Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má dva roky, um už nekupujeme, pleny cca 500 Kč, kosmetika cca 300 Kč, oblečení jak kdy, některý měsíc nic, jiný třeba 1000 Kč + boty 1000 Kč, hračky také jak který měsíc, průměrně tak 500 Kč, když nejsou vánoce nebo narozeniny a jídlo těžko říct, ji to co my… dejme tomu 1000 Kč. Takže když to shrnu +- 4000 Kč ![]()
No, to by mě zajímalo, co je na tvém dotazu citlivého. Kdybys odpovídala, tak budiž, ale takto?
Zas dotazníček, co?
Nepomůžu, ale - dítě jsem kojila (kojím, jinak už pije mlíko). UM nikdy neviděly. Hračky běžně nekupuju, máme po starší. Kosmetiku používám minimálně. A to jen bepanthen, domácí konopnou mast a konopný šampon. Ani jednu z těch věcí nekupuju každý měsíc. Oblečení nosí po starší. Přesnídávky jí vařím.
Tý jo, vlastně je skoro zadarmiko
.
@Genovesa Opravdu se nejedná o žádný dotazník. Nechápu jak si na to přišla! Zajímá mě jak moc rozmazluji svoje dítě a po zkušenostech tady jsem raději anonymní. ![]()
UM nic, normal mliko 300. Pleny tak 1000, kosmetika skoro nic, nejvic mast na zadek, obleceni boty par stovek, boty nove, obleceni bazar, totez rozpocitane hracky, nejake stare odrazedlo. Detske cviceni 250. Kdyz neji presnidavky a detske jogurty, pribinaky a bonbony a spol, tak se jidlo ztrati v nasem, dle me. Krom mlika. Muj odhad je tak 3000, s luxusnejsim oblecenim a hrackama 4000.
@Anonymní píše:
Zajímá mě kolik utratí jiné domácnosti za dítě ve věku 1,5 až 2 roky…Je mi jasné, že je to každý měsíc jiná částka, záleží na potřebách dítěte. Kolik tedy dáte celkem za UM, pleny, kosmetiku, oblečení, hračky, jídlo a další potřeby pro dítě?
mě teda dcera nic moc nestojí. pleny nemá od 15ti měsíců, um jsem nedávala, kosmetika - jeden šampon a sprcháč jí vydrží cca půl roku..(takže dejme tomu 50,–/měsíc, jídlo jí spočítám těžko, co mívá vždy jsou ovocné přesnídávky a bílé jogurty - za což dám cca 700,–/měsíc, hračky dostává spíš příležitostně, oblečení kupuju dle potřeby z bazarů…dejme tomu 300,–/měsíc?…největší palba jsou boty, na barefoot nešetřím…potřebuje tedy jarní, sandálky, podzim a zima..když sečtu a vydělím dvanácti, tak za boty 350,–/měsíc) pravidelné aktivity nemá..takže suma sumárum za běžné věci mě v tomto období stojí 1400,– měsíčně jenže ono je to furt něco..potřebuješ autosedačku, dětskou postel, jednou toto, podruhé ono…těžko vyčíslit ![]()
@Genovesa píše:
No, to by mě zajímalo, co je na tvém dotazu citlivého. Kdybys odpovídala, tak budiž, ale takto?
Zas dotazníček, co?
Nepomůžu, ale - dítě jsem kojila (kojím, jinak už pije mlíko). UM nikdy neviděly. Hračky běžně nekupuju, máme po starší. Kosmetiku používám minimálně. A to jen bepanthen, domácí konopnou mast a konopný šampon. Ani jednu z těch věcí nekupuju každý měsíc. Oblečení nosí po starší. Přesnídávky jí vařím.
Tý jo, vlastně je skoro zadarmiko![]()
![]()
.
jojo já mám taky druhé zatím beznákladové
![]()
Můj syn bude mít 22 měsíců, UM přestal pít v 10 měsících, chodí na nočník, kosmetiku používám minimálně, mydlo, šampon a ted opalovak, obleceni tak kolem 1000 Kč měsíčně, plus boty když jsou potřeba, ty tak kolem 600 Kč, hračky kupujem jenom k svátku, narozeninám a Vánocům, jinak rozmazluji babicky. Jídlo ji to co uvarim, ovoce a zeleninu mame ze zahrady, hodně toho zavarim a zamrazim, tak skoro nic nekupujeme.
