Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kolik mu je? Nejspíš neví, co to slovo znamená. Každopádně občas může ujet každý. Sprostým výrazem jsem děti (zatím) nečastovala, ale když to přeženou, tak ječím. Pak už je to na míře sebekontroly, co z úst vypustíš a co ne. Nesoudím, uvědomuješ si to, mrzí tě to, máš výčitky…věřím, že příště už se budeš ovládat lépe. Pokud se o tom malý zmíní (dle věku), vysvětlila bych mu, že unavení a naštvaní lidé někdy řeknou věci, které se říkat nemají a pak je to hrozně mrzí. A že jsi to tak rozhodně nemyslela.
Parchante ne, ale občas svoje zlatíčka tituluju nehezky
naše mají teda hroší kůži a spíš se mi vysmějou, než že by si z mého ječení něco dělaly, ale se vždycky leknu, aby si to nezapamatovaly a neříkaly to pak po mně
myslím, že jeden ‚parchant‘ na něm následky nenechá
lepší když ujedeš slovně, než kdybys ho zmlátila do modra ![]()
Ne, dítě jsem parchantem nikdy nenazvala
K tobě, stane se…ale dala bych si sakra pozor, aby se to neopakovalo. ![]()
@Anonymní píše:
Vim, ze me tady asi zadupete do zeme, ze budete rikat, ze jsem si nejspis ani dite nemela porizovat, kdyz mu tohle dokazu rict, ale ja uz proste rupladesne me to ted mrzi
miluju ho nadevse!!!
pri jedne z jeho scen, ktera nastala zrovna jeste k tomu v noci, kvuli auticku, jsem bouchla a rekla mu ty parchante. :‚( achjo :‘( tak moc me to mrzi!! Kdyby to slo, vzala bych to tak rada zpatky.. :'(
vzdyt jsi mu nenafackovala…no ses jen clovek a mas jen jedny nervy.
@Kakika jsou mu 3.
dekuji za uklidneni a pochopeni. Taky dost jecim prave..
uz to je spatne
ale jeste abych mu tohle rikala, to uz je proste moc
hlavne to bylo v noci, scena ve 2 rano a otevreny okno dokoran.
pak nekdo zacal rvat neco jako „ty krávo, drz hubu! A ze si vylevam zlost na malym diteti a tak.“ Pritom to neni pravda. Ani jsem nejecela nijak moc. To Az ke konci, kdyz jsem rupla, jsem zajecela toto, ze nevim, kde to podelany auto je a ze jestli chce spat u me, at si lehne a ze auticko najdeme rano jinak at jde do pokoje. To uz jsem teda trochu kricela, pac jsem ho i prervavala aby slysel co mu rikam… a uz jsem byla fakt nastvana, jelikoz jsem prohledala pokoj i obyvak i koupelnu nekolikrat a to auto jsem proste nemohla najit a on furt rval ze ho chce. Jeste ten fakt, ze litam ve 2 rano pul hodiny po byte a hledam auto a ze v 5 budem zas vstavat (vstava takhle brzy) me proste rozcilila. On si nechtel lehnout a zacal rvat jeste vic, vztekat se, tak jeste dostal na zadek.
Je tu vse dost slyset, kor v noci. Baraky jsou tu postavene do rohu a my bydlime zrovna v tom rohu a sousedici okna mame kousek od nasich. V noci, kdyz si nekdo jen povida na balkone a mame otevreny okno, tak je slyset kazdy slovo. Je mi lito co jsem rekla a i toho, ze vypadam, jak kdybych byla nejaka spatna matka, co nema rada sve dite :'( miluju ho, je pro me vsim!!
trapi me to
jsem proste kr.ava.
mela jsem se ovladnout. ![]()
Když mě hodně naštvou, tak jim ve vzteku občas řeknu „smradi“. Pyšná na to nejsem, ale taky jsem jen člověk ![]()
Taky doma zařvu, ale své děti se opravdu snažím podobnými výrazy nečastovat.
Když už se stalo, myslím, že je na místě pořádná omluva dítěti, spolu s vysvětlením, že se to opravdu neříká, a že se ti to už nikdy nestane. Dítě musí chápat, že používat podobné výrazy doma, ani na někoho cizího, není v pořádku. (Aby se ti to nevrátilo v podobě, že tak bude dítě pořvávat na někoho jiného s tím, že když to říká maminka, tak je to vlastně normální.)
Na ten zadek nedostal nijak moc. Dostal dva placance pres plinu. To ho snad ani nemohlo bolet. Aby jste si nemysleli, ze jsem ho nejak jeste v afektu serezala. To fakt ne. ![]()
@Anonymní píše:Žádný auto bych v noci nehledala a zároveň ne, nenadávám dítěti. Tahle noční scéna je ale příšerná.
