Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, já jsem taky z vesnice a nepřijde mi to nic strašnýho. vyhazovat od hus není nic náročnýho a pokud opravdu zlobila, tak holt mu ujely nervy.
Já jako malá taky musela pomáhat - plet záhon, hrabat listí, hrabat trávu, sbírat polínka. To samý moji sourozenci.
Nicméně, měli byste se dohodnout, tak tresty řešit, protože tahle nerozhodnost, kdy ona od něj dostane trest a ty to žehlíš a jste v rozporu, to dítě to vnímá a věř, že toho bude šikovně využívat a vy dva se akorát budete hádat.
Jako trest mi to připadá adekvátní.
Příspěvek upraven 20.06.16 v 18:55
Tak prac dcerce neulizi, spiz bych videla problem, ze dela rozdily a tvou dceru nema rad…to je dle me prusvih do budoucna, ktery musis vyresit nebo dcera bude trpet ![]()
Jinak ještě, jestli můžu poradit, pokud máte malý hospodářství, spíš bych jí učila, že tohle se normálně dělá a nechala jí pomáhat. Nepřikazovala bych to jako trest, to je špatně.
Ten jeho syn, kdyby zlobil, tak by taky šel dělat podobnout práci, nebo ne?
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem teď v rozpacích, nevím co si myslet. Můj přítel je z vesnice, my původně z města, přestěhovali jsme se na ves. No a dcerka, 8 let, zlobila.. fakt neposlouchala, držkovala a on jí za test nechal vyházet hnuj od malých husiček, je to malý prostor 2×2 metry, venku, ale stejně.. ja nevěděla co jestli mám něco k tomu říct - abych ho neshodila, ale přišlo mi to trošku přes čáru.. nevim, co si myslíte vy, on jí teda ze začátku trošku pomohl.. moc toho nebylo, ale stejně. A já pak na ní volala, vidíš jak ti to jde jak jsi šikovná, to si pak rozmyslíš zlobit viď, snažila jsem se to nadlehčit a on mi řekl, skoro nakázal ať s ní nemluvím a ironicky no ještě jí pochval.. On jí pak řekl, že když bude zlobit mě nebo jeho, nebo nadávat, tak to bude dělat vždy. No to nebude, mám z toho blbej pocit, že jsem to „dovolila“ ale možná přeháním, nevím, jsem na něj i naštvaná, šla jsem za ním, mezitím co zkoušela malá házet. ať jí to nenechá rozhodně celý, jen chvilku teda (abych ho neshodila). Co myslíte, nepřehnal to? On vůbec mi příjde, že ji nemá rád a má rád jen svého synka z pravního vztahu, dělá hrozný rozdílya já se můžu rozčilovat horem dolem, ale stejně to nikam nevede, už nevím jak dál
Hroznej trest mi to neprijde, ale celkove nechapu proc jsi s chlapem o kterym si myslis ze nema rad tvoje dite.
V 8 letech mi to teda nijak extra kruty trest fakt neprijde. v tomhle veku toho dite prece zvladne uz tolik…bezne by melo pomahat, tohle neni o nic narocnejsi ![]()
No, dohodněte se, jak tyto situace řešit.
Jinak mi přijdeš lehce hysterická, my jsme měli tresty podobné a od vlastního táty. Třeba jednou místo lítání po venku dobývat brambory, něco jsme s bráchou provedli, ale už nevím
Pak když mě táta načapal, jak splachuju vlasy do odpadu v umyvadle, tak mě ten odpad nechal rozmontovat(za jeho dohledu) a vyčistit ![]()
A další oblíbené byli - pletí záhonů, pletí chodníčku a vjezdů, hrabání listí, trhat rybíz na marmeládu (ěkdy jsme to dělali celé, někdy nám naši pak přišli pomoct). ![]()
Co by na tom bylo spatnyho, jeste par let zpatky by davno dojila kozy, krmila slepice a hnala husy a v dnesni dobe, aby se ta detatka nepredrela
Mohl taky na ni rvat, jednu ji vrazit, zakazat tohle a tamto, to by bylo lepsi? Rozdil mezi detmi je mnohem vetsi problem, ale kydani je originalni a prospesna forma trestu.
