Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem teď v rozpacích, nevím co si myslet. Můj přítel je z vesnice, my původně z města, přestěhovali jsme se na ves. No a dcerka, 8 let, zlobila.. fakt neposlouchala, držkovala a on jí za test nechal vyházet hnuj od malých husiček, je to malý prostor 2×2 metry, venku, ale stejně.. ja nevěděla co jestli mám něco k tomu říct - abych ho neshodila, ale přišlo mi to trošku přes čáru.. nevim, co si myslíte vy, on jí teda ze začátku trošku pomohl.. moc toho nebylo, ale stejně. A já pak na ní volala, vidíš jak ti to jde jak jsi šikovná, to si pak rozmyslíš zlobit viď, snažila jsem se to nadlehčit a on mi řekl, skoro nakázal ať s ní nemluvím a ironicky no ještě jí pochval.. On jí pak řekl, že když bude zlobit mě nebo jeho, nebo nadávat, tak to bude dělat vždy. No to nebude, mám z toho blbej pocit, že jsem to „dovolila“ ale možná přeháním, nevím, jsem na něj i naštvaná, šla jsem za ním, mezitím co zkoušela malá házet. ať jí to nenechá rozhodně celý, jen chvilku teda (abych ho neshodila). Co myslíte, nepřehnal to? On vůbec mi příjde, že ji nemá rád a má rád jen svého synka z pravního vztahu, dělá hrozný rozdílya já se můžu rozčilovat horem dolem, ale stejně to nikam nevede, už nevím jak dál
Brr…venkov. (Pardon, já musela) ![]()
Asi nepůjde jen o ty husičky.
Jasně, že má ráději svého syna, to je normální. Ty ho přeci taky nemiluješ jako svou dceru. Ale musí se v těch rozdílech krotit. Jeho syn by šel taky kydat?
Já mám třeba kamarádku, která má vlastní vnouče a vnouče od přítele. Ona si strašně zakládá na tom, že „nedělá rozdíly“, ale dělá je a každý je vidí. Na nevlastní vnouče nemá problém být tvrdá a „dodržovat hranice“, jednou zazlobí a jde se domů - dodrží to. Ale když zazlobí vlastní vnouče, sama ho omlouvá, nevnímá to jako zlobení, říká „je unavené, protože…“
Když držkuje nevlastní vnouče, setře ho a potrestá. Když vlastní, nebere to jako držkování, diskutuje s ním, snaží se přijít na to, co se mu nelíbí. Ale je přesvědčená, že rozdíly nedělá, třeba dárky kupuje stejné atd.
@kessi22 souhlasim! Bylo by spis dobry zjistit, proc dcera tak zlobi, evidentne tim neco sdeluje. A kdybych byla v tvoji kuzi, tak bych to tedy velmi razne priteli vysvetlila-nesnesla bych, aby moje dite zilo s pocitem, ze ho muj partner nema dost rad.je to obrovskej prusvih, dcera to citi, nepodcenuj to, muze to mit vliv na plno dalsich veci v jejim zivote. Jednou jsem musela rict svemu otci, ze pokud okamzite neprestane uprednostnovat dcerinu sestrenku, ktera neustale vsem skace do naruce, nikdy k nim na navstevu s dcerou uz nepachnu. Musela jsem to rict uz hlasite a v soukromi, ale zabralo to…
@atominnka píše:
u nás to bylo třeba tak, že bychom to stejně dělali my s bráchou, ale když byl prostě najaký průser, tak jsme to museli udělat HNED
tak takhle to chápu. U nás to zase fungovalo tak, že nebyly splněné povinnosti, tak nebyla zábava. Ale vyloženě jako trest nám to uloženo nebylo, šlo o to, že o zvířata se stejně musíme postarat, brambory okopat jakože je to i naše starost, protože jsme součást rodiny, ale ne jako trest. I když společná sena s rozhádanými rodiči to byl vyloženě trest
nebo jak se zhádali kolikrát na poli…
V tomto případě nejde o to, zda je adekvátní, zda kydaní hnoje pro tvoje dítě. Já bych řešila to, že cítíš, že nemá rád tvoje dítě. Chápu, že dcera zřejmě cítí to samé a brání se mu nevhodným způsobem, proto asi i ten trest. Jenom ty musíš vědět, zda je to únosné, do jaké míry se přítel k dceři chová.
Doma husy nemáme, jen slepice. Slepičí hnůj na malém, v podstatě uzavřeném prostoru bych ji házet nenechala, protože je plný roztočů a dalších potvor, není dobrý, aby to dýchala. To bych svému dítěti neudělala. Jsou i jiné práce, které je potřeba udělat v rámci trestu
To zas jo.
