Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sovicka1 Určitě, to máme i v plánu…ze začátku tam bude jen dopoledne, postupně budeme nechávat do oběda..uvidíme, jak to bude, co na to budou říkat učitelky a pak se rozhodneme co dál. Čůrání se ani moc nebojim, on tam určitě nebude tak hodně moc pít, jako pije doma, budou mít určitě nějakej program, kde nebude sedět s pitím v ruce a neustále do sebe lít vodu..a co nám říkali, tak posílaj děti čůrat před vycházkou, před jídlem, před spaním, tak to on zvládne…horší je ta velká strana no..tu neovlivní nikdo.
@bramburka81 Taky si myslim, že ty nejmenší děti budou trochu více tolerovány, nicméně vím, že by měl být alespoň trochu snaživý, o což se snažíme právě už přes půl roku..a věřim i tomu, že ta školka mu dá trochu víc, bude s dětmi, uvidí co ostaní dělají, učitelka neni máma, takže si na ní tak nedovolí..on je přes noc v naprosté pohodě, bez nehody..ale přes den to prostě nedává no..škoda, že nejsou noční školky, tam by vynikal ![]()
@bramburka81 píše:
@enny3 @berry4 To je sice fajn rada, zkoušet mnohem dříve, ale prostě ne každé dítě je na to připravené. Mám zkušenost se dvěma dětmi, které byly odplenkované během týdne v roce a půl a v roce a třičtvrtě (ten druhý se pak po roce začal opět počůrávat a pokakávat - ale zřejmě vlivem mého těhotenství). Třetí dítě je ignorant a učila jsem ho úplně stejně jako ty první dva. Já věřím tomu, že některé děti v tomto dozrají dříve a některé později. Třetí má teď 2 roky a 4 měsíce, je přes den bez plen, má pouze na spaní. ALE - on nečůrá a nekaká nikam, prostě to zadržuje. Vyčůrá se až do té polední plíny a pak do noční plíny. Nehody má minimálně, občas se pokaká u babičky, když jsem v práci a on na hlídání. V září půjde do školky, ale doufám, že přes léto to prostě vypilujeme, bude venku nahatý, tak snad to půjde lépe.@Lenka5512 Synovec se počůrával do 6 let, třeba i 10× za den, když měl blbý den. Teď je mu 6,5 a ještě občas nehody má. Prošel vyšetřeními u všech možných lékařů, užíval léky na ledviny, nakonec se to uzavřelo tím, že se neumí pořádně vyčůrat, takže pořád učůrává, a hlavně, že je prostě na to líný a nechce se mu. Ve školce měl ty nehody mnohem mnohem méně, kolektiv na něj zabíral dobře. Stejně tak od kamarádky syn, ještě v létě se dost počůrával, v září šel do školky a nehody neměl žádné. Ty malé děti si navíc ohlídají, posílají je častěji na záchod, připomínají jim to.
Nj vzhledem k tomu, že má zakladatelka jště jedno batole, tak to je dobrá rada ![]()
Helene nechci strašit-já sjem s tím taky měla problémy- jako malá, ne, že bych to nechápala, chápala, ale měla jsem nemocný ledviny- vážně byla jsem na několika operacích, ale to bylo jen o čůrání- ne že bych se počůrávala přes den vůbec, ale čůrala jsem moc často i v noci, to si pamatuju, že jsem se občas počůrala..
@enny3 Tak je pravda, že zakl. může zkusit odplenkovat oba najednou, třeba to staršímu docvakne
.
@Lenka5512 U nás ve školce přijímají i dvouleté děti, takže v září nedělají nic jiného než utírají zadky, převlíkají počůrané děti a postýlky… Je to teda pro učitelky dost náročné, ale za ty poslední roky si asi už zvykly. Ale prý se ty děti celkem rychle naučí a zvyknou si, co vím, tak třeba v lednu už se počůrávalo pravidelně tak jedno dítě a občas někdo nehoda. Přes ty prázdniny bych ho nechávala více nahatého a snad to půjde (já v to taky doufám u toho našeho ignoranta
).
@bramburka81 : no holka na tom snad bude líp..tu už taky posazuju na nočník, povedlo se nám už i něco vytvořit, ale je vidět, že to ještě nechápe…ale aspoň tam sedí a nevzteká se..to by byl teda gól, kdyby ho v tomhle předběhla ![]()
Prostě v jednom ohledu nezapadá úplně do tabulky, do většiny. Pokud je jinak i dle doktorky v pořádku, tak prostě k tomu jen musí dozrát. Máš výhodu, že nemusíš ještě rok do práce! Buď za to ráda. Máte před sebou celé léto, toto se podle mě zlomí během jednoho týdne, klidně to do školky stihnout můžete a když ne, tak o nic moc nejde – máte ještě další rok čas. Hlavně se zkus obrnit klidem, ignorovat blbé řeči ostatních a i malého nechat trochu v klidu.