Přehnala/Nepřehnala to je jedno. Pro příště bych se s přítelem dopředu domluvila, jaké tresty používat, když bude zlobit…
To, že holka musela vyházet husám hnůj by mi nevadilo, vadilo by mi mít pocit, že můj partner nemá rád moje dítě. To, že má raději svého syna je normální, ty máš taky jistě raději svou dceru, ale v takových rodinách je důležité umět se tolerovat a k dětem se chovat spravedlivě. Pocity koho mám a nemám raději si nechat jenom pro sebe. Pokud by to nefungovalo, nezůstala bych ve vztahu.
Mne to přijde normální. Taky když jsem neco vyvedla, tak jsem dostala za úkol nějakou práci. To ze ji nemá rad je těžko soudit z jednoho příběhu, to ze ma syna radši je jasné. Jen by mi vadilo, kdyby to dával najevo dětem - aby mezi nimi zbytečně nebyla zla krev
Takový trest mi přijde adekvátní táta mi to dělal taky akorát jsem musela tahat trubky nad garáž nebo mu uklízet dílnu pokud jsem byla sprostá a neposlouchala…na tom nevidím nic špatného… teď nevím jestli máš pocit, že jí nemá rád jen kvůli tomu, že jí trestá
… daleko víc by mi vadili rozdíly mezi dětmi to je hnus teprve
Nevim trest mi přes čáru nijak nepřijde. Jen teda nevím, jestli je uplne strategická práce za trest? Čí by to byl jinak úkol? Problém je, jestli dělá rozdíly mezi dětmi, dceru neuznává nebo dokonce ponižuje. Vychovávat ji musí nedovedu si představit, že dítě bude na dospělého sprosté a ten to přejde jen tak, aby náhodou nebyl za zlého nebo nebyl obviněn, že dítě nemá rád. nemáte náhodou nějaké partnerské neshoddy, že prostě ty mouchy vidíš větší než jsou a soustředíš se hlavně na ně? nezbývá stejně než si o tomhle promluvit…
@lamicina píše:
Nevim trest mi přes čáru nijak nepřijde. Jen teda nevím, jestli je uplne strategická práce za trest? Čí by to byl jinak úkol? Problém je, jestli dělá rozdíly mezi dětmi, dceru neuznává nebo dokonce ponižuje. Vychovávat ji musí nedovedu si představit, že dítě bude na dospělého sprosté a ten to přejde jen tak, aby náhodou nebyl za zlého nebo nebyl obviněn, že dítě nemá rád. nemáte náhodou nějaké partnerské neshoddy, že prostě ty mouchy vidíš větší než jsou a soustředíš se hlavně na ně? nezbývá stejně než si o tomhle promluvit…
u nás to bylo třeba tak, že bychom to stejně dělali my s bráchou, ale když byl prostě najaký průser, tak jsme to museli udělat HNED ![]()
Ahoj, jsem teď v rozpacích, nevím co si myslet. Můj přítel je z vesnice, my původně z města, přestěhovali jsme se na ves. No a dcerka, 8 let, zlobila.. fakt neposlouchala, držkovala a on jí za test nechal vyházet hnuj od malých husiček, je to malý prostor 2×2 metry, venku, ale stejně.. ja nevěděla co jestli mám něco k tomu říct - abych ho neshodila, ale přišlo mi to trošku přes čáru.. nevim, co si myslíte vy, on jí teda ze začátku trošku pomohl.. moc toho nebylo, ale stejně. A já pak na ní volala, vidíš jak ti to jde jak jsi šikovná, to si pak rozmyslíš zlobit viď, snažila jsem se to nadlehčit a on mi řekl, skoro nakázal ať s ní nemluvím a ironicky no ještě jí pochval.. On jí pak řekl, že když bude zlobit mě nebo jeho, nebo nadávat, tak to bude dělat vždy. No to nebude, mám z toho blbej pocit, že jsem to „dovolila“ ale možná přeháním, nevím, jsem na něj i naštvaná, šla jsem za ním, mezitím co zkoušela malá házet. ať jí to nenechá rozhodně celý, jen chvilku teda (abych ho neshodila). Co myslíte, nepřehnal to? On vůbec mi příjde, že ji nemá rád a má rád jen svého synka z pravního vztahu, dělá hrozný rozdíly
a já se můžu rozčilovat horem dolem, ale stejně to nikam nevede, už nevím jak dál