Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Sojkka píše:
@Monchichik Měla neb mám u sebe 2 nemocné rodiče. Jsou tu 2 synové s rodinou, kteří se chtějí postarat v době léčby o svou maminku a snad je jasné, že bude potřeba zapojit i partnerky. Já chápu, že zakl. nemá s tchýní zrovna idylické vztahy, ale tohle je situace, kdy tyhle věcí musí jít stranou. Dospělí lidé se snad dokáží domluvit na tom jak to všechno společně zvládnout. Jeden ma na starosti bydlení a větší část péče o ní. Druzí si mouhou vzít na starosti vaření, prádlo,…
Příp. na část dne sestru. Tohle jsou v dnešní době řešitelné situace.
Opravdu musí? A tchýně nemusela svou zášť k zakladatelce a jejímu dítěti trochu krotit (aspoň veřejně), když už si její syn tuhle ženu vzal a pořídil si s ní dítě? Kde v tu dobu bylo „jsme jedna rodina“
Jo, tehdy nešlo o život, ale kdo seje vítr… Pro mě je zakladatelka dobrá už jen v tom, že chce aktivně v rámci svých možností pomáhat.
@Fikta To, že chování tchýně není v pořádku je snad jasná věc, to tu víme všichni.
Já zakl. držím palce. Ona pomoci chce a když se obě rodiny domluví co a jak, tak to společnými silami zvládnou. Musí jít stranou nebo jestli chceš měly by jít stranou. Ano v téhle chvíli je potřeba polknout hořkost a být pro partnera oporou, dát mu najevo, že se mnou může počítat.
@Sojkka píše:
@Fikta To, že chování tchýně není v pořádku je snad jasná věc, to tu víme všichni.
Já zakl. držím palce. Ona pomoci chce a když se obě rodiny domluví co a jak, tak to společnými silami zvládnou. Musí jít stranou nebo jestli chceš měly by jít stranou. Ano v téhle chvíli je potřeba polknout hořkost a být pro partnera oporou, dát mu najevo, že se mnou může počítat.
No, jenže pokud jsem správně pochopila příspěvky od zakladatelky, tak její manžel nechce aby mu byla oporou, ale rozhodl, že ona je doma, tak se prostě bude starat a basta. A z toho, co píše, tak nevěřím tomu, že se obě rodiny domluví a společně to zvládnou. Celé to vyznívá tak, že se obě rodiny - krom zakladatelky - domluví, že to zvládne ta… zakladatelka. A pokud, ne, tak prostě opravdu je…, jak to jejich maminka celou dobu tvrdila.
Zakladatelko, máš můj obdiv za to, že máš snahu se angažovat, že se snažíš zjišťovat informace. Nebude to lehké a bude to možná hodně bolavé. Moc bych Ti doporučila, ihned, jakmile budeš mít v ruce ten popis (který Ti slíbili poslat v tom centru), tak domluv schůzku s manželem a švagrem se ženou. Buďte u toho všichni - prosím, nenech za sebe jednat pouze svého muže, protože Tvá slova řekneš správným tónem jenom Ty sama. Je potřeba jednat rychle, protože pokud bude tchýně propuštěna do domácí péče, tak vše bude tak hektické a náročné, že nezbude čas na řešení a celý Váš rodinný život by se mohl v krátké době rozložit. Péče o nemocného člověka je velmi náročná, i když je ještě jakž takž chodící (což píšeš, že u tchýně je omezeno na WC a hygienu), protože právě dokud je člověk ze svého pohledu soběstačný (a to právě v takovémto stádiu si o sobě pořád myslí), tak se dokonce může odmítat nechat ošetřit, převlíknout, nakrmit. Prostě může se chovat jako malé vzdorovité dítě a nakonec ba se ještě mohlo stát, že její zloba, kterou doteď říkala mezi cizími lidmi, se zcela okatě projeví. Vůbec bych se nedivila, kdyby zcela záměrně bojkotovala Tvou péči, aby si pak mohla svému synovi (Tvému manželovi) postěžovat, jak si se k ní hnusně chovala, ani jsi jí nedala najíst, případně jsi jí nepomohla s WC. Takže, držím palce a opravdu je akutní, abys trvala na schůzce Vás všech a probrali jste to co a jak. Trvej si na té své pomoci s vařením, praním, nakupováním, odvozem, dovozem k lékařům. To je opravdu velká pomoc a to poznají, pokud tohle odmítnou. Jinak si ale stůj za svým. ![]()
@nonina Já tedy z toho co psala nedovodila, že by jí manžel sdělil budeš se starat a hotovo, ani že by jí toto sdělil švagr se ženou. Že zřejmě manžel s její pomocí počítá se dá předpokládat min. proto, že on je moment. jediný živitel rodiny.