@Kakika jsou mu 3.dekuji za uklidneni a pochopeni. Taky dost jecim prave..
uz to je spatne
pak nekdo zacal rvat neco jako „ty krávo, drz hubu! A ze si vylevam zlost na malym diteti a tak.“ Pritom to neni pravda. Ani jsem nejecela nijak moc. To Az ke konci, kdyz jsem rupla, jsem zajecela toto, ze nevim, kde to podelany auto je a ze jestli chce spat u me, at si lehne a ze auticko najdeme rano jinak at jde do pokoje. To uz jsem teda trochu kricela, pac jsem ho i prervavala aby slysel co mu rikam… a uz jsem byla fakt nastvana, jelikoz jsem prohledala pokoj i obyvak i koupelnu nekolikrat a to auto jsem proste nemohla najit a on furt rval ze ho chce. Jeste ten fakt, ze litam ve 2 rano pul hodiny po byte a hledam auto a ze v 5 budem zas vstavat (vstava takhle brzy) me proste rozcilila. On si nechtel lehnout a zacal rvat jeste vic, vztekat se, tak jeste dostal na zadek.
Je tu vse dost slyset, kor v noci. Baraky jsou tu postavene do rohu a my bydlime zrovna v tom rohu a sousedici okna mame kousek od nasich. V noci, kdyz si nekdo jen povida na balkone a mame otevreny okno, tak je slyset kazdy slovo. Je mi lito co jsem rekla a i toho, ze vypadam, jak kdybych byla nejaka spatna matka, co nema rada sve dite :'( miluju ho, je pro me vsim!!trapi me to
jsem proste kr.ava.
mela jsem se ovladnout.
@Tereza1986 píše: Žádný auto bych v noci nehledala a zároveň ne, nenadávám dítěti. Tahle noční scéna je ale příšerná.
@Anonymní píše:
@Kakika jsou mu 3.dekuji za uklidneni a pochopeni. Taky dost jecim prave..
uz to je spatne
Je tu vse dost slyset, kor v noci. Baraky jsou tu postavene do rohu a my bydlime zrovna v tom rohu a sousedici okna mame kousek od nasich. V noci, kdyz si nekdo jen povida na balkone a mame otevreny okno, tak je slyset kazdy slovo. Je mi lito co jsem rekla a i toho, ze vypadam, jak kdybych byla nejaka spatna matka, co nema rada sve dite :'( miluju ho, je pro me vsim!!trapi me to
jsem proste kr.ava.
mela jsem se ovladnout.
Já vím, že v noci už je člověk fakt oddělaný, utahaný a rovnou přemýšlí, v kolik bude ráno zase vstávat. Ale určitě bych v noci nehledala žádné hračky a opravdu se snažila to klukovi spíš vysvětlit. Velice potichoučku (protože čím víc řveš ty, tím víc řve on a funguje to i naopak..to jsi psala sama, že jsi se ho snažila překřičet) a podat mu to dostatečně dětským způsobem: „autíčko se někde schovalo a teď už spinká. Hned ráno ho společně najdeme, pomůžeš mi?“
Teď v létě už musíš brát ohledy i na sousedy, když bývají okna otevřená dokořán. Ty jsi byla naštvaná, že tě vzbudilo vlastní dítě, ale vezmi si, jak museli být naštvaní sousedi, že jsi je vzbudila ty svým křikem na vlastní dítě. Nediv se jim a buď v klidu, snaž se tolik nekřičet. Z jednorázové příhody nikdo střílet nebude a kanálama taky chodit nemusíš.
Ne, když už mě maximálně nas… tak mu říkám smrade.
Ale opravdu v nejhorších situacích typu veme kladivo a začne mlátit do nové fasády, říkám nech toho, zničíšto. Nic se neděje, a on pokračuje. Snažím se mu vysvětlit že to stálo spustu peněz a chceme to tu mít pěkné. No jak se otočím tak začne znova.
V té chvíli ho jdu plesknout, pokud je dostatečně blízko, pokud ne tak na něho zařvu něco ve smyslu jestli si ze mě smrade děláš srandu, nebo jestli mi to dělá schválně…
Zatím ne. Doufám teda, že se to ani nestane, ale mám prťata, uvidíme, jaká bude puberta. Nejstarší teda poslední dobou zkouší, co vydržím, ale děti netituluju obecně nijak, říkám jím prostě jmény. ![]()
Já tedy ne, ale jednou mi ruply nervy a řvala jsem po dětech, že jsou prasata. Ale manžel je parchanty nazývá běžně a rozhodně z toho žádné výčitky nemá. U nich v rodině je to běžné slovo. Nedávno se s námi tchýně loučila slovy " táhněte už do p..le parchanti, už vás bylo dost" Já na to " mějte se hezky, nashledanou" Prostě v některých rodinách se holt mluví drsněji. Už jsem si za 12 let zvykla.
Vim, ze me tady asi zadupete do zeme, ze budete rikat, ze jsem si nejspis ani dite nemela porizovat, kdyz mu tohle dokazu rict, ale ja uz proste rupla
desne me to ted mrzi
miluju ho nadevse!!!
pri jedne z jeho scen, ktera nastala zrovna jeste k tomu v noci, kvuli auticku, jsem bouchla a rekla mu ty parchante. :‚( achjo :‘( tak moc me to mrzi!! Kdyby to slo, vzala bych to tak rada zpatky.. :'(