Kapesné středoškoláka v Praze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.9.25 16:08

Tak to jsem byla krkavci, 500 cisteho na mesic. Ted uz maji vyzivne ke svym rukam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.25 20:06

@lapagerie Nejsme nijak chudi, ale prijde mi zbytecne davat vice, kdyz ani neutrati 600. Posilam na ucet a hromadi se ji to tam. :lol: Neztrati se to, to urcite ne. Pravda jeste dostane 1000 k narozeninam od babicky a 1000 k vanocum od prababicky, ktere se ji zase hromadi doma v kasicce. Z toho kupuje akorat darky kamaradkam a sourozencum. Je to dite, co nic nechce (jen vyhravat ve svem sportu). Mobil ma porad nekolik let stary po pribuznem a je spokojena :think:.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.25 20:19
@Anonymní píše: Více

Tak můj manžel jako dítě taky neutrácel, peníze z kapesného a od babiček si šetřil celá léta “v prasátku” a když dospěl, použil je na rozjezd podnikání, z něhož sem u podařilo vybudovat velmi úspěšnou firmu, která je na trhu už přes 20 let. Takže psát, že je zbytečnost dávat víc, když to dítě stejně neutratí a “jen hromadí v kasičce”, je trochu zcestné. Však je dobře, že vše, co dostane, hned nerozfrcá, říká se tomu finanční gramotnost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.25 21:24

To samozrejme, ale radsi ji ty penize sporim vyhodneji :think:. Psala jsem, ze se to neztrati, nic proti jejimu hromadeni nemam. Jeji sen je medicina, takze pokud se pak dostane, tak nas ceka jeste dlouha cesta jeji financni podpory.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.9.25 07:55

Spoření chápu, ale přeci jen je to něco jiného. Spoření pak hodně rodičů dává dítěti např. jako část základu na hypotéku, na vybavení prvního bydlení atd., tj. účelově. Kdežto peníze, které si dítě samo našetří, jsou jen jeho, a může si je použít, na co chce.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
10.9.25 08:17

Způsob nakládání s penězi je hodně i o povaze dítěte. My posíláme částku celkem, z které si hradí vše … Takže přesnou částku - kolik mají je na nich. Navíc od konce deváté třídy mají všichni brigádu, kterou zvládají i někdy o víkendech přes školní rok.
Jak si finančně hospodaří je na nich, pokud potřebují přispět - normálně si řeknou na co a kolik. 2× ročně vedeme diskuzi, zda výše posílané částky na vše stačí - případně navrhnou částku s odůvodněním - my buď souhlasíme nebo vedeme diskuzi.
Z toho co posíláme si hradí tedy vše - obědy, lítačky, věci do školy, základní věci na sport, drahé polovičky, nějaké akce s kamarády, kadeřníka a tak … ( teď mě vše nenapadá ).
Plus mají brigádu, do které já nemluvím, pokud školní výsledky jsou ok.

My hradíme poplatky klubům, soustředění 2-3 X ročně a pokud je nějaká akce se školou jako kurz, nebo zájezd - povinné. O nepovinných vedeme diskuzi.

Funguje to tak roky. Dítě na VŠ již samostaně žijící na koleji je za to rado - nemá problém hospodařit z penězi - tomu taky samozřejmě posílám objem, který si řeklo / mně přijde ok a opět má částečný úvazek za velmi pěkné peníze.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
10.9.25 08:27

Tak ve věku nad 15 let si účet může založit dítě i samo, tak si to nemusí škudlit v kasičce a může si to dávat na účet třeba :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.9.25 08:45

@Snopy123 Diskuse vedeme pravidelne, ale ona vzdycky rekne, ze vic nechce, protoze nepotrebuje. Nema predstavu, co by si koupila, po nicem netouzi. Neumi si vymyslet ani darek k narozeninam nebo vanocum. Ale ja byla take takova, ke stesti mi stacila prukazka do knihovny. Pak pamatuji, ze kdyz jsem mela prvniho kluka a prespolniho, tatka mi obcas podstrcil par korun na autobus. Rok, dva a uvidime :-). Jeji sestrenice si nasla kluka ve 20r a teprve zacala chodit na brigadu, protoze s nim chtela na dovolenou, do te doby byla podobna.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.9.25 08:55

@Snopy123 Druha vec je, ze nejsme chudi, ale penize netiskneme. V aktualnich moznostech zas neni prostor pro variantu „dam ji hodne a jeste ji vedle budu stejnou castku vyhodneji sporit“.

