Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lenka5512 píše:
@michee : No to určitě nebudeme 100% spolehlivý..ale aspoň na tu velkou ať si říká, protože to čůrání jde celkem dobře vypozorovat, že si maličko učurne, ale to kadění…to je hrůza všech hrůz. Proto jsem zavítala i sem, abych zjistila nějaký názory, nebo zkušenosti..člověk už pak neví, co dělat. Byt pročůranej, denně pere pračka, ostuda mezi lidmi, bojíme se někam jít třeba na návštěvu, aby se tam zrovna nepodělal..no hrůza.
Tady je jediná rada, zatnout zuby vydržet. Jestli je jinak v pořádku, tak věřim, že to půjde pak ze dne na den. Vodila bych ho často na záchod, kdybych jela na delší cestu, tak bych mu dala plínu. Holt některým dětem to trvá dlouho. Nehroutit se z toho, jsou horší věci, než toto. Držim palce ![]()
@Lenka5512 Jak může jit do školky, když neumí vůbec chodit na záchod, nějaké nehody se mrňátkách občas stanou, ale tohle bude stres pro všechny- učitelky nasr.- ne aždá na něj vydrží být příjemná, budete denně nosit domu pokakaný a počůraný prádlo- nejen vaše, ale i třeba deku z postýlky, prostěradlo a otráví to den všem dětem- budou se vracet z procházky, protože se tvoje dítě počůralo/pokakalo, děti i tříleté se mu budou smát- zvlášť, když to bude denně a učitelky aby se zbláznily- však do školky musí jít samostatné dítě- u zápsu tohle neřešili?
Jinak taky si myslím, že je potřeba začít učit už od batolecího věku- učím od roka..
A co to zkusit obracene a vrátit mu na chvíli pleny? Aby poznal, ze to taky není zadnej hit. A proste vubec o tom nemluvit, nocnik nechat pripravenej. A taky mam spis zkušenost u sebe i okoli, ze cim min a v pozdějším věku se to resilo, tím to prislo najednou samo a rychle.
@Liz : V pořádku je, na 3 leté prohlíce mu dělali i komplet vyšetření, má údajně jen hypotonické bříško, nemá tam ještě zcela vyvinuté svalstvo..on je takovej maličkej, hubenej, ale na tohle by to vliv mít vůbec nemělo. Nehroutit se..je to strašně těžký, na řeči ostatních moc nedám, kluka si bránim a obhajuju, ale tohle je i na mě hodně..3 roky a 3 měsíce a žádnej pokrok..člověk už pak hledá i to, co neni ![]()
@enny3 Vůbec se nás nikdo na to neptal, na třídních schůzkách bylo jen řečeno, že pokud děti nejsou spolehlivé, dát jim dostatek náhradního oblečení..a že to bude hrůza to vim, proto se tu ptám na nějaký rady, názory, zkušenosti..byla jsem přesvědčená, že to zvládneme ještě daleko před školkou..jak je vidět, i nadmírná snaha k ničemu nevede.
@Lenka5512 já bych ho do školky nedávala, pokud máš ještě batole, asi do práce nejdeš, ne?
@jita22 To bych u nás právě vůbec neriskovala..myslim si, že pleny by mu vůbec nevadily a mám strach, že by je pak zase znovu vyžadoval a už vůbec by se nesnažil..né, že by se teď nějak extra snažil, ale to čůrání přidržuje, do pleny by to rovnou pustil celý a bylo by vystaráno.
@Krrysa Batole mám, do práce jdu příští rok..a třeba se to v tý školce právě naučí, jak tu někdo psal, že uvidí ostatní děti..nevim, uvidíme. Stejnak asi, kdyby učitelky viděly, že je marnej a jen by tam přidělával práci a rušil by tak denní režim všech dětí, tak by ho asi vyloučili na jejich popud??