@lamicina no o senech mi ani nemluv, to byl děs, sušení nemusím dodnes
jinak jsme taky museli pomáhat pod heslem (nejdřív práce a pak zábava) a myslím, že nám to jedině prospělo. Plus já jsem musela o víkendech vařit (tenkrát těžkej opruz
). Ale jak píšu, za trest nebyla samotná práce, ale to, že jsme ji museli udělat hned a nemohli třeba na koupák
![]()
Btw u dětí to plánuju stejně, dnes dcera za to, že na mě držkovala musela skládat ponožky (je jí 5)
chudinka ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem teď v rozpacích, nevím co si myslet. Můj přítel je z vesnice, my původně z města, přestěhovali jsme se na ves. No a dcerka, 8 let, zlobila.. fakt neposlouchala, držkovala a on jí za test nechal vyházet hnuj od malých husiček, je to malý prostor 2×2 metry, venku, ale stejně.. ja nevěděla co jestli mám něco k tomu říct - abych ho neshodila, ale přišlo mi to trošku přes čáru.. nevim, co si myslíte vy, on jí teda ze začátku trošku pomohl.. moc toho nebylo, ale stejně. A já pak na ní volala, vidíš jak ti to jde jak jsi šikovná, to si pak rozmyslíš zlobit viď, snažila jsem se to nadlehčit a on mi řekl, skoro nakázal ať s ní nemluvím a ironicky no ještě jí pochval.. On jí pak řekl, že když bude zlobit mě nebo jeho, nebo nadávat, tak to bude dělat vždy. No to nebude, mám z toho blbej pocit, že jsem to „dovolila“ ale možná přeháním, nevím, jsem na něj i naštvaná, šla jsem za ním, mezitím co zkoušela malá házet. ať jí to nenechá rozhodně celý, jen chvilku teda (abych ho neshodila). Co myslíte, nepřehnal to? On vůbec mi příjde, že ji nemá rád a má rád jen svého synka z pravního vztahu, dělá hrozný rozdílya já se můžu rozčilovat horem dolem, ale stejně to nikam nevede, už nevím jak dál
v tomto pripade si myslim, ze jsi fakt precitlivela…
ja, jako mala, musela pomahat okolo zvirat a domu bezne a ne jako „trest“. Jestli dcera ma toto jako trest, tak si myslim, ze je to primerene, prijde mi to vychovnejsi, i kdyz, jestli mate zvirata, tak by toto mela delat ne jako trest, ale bezne.
(ne porad, ale pomahat ano).
Kazdopadne jako trest se mi to libi vic nez treba zakaz internetu nebo televize ![]()
Z vlastni zkušenosti.. Ja nenáviděla jako dítě kdyz mi mamky přítel neco nakazoval atd.. Nebyl to můj tata.. Asi bych takové jednani blbe nesla.. Ono deti za to nemůžou ze se rodice poblaznej a meni partnery.. Ja bych se snažila byt jako mama jediná autorita, k příteli slusne chovani ano ale autorita maminka..
Děkuji za odpovědi. Nene, z trestu, tak nesoudím, že jí nemá rád a dělá rozdíly je patrné v cela jiných věcech, ano samozřejmě kdyby šlo nedejbože o život tak i u mě je jasná volba pro koho první skočim, ale jinak ty děti ani kluk a ni holka nemají šanci poznat koho mám radši a to samé čekám i u přítele, Takže souhlasím samozřejmě, že určitě o něco radši bude mít své dítě vždy než nevlastní, ale ty DÉTI to nikdy nesmí poznat, když žijeme v jedné domácnosti. Jinak asi ok, trošku jsem se uklidnila, že je to teda adekvátní trest.. i když některé co jste popisovaly, že Vám dával táta za tresty ty jo.. tahat trubky, čistit odpad.. to je mi líto, příjdwe mi to moc a vůbec to nemyslím zle.
