Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny,
nevím, jak začít, ale zřejmě jsme jediní na světě ( nebo aspoň v Čechách ), kdo neumí naučit dítě, jak si říkat na toaletu. Synovi jsou 3 roky a 3 měsíce!!! a stále to neumí
Troufám si tvrdit, že jsme vyzkoušeli už naprosto všechno a u nás nefunguje absolutně nic. V lednu letošního roku jsme sebrali pleny a je skoro červenec a stále si neumí říct. Čůrání poznáme podle toho, že má uchcáno ve slipech, tak ho vezmem a jdem s nim na záchod či nočník a tam se zcela vymočí..druhou stranu buď nepoznáme, tak je to ve slipech anebo je přistižen přímo při činu, tak ho vezmem a on ta na nočníku dokoná anebo taky ne…
Nevíme už jak..všechny rady, postupy, všechno jsme vyzkoušeli..NIC.
Jinak je zcela zdráv, hraje si, mluví tak, že je mu rozumět, teorii má zmáknutou na výbornou..praxe bohužel nedostatečná. jediné, co jsme ještě nevyzkoušeli je odborná pomoc - psycholog, ale pokud se nemýlím, tak psycholog se ho zřejmě bude ptát na nějaké otázky, což se mine účinkem, jelikož kluk při kontaktu s cizími lidmi sklopí hlavu, stydí se a nevydá ani hlásku..to se toho psycholog asi moc nedozví a bude to návštěva o ničem.
Proto se ptám, jestli mezi vámi není někdo, kdo se s tímto problémem v takovémto věku setkal, nebo pracuje s dětmi, kteří s tímhle mají problémy, jestli by neměl ještě nějaký tip, návrh nebo prostě nápad…nebo jsme opravdu jediní na světě, kdo bude mít dítě ve škole s posranýma slipama???
Ne zkoušení, ale DŮSLEDNOST? Prostě si trvat na svém, dávat v pravidelných intervalech na záchod(tady už wc),venku vytáhnout pindíka a jít počurat stromeček(zalejem ho, aby vyrostl) a bud´se vyčurá, nebo ne. Na chvíli. Po vykonání potřeby ohromně pochválit. Ale opravdu ohromně. Tleskat, jásat.
Děti motivuje pochvala, o to raději se snaží.
@berry4 To už děláme od jara…nemá problém se vyčůrat na stromeček, ani doma se nepočůrá, KDYŽ ho tam dovedeme, ale SÁM si neřekne…on prostě neumí říct, že už bude čůrat nebo kakat..teoreticky umí, prakticky ne..chválíme pokaždé, jásáme div že neskáčeme do stropu. NIC..bez odezvy, už 7 měsíců.
Chodí někam do kolektivu, kde si děti na WC sami zajdou, či řeknou??
@Lenka5512 a když si teda učurne do gatí a jdete na WC, jak s ním komunikujete? Když toto udělal synek, tak jsem s ním šla na záchod/nočník a následoval „výslech“ - jestli ví co udělal, kam to patří, co příště řekne, aby se to neopakovalo. Ptala jsem se ho třeba 3× za sebou, hlavně v klídku. Všechno jsme si ukázali a bylo to dobrý.
@Lenka5512 mě hlavně přijde pozdě začínat někdy ve dvou a půl letech. Já teda nevim, jestli máte dojem maminy, že děcka prostě najednou přepnou a umí? Ne. Všechno chce nějak učit. Navést. Já osobně mám ty nejlepší zkušenosti s několika dětmi už od batolecího věku.
K psychologovi bych zašla.
Oni si dokáží poradit, možná je v tom i nějaká skrytá vada
.
Také souhlasím s kolektivem. Ten dokáže zázraky. A občas i zkušené učitelky. Ty se s tím neferou a umí naučit. Známé naučily v soukromé školce holku do půl roku být bez plín. Po druhém roce.
Jedini na svete nejste, tohle se neda naucit, musi k tomu dite dozrat a cim vic ho budete nutit, tim vic mu to zprotivite… U nas to napriklad trvalo dva roky, synovi to proste bylo jedno, radsi si hral, nez aby se sel vycurat. A mohla jsem se vztekat jak jsem chtela, zacal az kdyz sám chtel.