Osobně bych dítě, které se úplně počurává a pokakává do školky nedávala, zvlášť když to není nutné. Jedině pokud on do školky moc chce, víš, že psychicky to zvládne a jedině po domluvě s učitelkou, např. na zkoušku, jestli se to nezlomí ve školce. Pokud do měsíce ne, tak bych ho normálně stáhla. Jinak to bude akorát stres pro všechny. Pokud je to plaché dítě, které potřebuje na změny čas, tak bych ho do školky ani nedávala. Pokud učitelka bude proti, tak taky ne. Stres z nového prostředí, to, že nezvládá chodit na wc nebo otrávená učitelka, to je podle mě zbytečně akorát další stres. Občasná nehoda je úplně něco jiného, než když to neumí vůbec. Jen si představ, že se každý den pokaká na procházce, tak se kvůli němu budou vracet nebo bude chodit pokakaný nebo počuraný? Každopádně bych definitivní rozhodnutí nechala až na konec prázdnin.
Podle popisu to vypadá, že to opravdu nepozná dopředu, že se mu chce. To nezměníte nějakým drilem, že vám bude odříkávat jako básničku, kdy a kam má chodit. Když to nepozná, tak to nepozná.
Jako když začínající řidič neslyší, že už by měl přeřadit, protože řve motor jako blázen. Neslyší to. Ale jednou to slyšet začne.
Dodržovala bych taková ta pravidla jako vyčurat před spaním a po probuzení, když uvidíš, že se víc napije, tak třeba 20 minut po pití (nebo vypozorovat jak dlouho po napití, čurá)… Možná bych omezila pití v tom smyslu, aby nepopíjel nonstop. Některé děti tak popíjejí a mi přišlo, že pak to jen protíká a je těžší poznat potřebu, když tam vlastně permanentně něco je, permanentně ho to dráždí, než když se dítě napije nárazově, po půl hodině se mu začne chtít, pak třeba ještě jednou a pak hodinu se mu nechce. Nemyslím nějaký extrém.
Také se mi u větších dětí osvědčilo zapojit je do procesu praní. Nezlobit se, netrestat tím, ale brát to jako přirozený důsledek. Ok, počural ses, to nevadí, ale musíme uklidit loužičku, flek na koberci, přeprat počurané oblečení v umyvadle… Samozřejmě ukázat, jak se to dělá, pak to ještě dodělat k dokonalosti. Ale zapojit ho do toho. Žádný, mami, pojď to utřít, ale tady máme hadr, tady hubku, takto se pere. Třeba ne pořád, pokud je to často, ale zkrátka trochu ho do toho zapojit a ne dělat, že se ho to vlastně vůbec netýká.
Plínku bych dávala jen na návštěvy, příp. cesty, kde je problematická očista. Na návštěvy, kde by k tomu měly připomínky bych moc nechodila.
Jinak já bych spíš byla pro to chvíli to pořád s ním tolik nerozebírat. Teorii zná a praxe mu nejde. Se divím, pokud to takto intenzivně řešíte, že se ještě neblokl úplně. S takovým nátlakem opravdu opatrně. To je pak mnohem těžší odstranit.
Souhlasím s tím, že léto je super, může být nahatý, nebo jen ve slipech, bude to tak víc vnímat, vidět… Tak držím palce.
@sovicka1 já jsem nikde nepsala, že máš brát plínu v batolecím věku. Nevím, kde jsi na to přišla. Píšu o důslednosti-prostě pomoct dítěti návykem-pojd´, vyspal jsi se, jdeme čůrat. Uděláme aa. Najedl jsi se, jdeme čůrat. Úplně jednoduché stimuly, kdy děti na 90% vykonávají potřebu.
Zvláštní, že děti, které znám a nejen od sebe, ale i od okolí, co maminky tohle praktikovaly samozřejmě i s plínama neměly žádné problémy s jakýmsi dozráním mozku, přepnutím a nevímjaktotuještěnazýváte…
Děti prostě automaticky přijmou, že posazení na nočník se rovná vykonání potřeby a není problém je odplenkovat, pokud je k tomu i vhodná komunikace v brzkém věku.
A sama mám zkušenost, že roční, co ještě nekomunikovala, si o tohle sama dokázala říct znakováním.
A po vykonání potřeby sama ukazovala, že je šikulka.
Ono to není o dozrání, je to o vedení. ![]()
@Lenka5512 píše:
@bramburka81 Taky si myslim, že ty nejmenší děti budou trochu více tolerovány, nicméně vím, že by měl být alespoň trochu snaživý, o což se snažíme právě už přes půl roku..a věřim i tomu, že ta školka mu dá trochu víc, bude s dětmi, uvidí co ostaní dělají, učitelka neni máma, takže si na ní tak nedovolí..on je přes noc v naprosté pohodě, bez nehody..ale přes den to prostě nedává no..škoda, že nejsou noční školky, tam by vynikal
Nj ale jedna nehoda za týden- to budou brát v pohodě, ne pětkrát denně převlíkat dítě- a já se tý učitelce vůbec nedivím, že bude nasr.
@berry4 Promiň, ale to že ty nemáš zkušenost s takovým dítětem, neznamená, že takové děti nejsou. Mám dvě brzo odplenkované a jedno bojkotující. Nesedím s ním teda hodiny na nočníku, ale to jsem neseděla ani s jedním. Vždy jsem preferovala, aby se naučili sami si říkat.
