Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Manžela jsem už trochu usměrnila, jsme spolu 12 let, tak do něj celou tu dobu hustím, že se takhle nemluví. Ale rozhodně nemá problém svému zaměstnanci vynadat do debilů, dementů atd. Když se rozjede, tak je mu nějaké slušné vyjadřování jedno. Ale jeho zaměstnanci ho znají a ví, že si to nemůžou brát osobně.
@Anonymní píše:
@Kakika jednorazova prihoda to je. Ale stejne bych tema kanalama nejradsi fakt ted chodilakdyz za mnou prisel z pokojicku a rekl ze by chtel to auticko, hned jsem se zvedla, ze mu pro nej dojdu. Aby si pak v klidu lehl a spal a abych prave predesla v noci scene. Jenze jsem ho pak nemohla najit. Zprvu jsem se mu to snazila vysvetlit v klidu a mile, podobne jak popisujes. Ale nejak to vubec nezabralo a akorat to byl zacatek jeho vztekani, ze to auto nema. Jelikoz si nechtel lehnout a rval, tak jsem se sla po tom aute podivat znovu, ale bez uspechu a tak nejak pak zacla cela ta scena. :-/ mozna kdybych se ani pro to auto zprvu nezvedla…a hned mu rekla, ze ho najdem rano…no, podle me by se i tak zacal vztekat. Achjo. Proste jsem tuhle situaci nezvladla.
základní chyba - ve dvě ráno maminka nechodí pro autíčko, ale spí..autíčko spí, všichni spí.. tečka… zíííív ty taky spíš.. hotovo..
Je to blbý, ale myslím (vím), že je spousta matek, které takhle po dětech řvou a neřeší to. Zkus se příště ovládnout, co na to víc říct.
Moje sestra třeba přede mnou chytla pod krkem svého syna, povalila ho na postel a syčela na něj: už mě neser, ty smrade atd. No výčitky z toho nemá.
![]()
(třeba Petra, ať se anonymy nepletou)
Ne, nikdy a ne že by nervy neruply.
Čti. Čti literaturu o dětech, o jejich vývoji a věř, že se ti uleví, když pochopíš, proč se chovají tak, jak se chovají v daném věku a vývoji.
@Anonymní píše:
Vim, ze me tady asi zadupete do zeme, ze budete rikat, ze jsem si nejspis ani dite nemela porizovat, kdyz mu tohle dokazu rict, ale ja uz proste rupladesne me to ted mrzi
miluju ho nadevse!!!
pri jedne z jeho scen, ktera nastala zrovna jeste k tomu v noci, kvuli auticku, jsem bouchla a rekla mu ty parchante. :‚( achjo :‘( tak moc me to mrzi!! Kdyby to slo, vzala bych to tak rada zpatky.. :'(
prosim tě klídek, nikdo nejsme svatej ale čekám, že tě tu rozcupujou
![]()
Jezismarjaaaa vubec bych se tim netrapila…ja jsem dost temperamentni a vypoustim negativni energii z neprijemnych situaci co nejrychleji. Mam tri deti jedno je tezky autista a kdybych si neulevovala uz nekde visim. Deti me znaji a vi ze jsem pes co steka a nekouse. Takze jecim nadavam a oblibena vypust je prerazeni varecky o linku ![]()
Psovi tez nadavam. Neni to ze bych byla vulgarni clovek. Je to o uleve. A stejne jsem i v pozitivnich emocich prudka. Deti se me fakt nebojej, naopak treba nejmladsi kdyz me vidi zurit nasadi nevinny xichtik a jde mi olibavat ruku. Tomu se neda odolat tak hned vysumim.
Slova jsou to, co jim prisoudime. Uzkostne slusnactvi je vesmes pokrytectvi.
Taky je dulezite umerne veku davat detem nahlizet do emoci. Klidne rict jdete mi z cesty ted jsem nebezpecna zapar minut tu zas budu pro vas. Klidne se zamknout na wc. Zdrave sobectvi je vporadku. Kazdy potrebuje svuj prostor.
A deti se snaz vyznaji v druhych i samy v sobe kdyz dostanou nektere veci vyrazne najevo. Nejstarsi syn byl ve ctyrech a pul letech schopny mluvit o tom jak mu je a s cim by v tom chtel pomoct.
Nikdo neni dokonaly tak je dobre nestavit se do te pozice ani vuci detem.
Miluju svoje deti i kdyz jsou to strasni parchanti a klidne jim to reknu ![]()
Rodičovství není jen o ťuťuťu a ňuňuňu… Nemělo by se to stávat často. Jinak je to prostě normální vypěnění, který se stane každému, kdo není na drogách…
Nedělej si z toho hlavu. Stalo se, víš, že to nechceš opakovat. Vývoj dítěte to nepoznamená.
Z hlediska dětské psychologie to prý však funguje tím způsobem, že dítě se nejprve lekne, na pár vteřin skutečně zmlkne, al epak se rozbrečí o to víc. Takže se doporučuje na děti neřvat. Nemohu posoudit z vlastní zkušenosti.
@Premek_Orac kazdej jeci jinak..a kazdy dite to jinak snasi…ale ja myslim ze je to dobre, dite ma znat skalu emoci…
@Mufina to je i moje oblíbený, někdy to dořeknu a začnu se smát, a děti pak taky. ale někdy teda umím ječet a vynadat jim. Ale vědí, že jsou milovaný nade vše a o sobě vědí, že umí hodně zlobit
Pozor na slova i sprosté…kamarádka si nedala a když dítě zlobilo ona se naštvala, dítě ji škaredě nazvalo…
@Anonymní píše:
@kve-tinka
No jo, ale jak? Když řeknu, že k nim nebudu jezdit, tak odpoví, že si mám děcka nechat (oni by to řekli trochu jinak) Prostě jim nepřijde, že říkají něco špatně. To jen já jsem prý cimprlína. Oni nejsou zlí, ale vyjadřují se jako dlaždiči. A skoro 70-ti letého člověka nepředěláš. Manžel v tom vyrůstal, tak je to pro něj úplně normální vyjadřování.
Hele, ja bych byla v klidu. Pokud v tom neziji permanentne, tak je to neovlivni. Ja mela takovouhle prababicku. Mluvila doslova jako kanal a ja na ni dodneska s laskou vzpominam
byl to ten nejuprimnejsi clovek pod sluncem a jejima hlaskama se bavime dodneska! Travila jsem s ni jako dite klidne mesic pres prazdniny a nijak nas to s brachem nepoznamenalo. Deti moc dobre vi, ktera slova smi a ktera nesmi pouzivat. Doma taky obcas reknu nejake sproste slovo pri hovoru a dospelym a moje 3 leta dcera ho nikdy nezopakovala - proste vi, ze to jsou slova pro dospele ![]()
@adelnsn no a? tak to je potreba vysvetlit…ale hlavne nedemonizovat. Jsou to jen slova..ja jsem taky samej ku. vadrat a deti to nerikaj ani nahodou…
Co uz se pes dozvedel vsechno ode me, treba vcera kdyz mi harpunoval nart drapem ptz vystrelil k oknu podivat se kdo jde okolo a primotala jsem se do cesty. Sprostota vyjadrovani nema nic spolecnyho s charakterem a vztahem ke komukoliv, je to jen druh ventilace.
Psa miluju, on me doufam taky ![]()