@Genovesa taky koukam že skoro nic nestojí
![]()
Speciální UM a celkové dieta kolem 2000, Pleny tak 6-7 stovek, kosmetika kvůli atopu cca 500 plus ostatní léky a přípravky tak 300-400
oblečení moc ne, zatím tak rychle neroste, plus jsme spoustu dostali, plus bazárky, takže tak 400 za měsíc
ale každý měsíc bych přičetla tak litr navíc (sedačka, boty, kočár, nosítko, a nevím ale furt něco)
To je každý měsíc jiné, částku za jídlo nedokážu odhadnout, jí s náma a jí hrozně málo, žádné extra jídlo kvůli dceři kupovat nemusim, um taky ne, kojim. Pleny už má jen na noc a na ven, tak nám jeden balík na měsíc za 200kč stačí, vlhké ubrousky asi 100kč, šampon, sprcháč, krém, možná jednou za tři měsíce 300kč. Hračkama nás dost zásobují babičky, tento měsíc jsme třeba kupovali odrážedlo 500kč a pískoviště 700kč, některý měsíc nekoupíme hračku žádnou. Oblečení kupuju jen co se mi líbí pro radost, hodně dostáváme a dědíme, v průměru možná 500kč měsíčně. Nejdražší položka jsou boty, to je snad každý druhý měsíc 800kč. Nemocná dcera ještě nebyla, za léky neutratíme nic. Občas nějaký ten vstup do herny, mateřské centrum asi 300kč za měsíc. V tomto věku dítě moc nestojí, čím starší tím větší výdaje ![]()
Dcera um nepije, pliny uz jen na noc. Jidlo mesicne tak 5000. Obleceni a boty 2 000 az 3000 mesicne. Sem tam nejaka hracka. Krouzky ma 3 od zari. Ted v cervenci mame plavecky kurzy. Casta neni kazdy mesic stejna.
Mám 14 měsíční. UM asi 400,–, pleny 500,–, kosmetika nárazově a chvíli to vydrží (používáme lékařskou vazelínu a opalovák, pak se tím patláme celá rodina, šampon a mýdlo mi vydrží na dvě děti rok), hračky má po starším (a ten je má z 80% poděděné) a kupujeme jen na narozeniny/vánoce, k svátku nebo ke dni dětí jen nějakou maličkost.
Oblečení má část po starším, a pak nárazově tak jednou za tři měsíce nakoupím třaba za tisícovku. Ještě nechodí, takže za boty zatím ušetřím.
Přijde my, že nejvíc utratím při nemocech, to v lékárně nechám 300-500, ani nemrknu.
Jídlo nevím, jí s námi, ale každý den sní hollandii, párkrát za týden má venku nějakou kapsičku nebo přesnídávku, jinak vaříme doma.
Syn 19 měsíců taky je spíše beznákladový. Kojím a jinak mléko pije normální plnotučné cca necelý litr denně (cca 15 Kč), jídlo jí to samé co my (někdy mu teda vařím zvlášť) a to vyjde na cca 80 Kč za den (jí hodně a rád, kupuju ovoce, ryby,…), oblečení z druhé ruky (počítám tak 100 Kč za měsíc max), boty teď už nové počítám cca 4× ročně á 700 Kč, plenu má jen na noc cca 4 Kč za den, hračky, knížky atd. má něco poděděné, moc nekupuju, ale řeknu třeba 200,– za měsíc (protože někdy není nic, ale na Vánoce a tak se klidně plácnu přes kapsu), kosmetika cca 50 Kč měsíc, plavání cca 800,– Kč za měsíc. Když k tomu připočtu další výdaje typu vyšší nájemné, platba za odpad, větší spotřeba vody, vyšší spotřeba auta atd. a taky nějaké výdaje typu helma na kolo, sedačka apod., dělá mi to komplet asi 4.500,–
@scentini píše:
Dcera um nepije, pliny uz jen na noc. Jidlo mesicne tak 5000. Obleceni a boty 2 000 az 3000 mesicne. Sem tam nejaka hracka. Krouzky ma 3 od zari. Ted v cervenci mame plavecky kurzy. Casta neni kazdy mesic stejna.
počkej 5 litrů za jídlo a každý měsíc 2-3 litry za boty? to píšeš o dospělém nebo co? ![]()
Zajímá mě kolik utratí jiné domácnosti za dítě ve věku 1,5 až 2 roky…Je mi jasné, že je to každý měsíc jiná částka, záleží na potřebách dítěte. Kolik tedy dáte celkem za UM, pleny, kosmetiku, oblečení, hračky, jídlo a další potřeby pro dítě?