Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Děvčata mě to přijde jako u cizích lidí. Je to tvoje matka, tak se starej, já budu dělat že neexistuje…a najdi si náhradníka, až pojedeme s dětmi na výlet…je to přeci rodina. A na sklonku života si takové zacházení nezaslouží nikdo. Jde jen o to, aby se ti zdraví okolo dokázali domluvit a nemuseli se pak za sebe stydět, že nechali starou paní dožít v ústavě, když bylo její přání být se svýma. ![]()
@inkakřivák No tak ať trvá, to by měl smůlu. Prostě ne. A vzhledem k tomu, že by se jednalo nejen o mě, ale i o děti, které by v tom žily, tak ani náhodou.
@inkakřivák máš pravdu, nevíme skoro nic. Ale i kdyby měla tchýně jen zlomenou nohu a zakladatelka jí doma snesla, nemůže po ní muž chtít, aby za něj převzala péči (byť by se jednalo třeba o uvaření čaje), kterou slíbil plnit on. Může z toho být skleslý, ale měl by její rozhodnutí respektovat.
@Ellusa Jenže o tom prdlajs ví. Asi se neinformovala na její skutečný zdravotní stav - a spousta lidí žije v přesvědčení, že rakovina je prostě nevyhnutelná smrt a jánevím co ještě. A ono to tak nemusí vůbec být.
@Monchichik Tak to je síla. Takže kdyby na tom trval, tak se rozvedeš? nežli se zachovat jako slušný člověk? Anebo je pro tebe manželství jenom - pokud bude po mém? Já nevím. Já slibovala v dobrém i zlém.
@kontramatka Taky se mi to tak zdá. Když tu někdo napíše, že babička nemá povinnost hlídat, tak se hned ozve ne, ale je to přeci rodina. Ale jak jde o tchyni, jde rodina stranou. Mimochodem máš SZ.
@inkakřivák Tak pokud by mu byla přednější matka, která se chová jako píp, tak bych se rozvedla už dávno. Tohle u mě není v dobrém i ve zlém. Já to beru tak, že jak se do lesa volá, tak se ozývá. K někomu takovému se prostě jako slušný člověk chovat nebudu. S tchyni jsem přerušila veškeré styky a ani její nemoc by na tom nic nezměnila. V tomhle jsme s mužem naštěstí zajedno.
@Ellusa Myslíš že při těch vztazích se zajímala? Ale třeba jo, a nemusí psát elaborát. Ale prostě píšu jak to je - a i umřít na raka trvá chvíli. A jak říkám než to dojde do těch konců, do termálního stadia, kdy je třeba píchat opiáty, to už bývá ten člověk dávno v nemocnici. Doma jen na výslovnou žádost rodiny. Tolik vím.
Vidíš, jak si každý ten psaný text interpretuje po svém. Já z toho mám pocit ženy, která je pevně rozhodnutá a nechce z principu - něco ve stylu to máš za to. Nemusí to tak být, jen mi to tak připadá. A v každém případě mi to přijde bezohledné vůči partnerovi. A podívej kdyby to ylo na ty dva tři měsíce - myslíš, že y ji to zničilo? I vztah že by šel do kytek? Nevím, možná půjde spíš do kytek takhle. Ale tak at se každý zařídí podle sebe -
jenom pořád platí verba movent, exempla trahunt. Na to bacha!
Ptáte se na naše podmínky a jaký je momentální stav. Takže bydlíme v malém bytě o 50 m čtverečních i s balkonem. Nemáme ani ložnici my jsme s mužem na gauči v obýváku, dítě má svůj pokoj což by znamenalo přestěhovat postel, skříň, hračky atd do obýváku což ani tam nemáme kam neprošli bychom ani dveřmi. Navíc při malém dítěti tu v těch pár metrech o tichu a klidu nelze vůbec uvažovat. Stav je takový, že nemoc se zjistila poměrně pozdě, už se rozšířila i do okolních orgánů a po konzultaci s odborníkem z poradny o vyléčení nelze uvažovat, možná tak o dočasném potlačení nemoci. Navíc tchyně už je teď poloviční ležák, který může pouze s pomocí jiné osoby si dojít na toaletu a s pomocí vykonat hygienu. Potřebuje už teď ať s ní někdo neustále je, protože si sama ani nenachysta jídlo. Takže až jí propustí tak nemůže být vůbec sama. Manžel jim neřekl přímo, že já se postarám, ale řekl před ní a rodinou, že se se sourozencem budou střídat a oni všichni ví, že on pracuje a já jsem s batoletem doma takže počítají s tím, že on jak bude v práci tak tam samozřejmě k pomoci budu já. Manželovi jsem své ne řekla a údajně to tedy akceptuje, ale nikomu z nich neřekl, že jsem řekla, že se starat nebudu. Takže počítám s tím, že zřejmě pak dojde ke konfliktu. Přemýšlím nad tím neustále a připadám si jak hyena co odmítá pomoc nemocnému, ale vůči člověka, který o mě roky vykládal jak mě nenávidí nemám potřebu se v době jeho nemoci starat. Radši počítám i s tou variantou, že jí sem manžel prostě přiveze, takže už jsem se svěřila rodině, ti mě plně podpořili, ví kolik zla mi napáchala a pokud to manžel uděla i přes můj nesouhlas mám okamžitě zavolat a ihned mě i dítě přijedou přestěhovat k sobě. A to tedy nevím co by dělal manžel, ale hold když by si udělal podle svého tak by se musel zařídit. Mám z toho strach, opravdu hodně velký ![]()
Zakladatelko psala jsi, že ošklivě mluvila i o jiných lidech. Je to prostě její povaha. není to podle mě nic osobního.
Myslim si, ze tvuj manzel je blazen. Takze vy uz ted spite v obyvaku a on k vam jeste nastehuje tezce nemocnou mamu?
Mas kam jit s ditetem, kdyby to udelal?
Trosku mi pripada, ze ta prvni zena asi vedela, proc zdrhla.
A uz to ctu, ze tvoje rodina stoji za tebou, tak to je super
pokud by to tvuj manzel udelal, tak ja osobne bych sbalila sebe i dite a jela bych k nim.
Takže vy tři v jednom pokoji a jeho máma v tom druhém? Dokáže si on vůbec představit tu péči? to jí s bolestma budete každou chvilku stěhovat? Aby to nebylo tak že se pak řekne, no už si u vás zvykla, vše stěhovat je složité tak dožije u Vás
To totž neni jen o pomoci ale prostě starost nah denně a neumim si představit že ona vůbec bude chtít pomoc od někoho kdo mu tak moc vadí ![]()
@Jana525 píše:
A uz to ctu, ze tvoje rodina stoji za tebou, tak to je superpokud by to tvuj manzel udelal, tak ja osobne bych sbalila sebe i dite a jela bych k nim.
Myslím, že bych udělala to samé. Ne proto, že bych nechtěla pomoci manželovi s péčí o matku, ale kvůli tomu, že by manžel jednal takto bezohledně, a ani by se pořádně se mnou neporadil. A taky si neumím dost dobře představit, jak by tam ona s jeho matkou celý den byla ve fyzickém kontaktu.Taky jak by se asi cítila jeho matka, když je v tak nezáviděníhodné situaci, a zakladatelka, kterou ona celou dobu pomlouvala a titulovala
názvy z oblasti gynekologie, by ji měla přebalovat, nebo umývat, případně utírat zadek po použití wc.Taky mi tady chybí nějaké vzájemné odpuštění, nikde nečtu, že by se zakladatelce jeho matka třeba omluvila za to, jak se vůči ní chovala, a tak. Mě dost šokuje ta bezohlednost, s jakou chce někdo hodit svoji odpovědnost za rodiče, na někoho vlastně cizího, a ještě je uražený, že ona se s jucháním nežene start o jejich matku. ![]()
@nostress píše:
Myslím, že bych udělala to samé. Ne proto, že bych nechtěla pomoci manželovi s péčí o matku, ale kvůli tomu, že by manžel jednal takto bezohledně, a ani by se pořádně se mnou neporadil. A taky si neumím dost dobře představit, jak by tam ona s jeho matkou celý den byla ve fyzickém kontaktu.Taky jak by se asi cítila jeho matka, když je v tak nezáviděníhodné situaci, a zakladatelka, kterou ona celou dobu pomlouvala a titulovala
názvy z oblasti gynekologie, by ji měla přebalovat, nebo umývat, případně utírat zadek po použití wc.Taky mi tady chybí nějaké vzájemné odpuštění, nikde nečtu, že by se zakladatelce jeho matka třeba omluvila za to, jak se vůči ní chovala, a tak. Mě dost šokuje ta bezohlednost, s jakou chce někdo hodit svoji odpovědnost za rodiče, na někoho vlastně cizího, a ještě je uražený, že ona se s jucháním nežene start o jejich matku.
Presne, udelala bych to z podobnych duvodu.
Tady to vidim nejlepe tak, aby se slozili a proste peci dohromady zaplatili. Samozrejme i s pouzitim penez tchyne. At mi nikdo nerika, ze by to neslo.
@Jana525 píše:
Presne, udelala bych to z podobnych duvodu.
Tady to vidim nejlepe tak, aby se slozili a proste peci dohromady zaplatili. Samozrejme i s pouzitim penez tchyne. At mi nikdo nerika, ze by to neslo.
Všechno jde, když se chce.