@Lenka5512 chápu Tě, taky jsem si u prvního dítěte myslela, že se bude počůrávat do patnácti, ale stresovalo mě spíš okolí z řad starší generace. U druhýho jsem to měla na háku. Na ostatní opravdu nedej, jejich dítě to neni a Tvoje dítě to nedělá schválně. Až mu bude 16 a budeš se o něj klepat celou noc kde je, tak si s láskou vzpomeneš, jak jste bojovali s nočníkem
Věřim, že toto má opravdu co dělat s CNS a ne s intelektem. Jinak v Anglii, kde jsem žila měly často plíny i čtyřleťáci a nikdo to neřešil. Teď v létě to budete mít jednodušší, neboj to se podá ![]()
@Lenka5512 našim klukom to také trvalo delší dobu, zkoušeli jsme je nechat bez plen a oni byli schopní hrát si i s bobkem v punčocháčích, nakonec se schovávali, zadržovali a přišli, až když bylo pozdě, bylo to mezi 3 a 4 rokem, tak pak přišla babička s tím, že má nový kouzelný záchod a když ho nakrmí, tak jí potom záchod dá odměnu. A to zafungovalo, „koupili“ jsme domů také kouzelný záchod a postupně odměny odbourali. S čůráním problém nebyl, jen to kakání
![]()
@Lenka5512 u nás to trvalo od dvou do cca 4 let, možná ještě trochu déle.
Začala jsem ve dvou letech, když jsem viděla, že se pokaždé vyčůrá, když ho večer dám do vany. Vzala jsem mu plíny a asi měsíc chodil na nočník vzorně (musel ale běhat s holým zadkem). Pak ale přestal a začal čůrat a kakat do kalhot a pak to takhle střídal, chvíli chodil, pak se zas počůrával. On to ale dělal vědomě, prostě se mu nechtělo na ten záchod odejít, když si hrál.
Pak se jednou pokakal v bazénu při dětském plavání (bylo mu asi 3r3m) a od té doby přestal kakat do trenek, ale počůrával se pořád. Nakonec to tak nějak přestalo, začal chodit ve 4r do školky, tam měl asi dva týdny nehody a pak už to bylo dobrý.
Jinak přičůrnuto v trenýrkách má občas i dneska, prostě to nechává na poslední chvíli a pak už občas něco ukápne.
Být tebou, nechala bych ho běhat doma s holým zadečkem (dát mu třeba nějaké delší triko), ať to vidí, co se děje a kde. Že bude opakovat, že se příště vyčůrá do nočníku je k ničemu, když nepozná, že se mu čůrat chce. A když ho budete dávat každou chvíli na záchod, taky ne.
Nechte ho chvíli být, třeba to pomůže.
@Lenka5512 píše:
@Krrysa Batole mám, do práce jdu příští rok..a třeba se to v tý školce právě naučí, jak tu někdo psal, že uvidí ostatní děti..nevim, uvidíme. Stejnak asi, kdyby učitelky viděly, že je marnej a jen by tam přidělával práci a rušil by tak denní režim všech dětí, tak by ho asi vyloučili na jejich popud??
No tak to ho do školky vůbec nedávej- u nás to bylo součástí zápisu, že se ptali..ale jak vás to může vůbec napadnout ho tam dát???
- tohle není vůbec o spolehlivosti, ale o tom, že to neumí vůbec- to je něco jiného než mu dát dostatek prádla, ale tohle je na to, aby byl celý den s plínama- a to ve školce být nemůže! Jako kdybys musela v září do práce, ale takhle to bude horor pro všechny a on z toho bude mít tak akoorát psychické problémy.
@Lenka5512
U nas se deti naucily vzdy pres leto, kdyz chodili nahati. lepe si uvedomili, kdy curaji/kakaji, kdy se jim chce. nocnik jsem vystavila aby byl na ocich, sami zkoumali k cemu je.Pak kdyz jsem videla, ze se jim chce, posadila jsem je tam. parkrat utrpel koberec, ale v roce a pul chodili na nocnik krasne.ted se to uci nejmladsi 15m, nocnik zkouma od roka.Zkus ho nechat litat bez gati, nejaky pekny nocnik a potkavat se s detmi, co uz umi. A hlavne se nestresovat, at se dite neblokne.tak ma holt zatim plinu, no…
@Lenka5512 píše:
@enny3 Vůbec se nás nikdo na to neptal, na třídních schůzkách bylo jen řečeno, že pokud děti nejsou spolehlivé, dát jim dostatek náhradního oblečení..a že to bude hrůza to vim, proto se tu ptám na nějaký rady, názory, zkušenosti..byla jsem přesvědčená, že to zvládneme ještě daleko před školkou..jak je vidět, i nadmírná snaha k ničemu nevede.
já si teda myslím, že požadavek, ab bylo dítě bez plen je ve školce automatický ne? Jak by to tam jinak vypadalo? ![]()