Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@enny3 píše:
No tak sportovní nadán fakt není ostuda- respektive ho nemít, ale neumět ve školce vůbec chodit na záchod ve školkovém věku je ostuda prostě, jasně, učitelka to tak nazývat nemusí, ale já jí fakt chápu, když je to dnes a denně
A některé školkové děti se neumí samy najíst, jiné nepoznají barvy, další se neumí obléct atd. Předpokládám, že nikdo nemáme dokonalé dítě, které ovládá vše
.
@enny3 píše:
Jo s tím souhlasím, nedivím se těm učitelkám a nechápu matky, co cpou dítě, co neumí na nočník do školky, zvlášť, dkyž jsou doma s menším![]()
Ony spoléhají na to, že místo nich je to naučí školka.
Fakt se na mě maminky nezlobte. Já nepíši o dětech, které se ve školce občas nebo prostě první dny počůrávají. Mně vadil prostě ten přístup: dítě neumí na WC, já jsem ho to do 3 let nenaučila (a zase, nejde mi o děti, které mají zdravotní problém, tak to školka vyřeší.
@sloninka Ale to tady nikdo nepsal, že má ve školce dítě, které se trvale počůrává
.
@sloninka Chápu, že dítě, které neovládá svou potřebuj je ve školce problém. Ale, dítě zakladatelky má ještě 2 měsíce na to to zvládnout, na některé děti může kolektiv působit motivačně (uvidí jiné děti chodit na záchod) a nikdo ani zcela nevyloučil, že dítko nakonec přeci jen nebude mít nějaký zdravotní problém. A pokud to nezkusí, tak neuvidí. Samozřejmě nemá cenu cpát tam pak dítě za každou cenu - prostě v září uividí jestli to půjde nebo ne a pak kluka případně stáhne, když je doma s mladším. Nemělo by cenu trápit ani jeho, ani sebe ani osazenstvo školky.
Pro ty, co se podivují, že dítě vůbec do školky přijali. Zápisy bývají od února do června, takže kolikrát má dítě ještě půl roku na to se to naučit. Žádné přezkoušení z čůrání a nočníkování se u zápisu nekoná. Nám třeba akorát bylo sděleno, že by si dítě mělo umět říct na záchod, na spaní plenku nedávají, ale pokud si nejsme jistí, zda zvládne dítě spaní bez nehody, máme dávat raději 2 pyžama a donést pod dítě přebalovací podložku. Že počůrávání při odpoledním spaní u těch dětí do 4 let není nic neobvyklého. Státní školka.
@sloninka píše:
Ony spoléhají na to, že místo nich je to naučí školka.
Fakt se na mě maminky nezlobte. Já nepíši o dětech, které se ve školce občas nebo prostě první dny počůrávají. Mně vadil prostě ten přístup: dítě neumí na WC, já jsem ho to do 3 let nenaučila (a zase, nejde mi o děti, které mají zdravotní problém, tak to školka vyřeší.
Přesně
@bramburka81 píše:
A některé školkové děti se neumí samy najíst, jiné nepoznají barvy, další se neumí obléct atd. Předpokládám, že nikdo nemáme dokonalé dítě, které ovládá vše.
No ale to je právě ta školková zralost- ty děti se musej umět sami oblíknout a najíst ( a dojít na wc), jinak nemají ve školce co dělat, učitělka kdyby musela krmit 30 dětí a oblíkat a přebalovat, tak to nemůže zvládnout a od toho tam není
@bramburka81 píše:
@sloninka Ale to tady nikdo nepsal, že má ve školce dítě, které se trvale počůrává.
On se počůrává, ale jen mimo školku.
@enny3 @sloninka kdybych věděla, že se počůrává, protože si to neuvědomuje, že se mu chce, tak bych ho do školky nedala. Ale když vím, že to pozná, jen je prostě tak tvrdohlavý, že si nedojde ani neřekne, tak proč to nezkusit?
A vyšlo to.
@bramburka81 píše:
@sloninka Ale to tady nikdo nepsal, že má ve školce dítě, které se trvale počůrává.
Ale psal:
@enny3 můj šel do školky ve 3,5 s tím, že si na záchod nedojde. Prvních 14 dní jsme nosili denně tašky s počůraným oblečením, pak se srovnal a ve školce už chodí na záchod.
