Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky nebo budoucí maminky. Chtěla jsem se zeptat, jestli některá z vás v těhotenství prožívala něco podobného. Jsem ve 30.tt a nějak začínám mít ze všeho strach, až se malá narodí. Včera jsem se dívala na video o kojení, které jsem dostala od svojí doktorky a najednou mě přepadla depka, že to nezvládnu. Mám strach, že až budeme s malou doma a začne plakat, že nebudu vědět, co potřebuje… Na miminko se moc těším a celou dobu jsem přesvědčená, že miminko chceme, ale z ničeho nic mě tato depka přepadla. Navíc další věc je ta, že bydlíme s přítelovou mamkou a obávám se, že ona mi bude celý den stát za zadkem a říkat mi, co mám dělat a co dělám špatně… Ach jo, jsou to jen hormony a po porodu se to změní? ![]()
Ja se bojim, ze to nezvladnu a at tam klidne jeste tak pul roku zustane, protoze nic nevim, nic neumim a nic pro dite nemam ![]()
Je to normalni a pravdepodobne se to i stane - nekdy nebudes vedet, proc breci a tchyne jsou vetsinou fakt posedly ![]()
Je to normální, já to tak měla od začátku
ale teda zatím takovej stav nepřišel, jako že by brečela a já nevěděla, co dělat. Ona když už brečí, tak ji stačí zvednout nebo strčit kozu ![]()
@dani24687 té tchýně se bojím docela dost. Ona je fajn ženská, dobře uvaří a tak, ale opravdu nesnesu, když mi někdo stojí za zadkem a říká mi, co dělám špatně. Řekla jsem to přítelovi, že se toho bojím a on mi tak nějak řekl, že to asi dělat bude. Ale že si s ní promluví ještě dřív, než se malá narodí, aby to nedělala, že až něco budu potřebovat, tak si o to řeknu. Já jsem ten typ člověka, co by jí to asi neřekla a pak, až bych se naštvala, tak bych vybouchla a to, co bych jí řekla bych už nemohla vzít zpět…
@gabka1988 dopredu se nestresuj a pripadne pak od zacatku vytyc hranice ![]()
@gabka1988
Ahoj, to nejsou hormony, to je mozek. Když ti řeknu že jo, že to tak bude, že to nejsou hormony nebo fantazie, budeš klidnější?
Dobře, tak se budeš muset naučit správně kojit (jako každá druhá). Až bude mimčo plakat, nebudeš vědět co s ním (jako každá druhá), tak na to prostě budeš muset přijít, každé mimčo to má jinak a není univerzální recept. Tchyně ti bude stát za zády a radit (jako bohužel každá druhá), tak prostě přijdeš sama na to jak to máš dělat a naučíš se jí nějak usměrnit. Možná to nebude lehké, ale až to přijde, tak se nadechneš a budeš řešit každou věc zvlášť, postupně, podle důležitosti. Třeba si vlezeš na emimino a budeš překvapená že stejnou věc právě řeší dalších 20 maminek, předáte si babské rady a ono něco z toho zafunguje. A pak to uděláš s další věcí.. a pak další.. ono se budou pořád rojit nové věci k řešení.
A jestli ti to půjde, zkus dělat malé krůčky. Mysli jen na to co je teď, max měsíc dopředu. A pak zase.. jinak ti to spadne na hlavu.
Je dobře že máš tenhle strach, je to proto že ti na mimnku a všem okolo záleží a chceš to udělat dobře ![]()
@Seizdra prso je lek
byla jsem ted cvicit a po cviceni vidim sms „pojd pak rychle domu, ten bez prsa neusne“ ![]()
Díky moc za uklidnění, že je to normální. Už jsem si říkala, jestli nejsem nějaká divná. Budu tedy doufat, že po porodu to přejde.
Já ten strach moc neměla a pak jsem prvních 14 dní totálně nechápala
Byl to děs, chtěla jsem, aby se vrátil, odkud přišel a já se styděla za to, že své dítě nemiluju… ![]()
Dnes je to tak, že bude mít 4 měsíce, užívám si to, máme zaběhlý režim, bolení bříška je pryč, směje se, spí mi dobře, když se usměje, jsem úplně dojatá, miluju ho strašně moc, pořád ho pusinkuju
a už si neumím absolutně představit být bez něj ![]()
Takže, i když pro mě začátky byly fakt blbý, dnes je to úžasný ![]()
@Lo píše:
Já ten strach moc neměla a pak jsem prvních 14 dní totálně nechápalaByl to děs, chtěla jsem, aby se vrátil, odkud přišel a já se styděla za to, že své dítě nemiluju…
Dnes je to tak, že bude mít 4 měsíce, užívám si to, máme zaběhlý režim, bolení bříška je pryč, směje se, spí mi dobře, když se usměje, jsem úplně dojatá, miluju ho strašně moc, pořád ho pusinkujua už si neumím absolutně představit být bez něj
Takže, i když pro mě začátky byly fakt blbý, dnes je to úžasný
mely jsme to naprosto stejne - a mame ![]()
Je to naprosto v poradku, ja to tak taky mela, ted se zas zacinam desit toho ze tu za chvilku bude a kdyz budu rodit ![]()