@Sojkka manžel jí sdělil, že se o matku bude starat s bratry a taky si jí vezme domů. Na otázku, kdo se o ní postará, když bude v práci, odpověděl zakladatelce, že ona je přece s dítětem doma ![]()
@Sojkka píše:
@nonina Já tedy z toho co psala nedovodila, že by jí manžel sdělil budeš se starat a hotovo, ani že by jí toto sdělil švagr se ženou. Že zřejmě manžel s její pomocí počítá se dá předpokládat min. proto, že on je moment. jediný živitel rodiny.
Zakladatelka si hleda brigadu, protoze moc penez nemaji. Takze s zivitelem to moc slavne nebude, muze zustat doma a postarat se o matku i dite sam, misto aby to hodil na krk zakladatelce. Treba zakladatelka bude ve vydelavani penez nakonec uspesnejsi a tchyne si nebude muset nechat posluhovat osobou, ktera dle ni nestoji za nic
@MarcelaN Někdy se tu opravdu nestačím divit. Tohle už opravdu není normální ![]()
@Anonymní píše:
Takže teď jsem měla rozhovor s manželem. Samozřejmě si myslel, že jak švagři budou chtít oddych tak že jí vezme sem. Tak mu říkám a jak to budeš zvládat když chodíš do práce kdo se o ní bude denně půl dne starat tak mi řekl tak snad jseš doma ty. No tak super no. Takže počítal s tím, že se o ní budu denně 10 hodin starat a když s tím počítal on tak to samozřejmě bude i tchyně a švagři. Narovinu mu říkám nezlob se na mě, ale ne. Zaprvé bych to až to hodně pokročí nezvládla, zadruhé za to všechno prostě nemůžu a za další co bych dělala jak by se jí přitížilo když tu mám malé dítě? To se má dívat na to jak řve bolestí což velké bolesti tuto nemoc i přes silnou medikaci provázejí a já jí budu držet misku u pusy jak bude zvracet a to dítě bude stát ve dveřích a dívat se na to? Navíc k té nemoci jí zjistili i něco v hlavě a neví se na jaké centrum to tlačí, takže může mít záchvaty agrese, může blouznit, upadnout do kómatu nebo prostě cokoliv a co já bych v tu chvíli s ní s batoletem za zadkem dělala. Vážně se teď obávám toho, že prostě jí sem přiveze a mě postaví před hotovou věc i přes mé ne. Protože když jsem byla těhotná a musela jsem mít klidový režim, protože jsem měla brzo čípek strašně zkrácený a hrozil mi předčasný porod tak po mě chtěl ať mu pohlídám dítě z prvního manželství, že chce jít na přesčas. To jsem odmítla, že se prostě bojím kdyby něco a to dítě co chvíli něco chce a nedá člověku spočinout a necítím se celkově dobře tak mi řekl, že v pořádku. A v pátek večer mi řekl, že bohužel hlídat budu muset, že ten přesčas má povinný a od 5 od rána do 4 odpoledne prostě hlídat musím, že ex je mimo město a tchyně nemůže. A za týden z něj vypadlo, že ho povinný neměl, že se jen šéf zeptal a on mu na to kyvnul. Takže s teď svým i když radikálním ne nejsem vůbec jistá zda bude akceptovat.
Na začátku příspěvku se jasne pise, ze s tim mazel pocital. Ze zbytku je patrne, ze proste předpokládá, ze se jeho žena postará za něj kdykoli
@Sojkka píše:
@MarcelaN Někdy se tu opravdu nestačím divit. Tohle už opravdu není normální
A co jako normální? Zakladatelka jasně napsala, ze pomůže, ale doma se starat nechce a nemůže. Ptala se, jestli to od ni povazujeme za sobecke.
@robínek Aha, toho jsem si nevšimla. Díky. Na druhou stranu, ty být v této situaci, v pozici manžela, ty bys nepočítala s pomocí toho druhého? I s vědomím toho, jak se tvoje vlastní mamka chová k partnerce?
@Sojkka píše:
@robínek Aha, toho jsem si nevšimla. Díky. Na druhou stranu, ty být v této situaci, v pozici manžela, ty bys nepočítala s pomocí toho druhého? I s vědomím toho, jak se tvoje vlastní mamka chová k partnerce?
Ne, nepočítala bych automaticky s ničím. My jsme zvykli se doma domlouvat společně. Tady to vidím tak, ze asi jen zakladatelka uvazuje realisticky. Těžká a zhorsujici se nemoc je hrozně náročná na péči. Těžko se bude starat někdo, kdo 10 hodin denne pracuje a potřebuje se vyspat, stejně jako mama od batolete, navíc v dvoupokojovem bytě. Švagr ma v podstatě totéž. Bez odborné pomoci se tohle zvládnout nedá.
@robínek Ale vždyť vím, že chce pomoc. Teď nechápu proč mi to píšeš. Co nepovažuji za normální? Komentáře, které dělají z toho chlapa blba, kterému jde jenom o to, jak byl využil svou manželku k péči o svou mamku.
@robínek Tak to je snad jasné, že se mají domluvit, to jsem psala už na začátku.