ok, chce to dohodu, já právě šla za ním, aby to dcera neviděla že za ním jdu ohledně toho trestu a hlavně neslyšela a to že jsem jí řekla že si příště rozmyslí zlobit a vidí jak jí to jde, na tom není nic špatnýho ne a neshazuji tím přeci chlapa ![]()
Ještě jednou děkuji všem za názory a hezký večer přeji
A ne.. jeho syn by nešel kydat.. kdyby řekl já nechci, nešel.. a to je přesně ono, bohužel. Tady když pláče malá tak je to co řveš, nebul nebo ti dám naprdel, když pláče malý, jedná jako správný otec, neplakej, ale jdi ty… tohle je mi fakt líto a tohle prostě asi nepřekousnu.. už jsem mu to říkala několikrát.. synovi něco jen tak koupí, holce ne, syn něco chce/nechce je po něm.. Synovi se vyhoví vždy a důvod prý.. máme ho tu míń, ale to je těm dětem přeci úplně jedno, malá cítí určitě ohromnou nespravedlnost a jak tak pozoruji, malý mě má rád, já jeho taky, prostě je to v pořádku.. moje dcera takový vztah k chlapovi prostě nemá, proč asi, ale nevysvětlím mu to ![]()
@Anonymní píše:
A ne.. jeho syn by nešel kydat.. kdyby řekl já nechci, nešel.. a to je přesně ono, bohužel. Tady když pláče malá tak je to co řveš, nebul nebo ti dám naprdel, když pláče malý, jedná jako správný otec, neplakej, ale jdi ty… tohle je mi fakt líto a tohle prostě asi nepřekousnu.. už jsem mu to říkala několikrát.. synovi něco jen tak koupí, holce ne, syn něco chce/nechce je po něm.. Synovi se vyhoví vždy a důvod prý.. máme ho tu míń, ale to je těm dětem přeci úplně jedno, malá cítí určitě ohromnou nespravedlnost a jak tak pozoruji, malý mě má rád, já jeho taky, prostě je to v pořádku.. moje dcera takový vztah k chlapovi prostě nemá, proč asi, ale nevysvětlím mu to
tohle je hodně špatně, to se na dceři podepíše…ne jednorázové kydání hnoje nebo čištění odpadu (to jsem taky vyfásla spíš jako důsledek a pochopení, když tam splachuje věci, co tam nepatří, kam to vede…)
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi. Nene, z trestu, tak nesoudím, že jí nemá rád a dělá rozdíly je patrné v cela jiných věcech, ano samozřejmě kdyby šlo nedejbože o život tak i u mě je jasná volba pro koho první skočim, ale jinak ty děti ani kluk a ni holka nemají šanci poznat koho mám radši a to samé čekám i u přítele, Takže souhlasím samozřejmě, že určitě o něco radši bude mít své dítě vždy než nevlastní, ale ty DÉTI to nikdy nesmí poznat, když žijeme v jedné domácnosti. Jinak asi ok, trošku jsem se uklidnila, že je to teda adekvátní trest.. i když některé co jste popisovaly, že Vám dával táta za tresty ty jo.. tahat trubky, čistit odpad.. to je mi líto, příjdwe mi to moc a vůbec to nemyslím zle.ok, chce to dohodu, já právě šla za ním, aby to dcera neviděla že za ním jdu ohledně toho trestu a hlavně neslyšela a to že jsem jí řekla že si příště rozmyslí zlobit a vidí jak jí to jde, na tom není nic špatnýho ne a neshazuji tím přeci chlapa
Ještě jednou děkuji všem za názory a hezký večer přeji
mně to líto není… xkrát mi říkal, at tam ty vlasy neházím, že to pak musí čistit, protože se to ucpe a x krát mě načapal, jak to dělám. No tak jsem to musela vyndat ![]()
@Anonymní píše:
A ne.. jeho syn by nešel kydat.. kdyby řekl já nechci, nešel.. a to je přesně ono, bohužel. Tady když pláče malá tak je to co řveš, nebul nebo ti dám naprdel, když pláče malý, jedná jako správný otec, neplakej, ale jdi ty… tohle je mi fakt líto a tohle prostě asi nepřekousnu.. už jsem mu to říkala několikrát.. synovi něco jen tak koupí, holce ne, syn něco chce/nechce je po něm.. Synovi se vyhoví vždy a důvod prý.. máme ho tu míń, ale to je těm dětem přeci úplně jedno, malá cítí určitě ohromnou nespravedlnost a jak tak pozoruji, malý mě má rád, já jeho taky, prostě je to v pořádku.. moje dcera takový vztah k chlapovi prostě nemá, proč asi, ale nevysvětlím mu to
jo, tohle je hodně špatně ![]()
Nepřijde mi na tom nic zvláštního, naopak bych ji to klidně nechala někdy udělat i ne jako trest, to je snad dobře, že děti v domácnosti pomáhají
Mám dost známých a kamarádek na vesnici a ani jednou jsem neslyšela, že by nechali osmileté dítě kydat hnůj. Zajímalo by mě, kolik lidí co sem frajersky píše, že je to normálka nechá tuhle práci dětem. Mě to teda připadá šílený. Ještě to dítěti nakázat jako trest, to mi připadá naprosto potupný.