• Citovat
  • Upravit
7491
10.9.25 09:02
@Snopy123 píše: Více

tak nějak bych to chtěla taky.. už počítám cca ve 12-13ti že budu dceři posílat více a bude si hradit více věci… nevím ješžtě jak a co přesně…ale aby se učila už tak nějak přemýšlet dopředu že se budou platit věci do školy, obědy apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
10.9.25 10:17

@KKK85 Jo mně na tom přijde fajn, že se museli naučit s tím nějak vyjít, musí si to hlídat ty povinné platby, které mohou být i v různá období. Mají to pod záložkami, aby viděli za co a kolik utratí. Každý to má maličko jinak vedené. Netvrdím, že nic nedám pokud si řeknou, ale nejsem jejich bankomat.
Přijde mi pozdě je to učit až s první výplatou a nechat si třeba i namlít papulu.

Ale je hodně vidět, že každý jsou jiný a i věkem se ty priority samozřejmě mění.
Jedno z dětí je od přírody spořivé a už teď si odkládá a umí vyjít s málem.
Druhé dítě o to víc počítá a plánuje, protože jede na krev - ale i to se muselo naučit.

Kapesné dávám od 5 let - ten dostává hotově a po týdnu. Později jsme přešli na účet a měsíční platba. Věkem se jim přidávala zodpovědnost za položky, které si hlídalo.

Samozřejmě tam fungují nějaké bezpečnostní pravidla, takže pokud bych zjistila, že jezdí na černo nebo stopem nebo jak, tak to má nějaké sankce. Jsou věci, které jsou prioritní a pokud je plní nesleduji. Pokud ne, chci důkaz.
Ale i těm klukům je 18, takže účty samozřejmě nevidím (ani jsem tam tedy nekoukala).
Ale měli roky zkušeností, tak dobrý. Nebo, nestěžují si :-)

Jo a funguje to i u té VS. Teď jsme platili nové brýle. Normálně se ozvala s cenou a my to poslali. To samozřejmě nechceme, aby si platila sama. A po zkušnostech nemám důvod ji nevěřit. Nebo manžel ji občas něco pošle „protože byla na dovolené a měla určitě výdaje " - dovolenou si platili sami, tak jako "na přilepšenou“.
Klukům jsme teď přispívali na rekonstrukci pokojů zase, kdy přinesli finanční plán a prodiskutovali jsme co si představují.

Příspěvek upraven 10.09.25 v 10:27

• Citovat
  • Upravit
7491
10.9.25 10:23

@Snopy123 dceři je 9 a taky má kapesné. Ted má na účet 600kč, ale to koriguji a z toho třeba platíme i oblečení, dražší věci. Tam si vkládá i peníze od babiček a pod. Potřbovala na jaře mobil, tak se tam 1/3 vzala, zbytek jsme zase doplatili my. Má tam pár tisíc.
A pak má 200kč na měsíc hotově a to si může utratit za co chce.. jak jde ze školy něco koupí a tak. Ale pořád má v peněžence něco. Zatím nešla uplně na nulu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11887
10.9.25 10:54
@Snopy123 píše: Více

Tak myslím, že tím „spořit výhodněji“ nebylo myšleno nechat peníze ležet na účtu. ;)

Jinak se mi moc líbí, jak to máte s financemi pro děti zařízené, asi se budu inspirovat a víc toho půjde přes jejich účty. Teď jim tam jde opravdu jen ta částka na zábavu, všechno ostatní platím ze svého účtu (nebo si to po dohodě oni sami koupí a zaplatí mojí kartou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
10.9.25 10:55

@KKK85 :palec: Šikovné děvče,

No u nás právě jeden z těch kluků byl schopný jet na nulu. A musel se to naučit tréninkem a zkušeností, že mu musí něco zůstat. On tedy zase je šílený dříč, takže si umí ty peníze vydělat. To si cením. Ale taky je umí utratit. A tam se musel učit s tím hospodařit. :kytka:
A tedy nemáme problém do finančních otázek je od mala zasvětit - tím myslím takové ty pohyby na účtu, kolik máme, kolik vyděláme, kolik máme z pronájmu - takže rámcově jsme jim to ukazovali a tak nějak mají i představu co a kdy platíme jako celek. To samozřejmě k věku. Jen je blbý, že nás je hodně, takže těch položek je tam dost. Na menší rodině by se to možná ukazovalo lépe :-)

Příspěvek upraven 10.09.25 v 10:59

• Citovat
  • Upravit
11887
10.9.25 10:56

@jenny.fields u nás je to 800 Kč měsíčně čistě pro jejich zábavu, mlsání, dárky kamarádům… Zrovna jsem si říkala, že bych jim mohla trochu přidat, tak jsem ráda za tuhle diskuzi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí