Jste s dětmi opravdu šťastnější?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Já jsem šťastná pořád stejně, děti máme dvě, jsem úměrně tomu nevyspalá a nemám úplně možnost svobodného rozhodování a spontánních nápadů, ale za pár let už to zase půjde, takže si užívám. Z tvého příspěvku se mi jen potvrdilo, že ne každý musí nutně mít děti. Nemyslím to vůbec nijak zle, jen prostě pro někoho to není. Každý se s tím pere po svém, a věřím, že někdo se rodičovstvím uvrhne do dlouholetého trápení. Tak ti přeju, ať se brzo dostaneš do veselejší fáze života ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neřekla bych, že šťastnější.
Jiný, to ano. V mnoha ohledech veselejší, v jiných naopak, občas toho mám taky plný zuby, to asi každá.
Je fakt, že dítě mám jedno, mám pocit, že dvě už by mě omezovaly moc
nejsem dokonalá matka, co by žila jen rodičovstvím.
Nemůžeš to brát tak, že MUSÍŠ být šťastná. Netrap se tím, že si čekala, že bude všechno zalité sluncem a ono není. Prostě to ber jak to je, někdy dobré dny, někdy horší, někdy padáš na pusu, někdy si ráda, že můžeš udat děti k babičkám, pak ti dítko dá pusu, přinese sedmikrásku, protože tě miluje nebo tě rozveselí nějakou blbinou, a zase je líp.
Navíc děti rostou, není navždy pakárna s miminkem. Synovi je deset a já už si začínám uvědomovat, s každou další částí jeho osamostatňování, že za pět let může jít někam na intr, za deset z něj bude dospělá samostatná jednotka. Utíká to jako voda…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kia20 píše:
Ahoj, zakládala jsem tu už jednu diskuzi s poporodní depresí, začala jsem brát AD a mám domluvené další schůzky s psycholožkou, tak snad to k něčemu bude.
Nemůžu se ale zbavit myšlenek na to, že já mít dítě neměla, že jsem podlehla tomu, že je to přirozené, že je s dětmi je vše hezčí a stojí to za to. Teď ale všude kolem čtu a slyším, jak maminky nemají čas na sebe, jsou unavené, vyčerpané, partnerský život upadá a mateřská je vlastně vůbec nebaví.
Tak se chci zeptat, jste s dětmi opravdu šťastnější? Nebyl váš život veselejší předtím?
Ano, je hezčí. Před dítětem byl můj život jiný. Ne prázdný. Prostě jiný a hezký. Snažím se pořád nějak si život dělat příjemným. Ale s dítětem už je tu jen ta možnost pozorovat, jak se mění, jak přemýšlí, co ho napadne, jak se umí podívat. Ale já se neléčím AD. Mám to svým způsobem „jednodušší“. Když nemám zrovna náladu, stačí někoho potkat a dát se do řeči, začíst se do knížky, nechat se obejmout…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedávno jsme si zrovna s manželem říkali, co bychom měli času a peněz, kdybychom neměli děti
. Jasně, život by byl bezstarostnější, svobodnější, méně zodpovědný. Určitě bych měla méně vrásek a šedivých vlasů. Ale na druhou stranu, vždycky, když jsme někde sami, tak si říkám, jak by to bylo fajn, kdyby tam byly děti s námi. Když jsou pár dní pryč, tak se si to sice chvíli užívám, ale ve skutečnosti se těším, až se vrátí a budeme zase všichni pohromadě. Baví mě je sledovat, baví mě pozorovat, jak se postupně s malých bezbranných tvorečků mění v samostnané bytosti. Baví mě i ty jejich puberťácké kecy a protažené ksichty
, první lásky. Určitě nelituju, a nikdy nebudu, že je máme.
- Citovat
- Upravit
Určitě jsem s nima šťastnější ale je jim 8 a 5 pryč. Ale začátky byly krušný a vím, že další mimino už bych nechtěla/nedala/nezvládla. Nevím, jak máš staré děti ale vydrž ještě. Čím jsou starší tím je to lepší, už se člověk nemusí tolik omezovat. Letos už budeme všichni lyžovat, v létě už jsme jezdili všichni na kole, žádný pauzy na spaní, už se mnou koukají o Vánocích na pohádky a nemusíme koukat na nějaký stupidní YouTube songy, pomůžou, vynesou koš, pekli jsem cukroví, prostě už je to top.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děti dávají mému životu smysl. Proti nim mi všechno ostatní přijde banální. A jo, spousta věcí okolo mě nebaví až štve a nikdy nebavila. Prázdniny, víkendy a večery bych trávila zcela jinak. Nebo Vánoce. Ale neberu to jako příkoří, beru to jako normální, přirozený běh života. Prostě momentálně je moje nejdůležitější úloha pohladit, pofoukat, popovídat, uvařit, postarat se… Mám radost, když jsou spokojené.