Takze ho nechte, nestresujte ho, jednou to prijde.
@kve-tinka : No kolektiv ho čeká v září ve školce..máme poslední šanci ho to přes léto naučit alespoň na nějakou přijatelnou mez..jinak děti kolem sebe nějaké má ( většinou starší ), byli jsme u známých, kde mu chlapeček ukazoval jak se čůrá, chodil i s nim..NIC ![]()
@berry4 ano, mám zkusenost, ze se „decka“ prepnou a umi. Samozrejme je potreba jim rict, co se deje a kam se to ma davat, ale jinak to umi sami. Dite, ktere se co 20 minut dava vycurat neni odplenkovane, to je akorat stres pro matku. Dite se ma zacit „ucit“ na nocnik, kdyz je zrale, kdyz je videt, ze curani umi zadrzovat a poustet.
@Lenka5512 Synovi dlouho trvalo, než prošel fázemi počůral jem se-čůrám-chce se mi čůrat. Pokud jsem ho pravidelně vysazovala, bylo sucho, jinak dlouho nehody. Nějak si k tomu došel sám, ale mezi tím, kdy pochopil k čemu je záchod a uměl se vyčůrat na povel a tím, kdy si byl včas schopný říct, uplynul celý rok.
Na kakání ho motivovalo, když dostal za bobek do nočníku sušenku (po 3 měsících už chodil spolehlivě i bez úplatku), ale na čůrání to nezabralo.
@michee : následuje to, že se ho zeptáme, kam se čůrá: odpoví na nočníček nebo na záchod a kam si čůral ty? No do slipů a kam půjdeš příště? na záchod…a stejně nejde. A takhle je to přes půl roku.
@berry4 Taky jsme začínali mnohem mnohem dřív..od 18 měsíců byl vysazovanej na nočníček…ve 2 letech a nějakých 8 měsících jsme sebrali plenky…jinak výuka už trvá od 18 měsíců!!!
@Lenka5512 píše:
@berry4 To už děláme od jara…nemá problém se vyčůrat na stromeček, ani doma se nepočůrá, KDYŽ ho tam dovedeme, ale SÁM si neřekne…on prostě neumí říct, že už bude čůrat nebo kakat..teoreticky umí, prakticky ne..chválíme pokaždé, jásáme div že neskáčeme do stropu. NIC..bez odezvy, už 7 měsíců.
Spis bych byla opatrna. Sebrali jste mu pliny moc brzo, meli jste mu je po 14 dnech vratit, kdyz to nezvladal. Muze mit z toho psyhicky blok. Pribuzna taky sebrala nasilim plinky synovi ve 2,5 letech a vysledek je takovy, ze je mu pres 3,5 a ma psychicky blok, kakani se snazi zadrzovat nebo kaka nekde schovany do gati. Psycholog radi ignorovat a o curani a kakani vubec nemluvit. Muze to trvat jeste klidne rok a vic.
@Lenka5512 ještě bych se ho klidně i ptala, co příště řekne, aby se to neopakovalo. Pokud neví, tak říct, co se říká a nenásilně připomínat, opakovat. Než nastoupí do školky, tak se chytne. No a pokud ne, tak si tam třeba párkrát učurne, bude se stydět a pak to bude v pohodě.
@Lenka5512 píše:
@kve-tinka : No kolektiv ho čeká v září ve školce..máme poslední šanci ho to přes léto naučit alespoň na nějakou přijatelnou mez..jinak děti kolem sebe nějaké má ( většinou starší ), byli jsme u známých, kde mu chlapeček ukazoval jak se čůrá, chodil i s nim..NIC
Jako u te pribuzne. Ve skolce se to jen zhorsilo, uz tam nechodi. Jo a jinak je uplne zdravy dle psycholozky.
@Lenka5512 píše:
@berry4 Taky jsme začínali mnohem mnohem dřív..od 18 měsíců byl vysazovanej na nočníček…ve 2 letech a nějakých 8 měsících jsme sebrali plenky…jinak výuka už trvá od 18 měsíců!!!
Jak pisu, zacali jste moc brzo, nebyl jeste zraly. Kazde dite je jine.