Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím, jestli vztahovačná (nebyla jsem u toho a mohlo to být jakkoli, takhle se to těžko posuzuje), ale zpětně to moc řešíš. Kdybych viděla, že se někdo snaží mé dítě usměrnit, pochopila bych z toho, že mu jeho chování vadí a usměrnila bych si ho sama (to dítě). Třeba bych i řekla, že „doma to dělat může, ale tady to strejdovi vadí“, pokud by šlo o nějakou z mého pohledu blbost, nicméně je podle mě vhodné dítě naučit, že ve společnosti můžou platit jiná pravidla než doma a je potřeba to respektovat.
Na druhou stranu bych mámě řekla, že není mojí povinností potvrzovat něčí autoritu, je to čistě věc mojí dobré vůle a společenského taktu. Za dveře tě podle mě vzala proto, aby tě netepala před dcerou ![]()
Je zvláštní, jak si každý myslí, že jeho dítě je táááák strašně roztomilé a úžasné, že všichni padnou na zadek…
Ale tak to není cizí děti nezajímají nikoho a pokud prudí je to ještě otravnější. Děti mám a nedovolím aby otravovaly ostatní a usmívali se na ně jak měsíček na hnoji
Nektere deti jsou fakt otravne. Moje take, ale zaroven jsou stydlive, takze otravuji jen me. Ale kdyz se nestydlive dite navesi na nekoho osobne k nemu nezaujateho, tak je to vazne nekdy dost narocne. „Natvrdla“ je dost hrube, on to proste nezvladl.
Jinak jsem rada, kdyz cizi lide vyjadri nesouhlas a ohradi se proti spatnemu chovani mych deti - primo k nim jim pristupnym zpusobem. tak to totiz v zivote je a ma byt. Nekdo decku nic nerekne, necha si treba plivat za krk a jen vrha vyznamne pohledy na matku dotycneho spratka.
Lec nektere matky jsou na to desne citlive, tak se hodne lidi boji vubec dan najevo cokoli.
Pokud se tyce nevhodneho chovani u stolu - ktere je nespolecenske, ale nikoho vlastne neobtezuje, pokud bych jako matka schvalovala napr. dcerino hrabani se v polevce rukama, tak bych to pri prvni namitce verejne vyjadrila a pripadne obhajila (treba „chceme zit jako v Indii“). Ja osobne to neschvaluji, ale deti me neposlouchaji - v tom pripade jakakoli napomenuti ze strany ostatnich stolovniku ze srdce vitam, protoze si chlapci uvedomi, ze to neni jen moje manyra, ale vseobecne vzity nazor.
@blobfish
Konečně názor, sice stejný, jako ostatních ale umíte to popsat skvěle. Neútočíte na mě.
![]()
@Petuna píše:
Je zvláštní, jak si každý myslí, že jeho dítě je táááák strašně roztomilé a úžasné, že všichni padnou na zadek…
Ale tak to není cizí děti nezajímají nikoho a pokud prudí je to ještě otravnější. Děti mám a nedovolím aby otravovaly ostatní a usmívali se na ně jak měsíček na hnoji
Jo, jo. To je přesné ![]()
@jdukolem Jediný rozumny názor.
Včera jsem skončila na straně 8.
Dnes se podívám co je tu noveho a nestačim se divit ![]()
24 stran o nicem ![]()
Holky začínáte tu vymyslet konspirační teorie. Řešíte úplný nesmysly. Holcicka hold nema mantinely. Třeba je malinko nevychovana a zpovykana až do…, ale probůh je to jenom dítě!
At uz je jakékoliv.
@Aubrys věř ze příště budes vážit každé slovo
než ho napíšeš!!
Je tu nedychatelno ![]()
@Aubrys asi takto…jak vyjel strýc by se mi nelíbilo ani kdyby to bylo mířeno k mé osobě..Snad se to dá říct i slušně. Ale jinak..mám dvouletou a běžně s ní mluvím jako s dospělou
u nás jsme slova jako „hajat, haváček, bucnout, hačnout“ prostě nevedli…Asi jsem divná
(jako neříkám občas něco..„papat, dobrůtka“ nebo nějaká zdrobnělina občas, ale že bych s ní mluvila jak s miminem? nemám důvod..)