Nevadí mi probdělé noci, zapomenutý úkol, dáma pořád dokola a špinavé ponožky pod postelí, ale trápilo by mě, kdyby se mi nepodařilo dát jim dostatek lásky, podpory a bezpečí a naučit je, jaké věci jsou opravdu důležité, aby mohly prožít plný a spokojený život. Na ničem jiném nezáleží. A trocha nepohodlí, to se přežije.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carsa o tom, jak tě to s dětmi baví, jo, to je fakt.
Mě to se synem bavilo asi nejvíc okolo tří let, kdy to byly změny fakt z týdne na týden, tisíc a jedna otázka a tak.
No a teď mě to baví hrozně moc. Už je dost velkej, takže si můžeme opravdu pokecat, a zároveň je to ještě taková nepopsaná kniha. Jsem hrozně zvědavá, co s ním provede puberta. Jsem moc ráda, že je ke mě otevřenej, věci, co ho trápí, se mnou často řeší a já mám tak docela slušný vhled do jeho hlavičky.
Teď se líbí jedné holce ve třídě, on je z toho celej divokej, v tomhle je ještě dětskej a vůbec neví, co si s tím počít. Ona mu píše (na Teams, co používají při distančce), on neví, co jí odepsat, ve škole se tváří, že nic, před ostatními dělá, že holky fuj, ale je vidět, že mu to dělá dobře. Teď jsem mu našla v tašce lísteček se vzkazem… ![]()
Je to bobíšek prostě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
Nejsem šťastnější, než jsem byla bez dětí, zcela jistě bych ale byla dnes velmi nešťastná, kdybych je neměla
Tak ted jsi to naprosto vystihla
Hlavněš jsem ještě relativně mladá (jako jo žádná lolitka ale je mi 37) myslím že to že jsem bez dětí by na mě třeba začalo padat o 10 let později kdy už se s tím nic dělat nedá.
- Citovat
- Upravit
Ano. Nemyslim tedy, ze bych pred detmi byla nestastna, ale s nimi se muj zivot dostal na novy level, a prestoze jsem prisla o svobodu, nemenila bych ani za nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Yasmina21 píše:
Ano, jsem s nimi určitě šťastnější.
Tentokrát s Tebou souhlasím. Se synem jsem šťastnější.
Pro mě život bez dětí není to pravé. Jsem ráda za jedno dítě. Více dětí mi bohužel nebylo dopřáno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě jsem s dětmi šťastnější! Jednomu 8let, druhému 8m…pro mě nic víc, než oni dva není…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983
A to počkej, až si nějakou slečnu přivede k vám domů. My máme Marušku, která mám pocit, že je u nás víc, jak doma. Ale taky je to fajn. Vnoučata bych teda ještě nerada (je jim oběma 16). Ale pozorovat toho klacka, jak se umí hezky chovat k slečně a jak je vidět, že ji má rád, je strašně hezké.
Příspěvek upraven 13.12.21 v 11:31
- Citovat
- Upravit
@Kia20 Měla bys více řešit tu svou depresi než to, jestli jsi měla nebo neměla mít dítě.
Akorát si ho zošklivíš, uděláš ho zodpovědné za svoje neštěstí. Jenomže zdrojem svého neštěstí jsi ty sama.
Poporodní depresi měla jedna moje známá, a to opravdu velkou. Dlouho to neřešila, své dítě odmítala, staral se poměrně dost její manžel, protože ho v noci nechtěla krmit. Skončilo to rozvodem a jejím prozřením, že měla svoje problémy řešit.
Pak měla ještě jedno dítě a už byla v pohodě. Všichni jsme čekali, jestli to na ní znovu nepřijde a ono vůbec ne.
Takže doporučuji vyřešit svůj problém s psychikou a dítě neřeš. Nejsi schopná úsudku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřská byla pro mě horor, protože jsem intelektuálně strádala a ukrutně mě to nebavilo, ale teď jsem jistojistě šťastná, že je mám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit