Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Liz Já si nemyslim, že je nějakej „psychicky nemocnej“ nebo tak nějak, ale už vážně nevim, co s nim..aby mu to pak nedozrávalo fakt až v 16 ti letech, kdy se bude vracet pozdě domu ( jak ty píšeš ) a ještě bude mít nechcáno v trenclích
Věřim tomu, že v zahraničí se tohle skoro vůbec neřeší, mě ani nejde o to, co si myslí lidi kolem nás, ale spíš o něj, aby právě nebyl v tý školce za blbce a nebyl tam pak takovej ten otloukánek no..uvidíme, má čas do září, pak se věci začnou hýbat dle okolností.
@lavanilka Plenku už nemá..ale co je zvláštní je, že jí nemá ani na noc a to se nepočůrá! Celou noc vydrží, ráno ho pošlu a vyčůrá plnej nočník, tak proč to nejde i přes den. Nahatýho jsem ho nechala..jednak se mu nelíbilo, že je nahej, ale nechala jsem ho a pak to prostě teklo a ani ho to nevzrušovalo..pak jen přišel, řekl maminko musíš to jít utřít a zase pokračoval dál ![]()
@Lenka5512 věřim, že se to do září naučí. Má dcera se naučila na nočník ze dne na den. Nemohla jsem tomu uvěřit. Jde to pak rychle, neboj.
@berry4 já mamina hlásím, že našim dětem to prostě přepnulo (což podle tebe nejde). Ve 2 letech jsme jim vzali plíny přes den a během 4 dní se jim přepnulo. Až snad ve 3,5 nebo 4 letech jsme jim vzali plíny na spaní (do té doby vždy počůrané) a přepnulo jim hned první spaní. Taže suma sumárum, s tvým názorem vůbec nesouhlasím.
A brát plínu v batolecím věku, to by byl stres pro mě i pro to dítě. To nemám zapotřebí.
@Liz Díky za podporu…teď v sobotu jedeme sem do Čech na „dovolenou“ na chalupu a má být hezky, tak ho vysvleču, necháme holou prdku a uvidíme, třeba mu CNS dozraje právě tam ![]()
@Lenka5512 to je bezva nápad, on nejen že ucítí, že zrovna čůrá, ale i to uvidí. To bude dobrý a do září je v tomhle opravdu dlouhá doba.
@Lenka5512 ještě na to má dva měsíce, může poskočit a docvakne mu to. Já bych ho posílala neustále na záchod a ve stejném smyslu bych promluvila s učitelkou, požádat jí, aby syna posílala také. Co se týče bobku - je možnost brát si ho domů po obědě, kor když jsi doma, já bych to tak udělala, dávat ho tam jen na půl dne. Tím vyeliminuješ, že by počůrával lehátko a lůžkoviny a kakat bude taky třeba až doma. Nešlo by to?
Co se týče zápisu, u nás se na tyhle věci také neptají
Děti občas nehodu mají, sem tam jsou v šatně počůrané lůžkoviny připravené na odnešení domů. Ale pravidelně ne, to se nestává.
Nicméně v budoucnu budou do školky chodit i 1,5 leté děti, takže to tam bude běžné.
@Lenka5512 píše:
@lavanilka Plenku už nemá..ale co je zvláštní je, že jí nemá ani na noc a to se nepočůrá! Celou noc vydrží, ráno ho pošlu a vyčůrá plnej nočník, tak proč to nejde i přes den. Nahatýho jsem ho nechala..jednak se mu nelíbilo, že je nahej, ale nechala jsem ho a pak to prostě teklo a ani ho to nevzrušovalo..pak jen přišel, řekl maminko musíš to jít utřít a zase pokračoval dál
No ale jakej má smysl, že nemá plínu, když se počůrává a pokakává jako by jí měl- pokud na otm bude v září takhle, tak bych ho do školky fakt neposlala
@Lenka5512
tak to mame opacne, ja zas na noc plinku mam a nasi to jeste pres noc neudrzi.pres den v poho, nocnik,wc.Ja bych tsky verila, ze leto a hola prdka to spravi, nebo at chodi s tatkou zalevat stromecky, napodoba taky zabira
drzim palce ![]()
Ještě bych možná zavedla, ať si po sobě utírá sám
Otázka je, jak moc za to může… jestli fakt neovládá svěrač na čůrání, ale trochu asi ovládá, když se nepočůrá například v noci. Nechala bych ho uklízet svinčík, anebo aspoń společně.
@enny3 @berry4 To je sice fajn rada, zkoušet mnohem dříve, ale prostě ne každé dítě je na to připravené. Mám zkušenost se dvěma dětmi, které byly odplenkované během týdne v roce a půl a v roce a třičtvrtě (ten druhý se pak po roce začal opět počůrávat a pokakávat - ale zřejmě vlivem mého těhotenství). Třetí dítě je ignorant a učila jsem ho úplně stejně jako ty první dva. Já věřím tomu, že některé děti v tomto dozrají dříve a některé později. Třetí má teď 2 roky a 4 měsíce, je přes den bez plen, má pouze na spaní. ALE - on nečůrá a nekaká nikam, prostě to zadržuje. Vyčůrá se až do té polední plíny a pak do noční plíny. Nehody má minimálně, občas se pokaká u babičky, když jsem v práci a on na hlídání. V září půjde do školky, ale doufám, že přes léto to prostě vypilujeme, bude venku nahatý, tak snad to půjde lépe.
@Lenka5512 Synovec se počůrával do 6 let, třeba i 10× za den, když měl blbý den. Teď je mu 6,5 a ještě občas nehody má. Prošel vyšetřeními u všech možných lékařů, užíval léky na ledviny, nakonec se to uzavřelo tím, že se neumí pořádně vyčůrat, takže pořád učůrává, a hlavně, že je prostě na to líný a nechce se mu. Ve školce měl ty nehody mnohem mnohem méně, kolektiv na něj zabíral dobře. Stejně tak od kamarádky syn, ještě v létě se dost počůrával, v září šel do školky a nehody neměl žádné. Ty malé děti si navíc ohlídají, posílají je častěji na záchod, připomínají jim to.
@sovicka1 Určitě, to máme i v plánu…ze začátku tam bude jen dopoledne, postupně budeme nechávat do oběda..uvidíme, jak to bude, co na to budou říkat učitelky a pak se rozhodneme co dál. Čůrání se ani moc nebojim, on tam určitě nebude tak hodně moc pít, jako pije doma, budou mít určitě nějakej program, kde nebude sedět s pitím v ruce a neustále do sebe lít vodu..a co nám říkali, tak posílaj děti čůrat před vycházkou, před jídlem, před spaním, tak to on zvládne…horší je ta velká strana no..tu neovlivní nikdo.
@bramburka81 Taky si myslim, že ty nejmenší děti budou trochu více tolerovány, nicméně vím, že by měl být alespoň trochu snaživý, o což se snažíme právě už přes půl roku..a věřim i tomu, že ta školka mu dá trochu víc, bude s dětmi, uvidí co ostaní dělají, učitelka neni máma, takže si na ní tak nedovolí..on je přes noc v naprosté pohodě, bez nehody..ale přes den to prostě nedává no..škoda, že nejsou noční školky, tam by vynikal ![]()