@Pudloslava píše:
Pokud se tyce nevhodneho chovani u stolu - ktere je nespolecenske, ale nikoho vlastne neobtezuje, pokud bych jako matka schvalovala napr. dcerino hrabani se v polevce rukama, tak bych to pri prvni namitce verejne vyjadrila a pripadne obhajila (treba „chceme zit jako v Indii“). Ja osobne to neschvaluji, ale deti me neposlouchaji - v tom pripade jakakoli napomenuti ze strany ostatnich stolovniku ze srdce vitam, protoze si chlapci uvedomi, ze to neni jen moje manyra, ale vseobecne vzity nazor.
To mě fakt rozesmálo, díky
Neprůstřelná obhajoba ![]()
Každý má jiný způsub výchovy i jiný přístup. Osobně bych se zachovala stejně jako Ty
, ale nepřijde mi ani nic špatného na tom jak se k malé chovali ostatní…
Fíha, koláč, tedy svůj vlastní kousek se nesmí jíst rukama? dort jím vidličkou, ale naprostou většinu koláčů jíme rukama všichni
ukrojím nožem z plechu, podebereme, rukou přeneseme na svůj talíř - nepřipaá mi to divné, když každý vidličkoval a jedl koláč jak v restauraci, tak se na oslavách nevejdeme ke stolu.
Aubrey- když jí řekl, větu „jsi snad natvrdlá, běž se zeptat mamky nebo taťky“ tak nutně předcházela věta, možná opakovaná mnohokrát, kdy jí totéž řekl bez toho, že je natvrdlá. Ano, jsi jistě maminka, které nerupají nervy z dítěte, a to je chvályhodné, ale možná to na tvou dcerku konečně zabere a pochopí s čím nemá strýčka obtěžovat- a to je účelem ne? co je na tom divného?
čím bude tvá dcerka starší, tím častěji se jí bude dostávat na neakceptovatelné chování odmítnutí, pokud to bylo poprvé, tak ale jsitě ne zdaleka naposledy.
Pokud se ti nelíbí, jak a proč tvou dceru napomínají, musíš se o to postarat sama.. mi osobně na rodinné oslavě přišlo nesnesitelné, když švagřina dcera-3letá, ojídala z jednohubek sýr… ne ze všech, ale prostě na stole bylo pohoštění a ona si sem tam přišla pro sýr… když nezasáhne rodič, někdo to udělat musí.. prostě vrtat se v jídle pro víc lidé se nehodí a nedělá a čím dříve se to dítě naučí, tím lépe… mi by se to taky nelíbilo a určitě bych také zasáhla a tón hlasu by byl určitě nekompromisní, aby to to dítě pochopilo-zvlášť když bych to musela opakovat a rodiče by to neřešili, že to někomu u stolu vadí.. slovník bych volila jinak, ale chápu, že slovo občas ujede… prostě jako rodič nesmíš dopustit, aby někoho tolik vynervovala, aby po ní začal hulákat… jistě poznáš, kdy už daného člověka „obtěžuje“… a je třeba zavčasu zasáhnout.. jinak je fajn, že maminka to neřešila před dcerkou, za to bych byla vděčná, že neshazuje mou autoritu u dítěte…
Jinak pro pořádek „jsi natvrdlá“ mi nepřijde nijak hanlivé ani vulgární… tohle považuju osobně za poměrně slušnou formu na to, že se ptala stále na totéž… navíc píšeš, že s bratrem asi bůhvíjak nevycházíš… tak proč necháš malou, aby mu nedopřála prostor? pokud spolu nevycházíte, těžko bude víc tolerovat tvé „obtěžující“ dítě… tak asi tak… osobně bych si ji stáhla k sobě, když bych viděla, že strýček má už dost ![]()
@catherine100 píše:
Hele me na :jsi natvrdla neprijde nic strasne…
U nas se zas pouziva jsi blbej nebo nevedenej, hlavne babca a nevidim na tom nic strasne
babička řekne vnoučeti jsi blbej? ![]()