@enny3 Záleží na školce, naše bere od 2 let a s počůráváním počítají. Ale já bych tou učitelkou nechtěla být, nemají to jednoduché.
@berry4 Hele, ale to je právě o tom posazování= rodič kontroluje to vyměšování. Není to o tom odplenkování, ve smyslu, že dítě si samo včas zahlásí chci čůrat a ty jen podáš nočník a pomůžeš stáhnout kalhoty.
Malou posazuji od roka, nočník na rozdíl od staršího miluje, už víc jak 14 dní chápe k čemu to je (ale trvalo jí to 2 měsíce, jejímu bratrovi to došlo v 18 měsících po víc jak 4 měsících), takže když ji posadím a má co, tak udělá. Ale stejně včera byla na nočníku, dokonce hned potom chtěla jít dřepět ještě na redukci, protože to viděla u bráchy. Nic neudělala ani do jednoho, ale když jsem ji nechala na ostro po bytě, tak za 5 minut udělala loužičku. Ale všimla si, že čůrá a ukázala mi ji. Kluk ani ve dvou letech nezaregistroval, že se počůral.
Takže malá možná bude šikovnější, ale to, kdy pozná chce se mi čůrat a řekne mi, neovlivním. Kámošky synek to zvládl od prvního vysazování ve 20 měsících během 3 týdnů, mému klukovi to trvalo rok a vysazovaný byl dřív.
Podlemě vysazováním seznámíš dítě s nočníkem, můžeš si ušetřit nějakou tu plínu a sprchování rozpatlaného bobku na zadku, ale nevycvičíš tím dítě dřív k tomu včas si říkat.
@Svistice zkus si ještě jednou přečíst, co jsem napsala. Nějak začít musíš a chce to hlavně a především tu pravidelnost a důslednost.
Ono se to chytne. Dřív, nebo později.
Důležitá je právě ta pravidelnost a s plínama, nebo bez.
Ono to dokáže přepnout drtivé většině dětí už v útlém věku, můj názor je, že čím dřív, tím líp.
Navíc, co si budeme namlouvat, své dělají i papírovky. Děcko v podstatě neví, že vykonalo potřebu, necítí to.
Je teplo, nejlepší čas to nechat naostro a pracovat s tím.
Panebože děcko přes tři roky, aby si neuvědomovalo, že vylučuje, to mi fakt nejde na rozum. ![]()
Radu nemám, ale jediní nejste. Synovi jsou 4 pryč a počůrává se. Kadit teda chodí na záchod, ale čůrání zásadně do trenek. Ve školce chodí na záchod, občas nehoda. Vyšetření máme za sebou a je v pořádku. Zkusili jsme nočník před druhým rokem, pochopil hned, ale tak po měsíci ho to přestalo bavit a od té doby se počůrává. ![]()
@enny3 můj šel do školky ve 3,5 s tím, že si na záchod nedojde. Prvních 14 dní jsme nosili denně tašky s počůraným oblečením, pak se srovnal a ve školce už chodí na záchod.
@berry4 na tohle téma už jsme se bavily.
Syn pozná, že se mu chce, ale ani když ho pošlu, tak nejde. Pokud ho chci svléknout a dát na záchod, tak se vzteká, gumovatí a prostě ho tam nedám. ![]()
Všem moc děkuji za rady, nápady, podporu i trochu opovržení..těm co opovrhují a nejde jim na rozum, že náš kluk ve 3 letech a kousek neovládá tělesné potřeby rozumím..já jsem z toho taky na větvi a jsem jeho máma, ale věřte mi, že se snažim udělat maximum pro to, aby byl samoobslužnej, ale víc už toho asi udělat nemůžu, nevim ani jak a nikdo mi neporadil nic, co bychom ještě nezkoušeli..ono už asi ani neni co radit, nic jinýho neexistuje. Budu teda pevně věřit, že jednou se moje snaha ocení tím, že kluk začne být samostatný. Věřím, že i jemu leze na mozek to věčný opakování, poučování, kárání, apod., tak snad už mu ta slavná CNS dozraje
Ještě jednou všem moc díky..
Je mi lito ze mate takove trapeni. Me se dcera odplinkovala behem dvou dnu. Mela 2 a mesic. Nechala jsem ji litat na zahrade nahatou a nutila curat na kyticky. A to jsem si myslela, ze se bude vdavat s plinama.
@Lenka5512 tak u tech nasich pribuznych to skolka zhorsila. Ja bych mu po „nasi“ zkusenosti dala zpatky plinku, stejne to bez ni nema smysl. A cekala, au mu to sepne. Zkusila bych ji pak sundat za 14 dni a pripadne za dalsich 14 dni a podobne. A prestala se o tom kadeni a curani bavit a nutit ho. Bude to mit opacny efekt a navic to delate uz dlouho a k nicemu. Je to ten stejny pripad jako u nas, v bledemodrem.
A jo, deti maji obcas nehody, ale pak uz byly u nas ucotelky nas-ane maximalne, delali mu naschvaly, ignorovaly ho, proto uz do skolky nechodi.