@sloninka píše:
Ale psal:
@enny3 můj šel do školky ve 3,5 s tím, že si na záchod nedojde. Prvních 14 dní jsme nosili denně tašky s počůraným oblečením, pak se srovnal a ve školce už chodí na záchod.
Je to příspěvek na str. 5
@sloninka píše:
Je to příspěvek na str. píše: Více
Ano, prvních 14 dní
. To se počůrává dětí… Pak se srovnal a počůrává se, ale ne ve školce.
@enny3 píše:
No ale to je právě ta školková zralost- ty děti se musej umět sami oblíknout a najíst ( a dojít na wc), jinak nemají ve školce co dělat, učitělka kdyby musela krmit 30 dětí a oblíkat a přebalovat, tak to nemůže zvládnout a od toho tam není
Opakuju se, u nás berou 2 leté děti a ty se rozhodně samy neoblečou a nenají, určitě ne všechny. Ve všech školkách, co jsme chodili, učitelky nebo uklízečky pomáhaly dětem se obléct, najíst atd. Já jsem měla celkem samostatné děti, co se tohoto týče, ale opravdu více než půlce dětí se pomáhalo. Toto je moje zkušenost ze třech školek.
@bramburka81 píše:
Opakuju se, u nás berou 2 leté děti a ty se rozhodně samy neoblečou a nenají, určitě ne všechny. Ve všech školkách, co jsme chodili, učitelky nebo uklízečky pomáhaly dětem se obléct, najíst atd. Já jsem měla celkem samostatné děti, co se tohoto týče, ale opravdu více než půlce dětí se pomáhalo. Toto je moje zkušenost ze třech školek.
Neznám žádnou státní školku, kde by brali dovuleté děti- v normální státní školce berou nejmenší tříleté a u nich se očekává, že to budou umět- jídlo, wc, oblíkání- podletoho je to tam taky uzpůsobené, počet učitelek a tak
@enny3 To, že ty je neznáš, neznamená, že nejsou
. Já píšu o státních školkách a celkem se to rozmáhá, že berou i mladší děti. Nejstarší nastoupil ve 2 a 9m, prostřední ve 2 a 11m (ale mohl i dříve),nejmladší půjde ve 2,5 letech. Jedná se o dvě různé školky. Už loni se mě ptali, jestli ho dám ve 2 letech, na zápise by měl rok a kousek. Takže u nás se opravdu na zralost neptají.
@bramburka81 píše:
Ano, prvních 14 dní. To se počůrává dětí… Pak se srovnal a počůrává se, ale ne ve školce.
Znovu opakuji, že mě zaráží to, že autorka přiznala, že poslala do školky dítě, které prostě používání WC evidentně nezvládalo. Vadí mi ten postoj maminky.
@bramburka81 píše:
@enny3 To, že ty je neznáš, neznamená, že nejsou. Já píšu o státních školkách a celkem se to rozmáhá, že berou i mladší děti. Nejstarší nastoupil ve 2 a 9m, prostřední ve 2 a 11m (ale mohl i dříve),nejmladší půjde ve 2,5 letech. Jedná se o dvě různé školky. Už loni se mě ptali, jestli ho dám ve 2 letech, na zápise by měl rok a kousek. Takže u nás se opravdu na zralost neptají.
Moje dcera šla taky před třetím rokem(2r 11m)- oblíkala se, jedla, sama, wc samozřejmostí- dneska jsem s ní na základě téhle diskuze, jestli se někdy někde počůrala- myšleno od toho cca roku a půl, co nemá plínky a ona říkala, že jenou u tchýně, při hře s netří asi ve 3- ne že yb se úplně počůrala, ale nedoběhla to na záchod, protože si nechtěla přestat hrát..jinak vě školce ne, ale děti se prý počůrávali jen v mňátkách a jen ve spánku a zcela vyjímečně. To máte se školkou štěstí- je vidět, že nejsi z Prahy, tdy jsou školky natřísknutý, problém tam dostat i tříleté dítě, za mě dvouleté dítě bych do školky nedávala, dva a půl možná, když bych musela, ale jen pokud by na to bylo zralé- je to školka, ne jesle, těsně před třetím rokem bez problémů.