo.
Moje nervy, na dítě já neměla pomyšlení ani 20
Ale co už, no mámě to řekni, šťastná nebude, ale pokud uvidí, že na potrat nechceš a opravdu to myslíte vážně, jste schopni to zvládnout atd. pochopí tě (možná)Na diskotéky můžeš chodit a nemusíš, ale dítě je napořád
(většinou), tak si to ještě rozmysli, je to fakt změna - i mě překvapilo jak velká, i když podstatě žiju život jako před tímMáš recht, ale stejně si myslím, že by porozmýšlet měla. Pro většinu z vás není potrat řešení, pro mě ano (ne vždy, ale fakt mi přijít dcera v 15ti s tím, že je těhotná, budu se snažit ji vysvětlit, že v tuto chvíli to nejlepší řešení je - ať se vám to tady líbí nebo ne)
No ještě, že dceru nemám!
Taky žádná hitparáda!
No já mám oboje a můžu si to plně vychutnat z obou stranale doufám, že budu ušetřena.
!
Věřím, že těchto „překvápek“ budu taky ušetřena!
no furt mi to přijde přjatelnější, než že by měl rodit ![]()
silvik.sk píše:zuzukaa píše:a pánovane, alebo to bola nehoda? Starať sa neznamená len nakrmiť, obliecť, uspať… to je málo, to nestačí! Ty si bola v 15 na tom tak, že si miminku zabezpečila strechu nad hlavou, nakúpila za vlastne zarobené peniaze oblečenie, jedlo…? Pokiaľ sa to stalo neplánovane a mala si podporu rodiny, tak je to super a buď za takú rodinu rada, že si mala možnosť dieťa v 15 vychovávať, ale pokiaľ to niekto urobí vedome, tak je to holá nezodpovednosť a hlúposť.silvik.sk píše:a co jako? ja take mnela dceru v 15 letech a staram se o ni lepe nes treba naka 30leta !! kdys se na to citi tak je to jeji vecAnonymní píše:no to je snáď vtip, nie?pikola píše:
V 15 zralá na dieťa?!
Tak v 15ti je to dost předčasné, na druhou stranu z těchto moudrých a rádoby zkušených žen co se zase ozývají, je mi smutno.......Ano, znám spoustu 30ti letých matek, co podle mě vychovávají dítě blbě. V 15ti člověk je schopnej se o dítě starat a dobře vychovat, at se vám to líbí, nebo ne…Tuto rodinu neznáte, tak nikoho nesudtě!
Každý to měme holt jinak, někdo bude dělat jakoukoliv práci bez vzdělání, raději má brzo děti.....No a? Je tím snad špatný?
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
a co jako? ja take mnela dceru v 15 letech a staram se o ni lepe nes treba naka 30leta !! kdys se na to citi tak je to jeji vec