Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AnastazieB : Na to pořád spoléhám taky, že když nefunguje učení, tak že musí sám, ale ten věk…kdyby mu byly 2, ale tohle je už nějak moc…
Naučit na nočník dítě můžete tím způsobem, jakým to děláte. Posílat na záchod a on tam jde a třeba se vyčůrá. To jde naučit, protože to hlídá rodič. Ale aby si říkal sám, k tomu musí dozrát jeho CNS. U každého je to jindy. U nás to bylo u holek kolem dvou a půl, dva a třičtvrtě let. U jejich sestřenice až nyní, skoro ve čtyřech letech. Teprve teď si to začíná uvědomovat a několikrát už si řekla.
@Lenka5512 Máte možnost nechat ho běhat někde na zahradě nahatého? Nejvíc se mi osvědčilo právě chození dětí naostro. Pozorovala jsem a jak jsem viděla, že čůrají, hned jsem vyběhla a říkala jsem (trochu vyděšeně) „tady nééé, to musíme tady u toho stromku, honem pojď čůrat sem“. Ale na každého prostě platí něco jiného. Klidně i toho psychologa bych zkusila, však vyšetření nestojí jen na spolupráci s dítětem. Neprobíhá formou výslechu, ale formou hry. Psycholog se nevyptává dítěte, proč si neřekne, ale různými úkoly a hrami zjišťuje zralost v různých oblastech ![]()
@Svistice Taky jsme zkoušeli úplatky, odměny..stejnak bez zlepšení, pak chtěl ty úplatky i když se podělal ![]()
@Lenka5512 Pozná syn sám, že bude čurat nebo kakat? Když se počurá komplet vadí mu to? Uvědomuje si, že je to špatně?
Jinak jsi mě trochu vyděsila, mladší syn má sice „teprve“ 2r5m, ale k prozatimním pokusům o naučení na nočník je totálně rezistentní, taky už moc nevím, jak na něj.
@Kakika Zkoušeli jsme..začne čůrat a ani se nad tim nepozastaví, leze mu bobek a nic, počká až vyleze a pokračuje ve hře ![]()
@michee píše:
@Lenka5512 ještě bych se ho klidně i ptala, co příště řekne, aby se to neopakovalo. Pokud neví, tak říct, co se říká a nenásilně připomínat, opakovat. Než nastoupí do školky, tak se chytne. No a pokud ne, tak si tam třeba párkrát učurne, bude se stydět a pak to bude v pohodě.
Anebo taky ne. Muze to mit efekt uplne opacny. Deti se mu budou smat, kdyz se pocura a pokaka a tak to bude zadrzovat.
@Elenloth : to právě nevíme, jestli to pozná, ale ve 3 letech a kousek předpokládám, že by už měl?? Jinak když se počůrá, tak mi řekne, že jsou slipy mokrý, ale že si chce nechat!!! ![]()
@Lenka5512 píše:
@Kakika Zkoušeli jsme..začne čůrat a ani se nad tim nepozastaví, leze mu bobek a nic, počká až vyleze a pokračuje ve hře
Jeste nedozral CNS. Dle psycholozky na to maji narok az do 4 let.
@berry4 píše:
@Lenka5512 mě hlavně přijde pozdě začínat někdy ve dvou a půl letech. Já teda nevim, jestli máte dojem maminy, že děcka prostě najednou přepnou a umí? Ne. Všechno chce nějak učit. Navést. Já osobně mám ty nejlepší zkušenosti s několika dětmi už od batolecího věku.
K psychologovi bych zašla.
Oni si dokáží poradit, možná je v tom i nějaká skrytá vada.
Také souhlasím s kolektivem. Ten dokáže zázraky. A občas i zkušené učitelky. Ty se s tím neferou a umí naučit. Známé naučily v soukromé školce holku do půl roku být bez plín. Po druhém roce.
Tak asi každé dítě je jiné. Ale mám spis tu zkušenost, ze to „učení“ je snazší spise později než brzy. Staršího syna jsme dávali na nočník asi v roce a půl a trvalo mu to ještě tak minimálně rok než přestal mít kolečka na slipkach. Mladšího jsem moc neřešila a začal ve dvou a půl letech a naučil se to normálně do týdne. Musím říct, ze se třetím nebudu nějak extra spěchat.
@blumen No jo, ale jemu jsou 3 roky a 3 měsíce..on je celkově zdravej, nemá žádný problémy s komunikací ( akorát se stydí, ale tak to snad už normální je ), učí se celkem dobře, ale asi jen to, co ho baví..nebo nevim. Ještě jsem zapoměla dodat, že máme ještě 13 měsíční holku, tak jestli neni možný, že žárlí na ní, že ona plínky mít může a on ne…
@Catmum : to je asi pravda, ale jemu už je přes 3 roky!! Kdyby alespoń byly nehody, že by třeba utíkal na ten záchod a nestihl, ale on prostě sám nejde..když ho tam neodvedem, tak se začne připočůrávat a když je to už nad jeho síly to udržet, tak to pustí…a to třeba má nočník přímo před sebou!!
@blumen píše:
Anebo taky ne. Muze to mit efekt uplne opacny. Deti se mu budou smat, kdyz se pocura a pokaka a tak to bude zadrzovat.
To jo, i to je možné. Pravda, že teď jsou některé děti dost zákeřné a zlé, dokonce už i mezi dvou a tříletými.
Většina dětí tohle zvládla před nástupem do školky, tak snad se i v tomto případě zadaří.
@michee : No to určitě nebudeme 100% spolehlivý..ale aspoň na tu velkou ať si říká, protože to čůrání jde celkem dobře vypozorovat, že si maličko učurne, ale to kadění…to je hrůza všech hrůz. Proto jsem zavítala i sem, abych zjistila nějaký názory, nebo zkušenosti..člověk už pak neví, co dělat. Byt pročůranej, denně pere pračka, ostuda mezi lidmi, bojíme se někam jít třeba na návštěvu, aby se tam zrovna nepodělal..no hrůza.
@berry4 píše:
@Lenka5512 mě hlavně přijde pozdě začínat někdy ve dvou a půl letech. Já teda nevim, jestli máte dojem maminy, že děcka prostě najednou přepnou a umí? Ne. Všechno chce nějak učit. Navést. Já osobně mám ty nejlepší zkušenosti s několika dětmi už od batolecího věku.
K psychologovi bych zašla.
Oni si dokáží poradit, možná je v tom i nějaká skrytá vada.
Také souhlasím s kolektivem. Ten dokáže zázraky. A občas i zkušené učitelky. Ty se s tím neferou a umí naučit. Známé naučily v soukromé školce holku do půl roku být bez plín. Po druhém roce.
u nás to tak fungovalo, jen první dceru jsem se snažila „vést“ od roku a bylo to šílený, nešlo nic, po dobrém, po zlém nic.. až v těch dvou a půl letech po týdenním nátlaku to najednou šlo, během týdne bez plen i na noc, po téhle zkušenosti sjem ty dlaší nechala zcela být do těch dvou apůl ( aby to vyšlo na léto) a nechala je, během pár dnů byli bez pleny i na noc.. takže ano, já si ymslím, že to jde, 4 ks jsou důkazem.. pátá je zatím ještě maličká..