Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Monchichik Měla neb mám u sebe 2 nemocné rodiče. Jsou tu 2 synové s rodinou, kteří se chtějí postarat v době léčby o svou maminku a snad je jasné, že bude potřeba zapojit i partnerky. Já chápu, že zakl. nemá s tchýní zrovna idylické vztahy, ale tohle je situace, kdy tyhle věcí musí jít stranou. Dospělí lidé se snad dokáží domluvit na tom jak to všechno společně zvládnout. Jeden ma na starosti bydlení a větší část péče o ní. Druzí si mouhou vzít na starosti vaření, prádlo,…
Příp. na část dne sestru. Tohle jsou v dnešní době řešitelné situace.
@Sojkka píše:
@Monchichik Měla neb mám u sebe 2 nemocné rodiče. Jsou tu 2 synové s rodinou, kteří se chtějí postarat v době léčby o svou maminku a snad je jasné, že bude potřeba zapojit i partnerky. Já chápu, že zakl. nemá s tchýní zrovna idylické vztahy, ale tohle je situace, kdy tyhle věcí musí jít stranou. Dospělí lidé se snad dokáží domluvit na tom jak to všechno společně zvládnout. Jeden ma na starosti bydlení a větší část péče o ní. Druzí si mouhou vzít na starosti vaření, prádlo,…
Příp. na část dne sestru. Tohle jsou v dnešní době řešitelné situace.
Ale já jsem psala, že klidně pomůžu. Uvařím, nakoupím, Zajdu pro léky nebo třeba jak píšeš vyperu nebo cokoliv co bude potřeba. S tím nemám problém a pomohu ráda, ale nechci mít na svých bedrech celodenní péči s batoletem za zadkem. Sice manžel je teď nějaký divný, asi si to plánoval jinak. Třeba včera vybalují nákup, dítě zlobilo tak jsem ho okřikla a jeho hláška byla nějak to nezvládá š co. Zůstala jsem na něj vykuleně koukat
@Sojkka V tomhle případě, kdy se tchyně chová jako píp, by nešlo stranou vůbec nic. Prostě bych se o ní nestarala, stejně jako se nepostarám o svojí tchyni, protože se chovala snad ještě hůř. To si myslí, že mě bude nazývat kosočtvercem a pak jí budu dobrá? No tak to ani omylem.
@Monchichik Přepokládám, že se shodneme na tom, že není nad dobré vztahy v rodině.
Pakliže takové vztahy nejsou, dá se předpokládat, že další generace takové vztahy převezme a budou pro ně vlastně standardem. Nemoc a pomoc druhému může vztahy v rodině výrazně zlepšit. Jen se musí chtít, polknout hořkost, povznést se, podat pomocnou ruku… Nebo snad bys chtěla celý život žít v nenávisti, kterou děti dokáží vycítit a v dospělosti to považovat za něco normálního?
@Anonymní píše:
Ale já jsem psala, že klidně pomůžu. Uvařím, nakoupím, Zajdu pro léky nebo třeba jak píšeš vyperu nebo cokoliv co bude potřeba. S tím nemám problém a pomohu ráda, ale nechci mít na svých bedrech celodenní péči s batoletem za zadkem. Sice manžel je teď nějaký divný, asi si to plánoval jinak. Třeba včera vybalují nákup, dítě zlobilo tak jsem ho okřikla a jeho hláška byla nějak to nezvládá š co. Zůstala jsem na něj vykuleně koukat
Tak to je fajn. Víš co, na jedné straně maminka, na druhé straně je v reálu a ví, že potřebuje pomoc a pochopení hlavně od tebe, protože ty si na RD a on musí vydělávat. Takže karty jsou do jisté míry rozdaný. Do toho tvůj vztah s jeho mamkou a je to celkem na palici. Hele v klidu si všichni sedněte, každý dejte svůj návrh jak jste schopni být nápomocni a uvidíš, že to sice bude honička, ale dáte to. ![]()
@Sojkka píše:
Tak to je fajn. Víš co, na jedné straně maminka, na druhé straně je v reálu a ví, že potřebuje pomoc a pochopení hlavně od tebe, protože ty si na RD a on musí vydělávat. Takže karty jsou do jisté míry rozdaný. Do toho tvůj vztah s jeho mamkou a je to celkem na palici. Hele v klidu si všichni sedněte, každý dejte svůj návrh jak jste schopni být nápomocni a uvidíš, že to sice bude honička, ale dáte to.
Promiň, ale četla jsi diskusi? Zakladatelka ma 2 místnosti, male dítě a tchyně bude muset mit trvaly dozor. Jak se tohle da skloubit?
@robínek píše:
Promiň, ale četla jsi diskusi? Zakladatelka ma 2 místnosti, male dítě a tchyně bude muset mit trvaly dozor. Jak se tohle da skloubit?
Myslím, že zakladatelka zmiňovala, že vzhledem k diagnoze tchýně hrozí mimo jiné i agresivita. Měla bych strach, že by mohla ublížit dítěti.
@robínek Pokud vím, tak psala o tom, že jsou oni a bratr s partnerku. Teď se zeptátm já, četla si co jsem psala na začátku této strany?
@Sojkka Další generace nemůže převzít takové vztahy, protože já se ke svým dětem tak nechovám. V nenávisti nežiju, protože jsem tu paní vyškrtla ze svýho života a víc se jí nezabývám a do budoucna ani nebudu. Pomocnou ruku bych si radši usekla, než jí podat téhle osobě.
@Sojkka No myslím, no. Holt nejsem taková povaha, která se přes to přenese. To si měla tchyně uvědomit dřív, že může přijít doba, kdy bude něco potřebovat.
@Monchichik píše:
@Sojkka No myslím, no. Holt nejsem taková povaha, která se přes to přenese. To si měla tchyně uvědomit dřív, že může přijít doba, kdy bude něco potřebovat.
Souhlasím. Chovat se jako prase a pak když je zle, odvolávat se na to, že jsme rodina. No nevím ![]()
@Monchichik píše:
@Sojkka Další generace nemůže převzít takové vztahy, protože já se ke svým dětem tak nechovám. V nenávisti nežiju, protože jsem tu paní vyškrtla ze svýho života a víc se jí nezabývám a do budoucna ani nebudu. Pomocnou ruku bych si radši usekla, než jí podat téhle osobě.
Naprosto souhlasim, mam to stejne
@Sojkka moje deti takove vztahy urcite neprevezmou, doufam Vysvetlila jsem jim, ze se babicka (tchyne) chova jako sprosty hulvat a ze takove chovani je osklive (nadavala mi i pred nimi). A uz se s ni z toho duvodu nestykaji