Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, jaké mají kapesné vaše děti, které studuji střední školu v Praze. Ať už tam bydlíte nebo dojíždí.
Očištěné od nákladů jako je kupování jízdného nebo obědů v jídelně.
Díky!
@jenny.fields píše: Více
Dcera maturovala před 2 lety a tou dobou měla 2500 měsíčně „čistého“
Syn letos maturuje a od prváku má 1.000,– na měsíc, je to čistě pro jeho potřeby, obědy, lítačku, oblečení, kadeřníka, občas kino, mu platíme zvlášť
Tři roky zpátky jako studentka střední školy v Praze jsem měla cca 200 Kč na týden tzn. 800 Kč na měsíc. Měla jsem ještě nějaké peníze na kartě ale na ty jsem nesahala. Byla jsem v té době spořivá a náročná škola zajistila, že jsem neměla čas nikde trajdat
A samozřejmě obědy, výlety, internát apod. jsem měla zaplacené od rodičů.
Dcera letos maturuje a má kapesné 4000 Kč. Neumím to očistit na čistě její spotřebu, protože si z toho kupuje i sem tam oběd nebo večeři, pravidelně svačiny a občas nějakou drogérii. Platí si z toho i sport. Hlavně ta jídla udělají fakt hodně…
Druhák na gymplu, 2000 ciste na osobní spotřebu.
Až mu bude 18, presmeruju horentni alimenty jeho otce (3500 kc) přímo k jeho rukam a kapesne mu přestanu posilat.
Zcela pro svoji potrebu 600 na mesic
, a utrati z toho tak tretinu, maximalne polovinu, nema moc kdy, zavodne sportuje. Koukam, ze davame hodne malo
, ale zaplatime ji jinak kazdy prd - vse do skoly, vsechno vybaveni na sport, na vsechny akce dostava svaciny, v rychlych obcerstvenich totiz ze zasady neji, ze pry je to nezdrave, vesmes ji jen domaci jidlo.
@Anonymní píše: Více
Ja prace presla s prechodem na SŠ na vyšší kapesne s tím, ze zaplatím litacku, eci do skoly, obědy a oblečení, ale jestli jde do kina, mekace ci do gymu uz me nezajímá, na to ma kapesné. Pokud nebude stačit, at prijde s žádostí o zvýšení.
Dcera ve třeťáku SŠ měsíčně 800 včetně kapesjného od prarodičů a nepravidelně pětistovku od otce. Brzo dostane i alimenty 1500 a z těch si bude platit nějaké náklady (MHD, školní věci, make-up…) A šetřit. Zbytek je v mojí režii.
Ona si v principu jen parkrat do mesice koupi nejakou mensi mlsku. Kino, koncert, gym u ni nehrozi, prichazi temer denne z treninku v 19 a ma jeste hudebni nastroj a skolu. Ale chce to tak mit. O vikendu kdyz, tak si jde nejradsi s holkama hazet micem a to take moc neutrati. Nebo ma turnaj nebo jsme nekde pryc. Zmenu cekam az zjisti, ze existuje druhe pohlavi
, ale zatim ji zajima jen ten sport.
To mi přijde opravdu málo, 600 Kč jsem dostávala na střední já a to jsem maturovala v r. 2007.
Tak ono záleží na i finančních možnostech rodiny, že. Tohle sice nebyl můj příspěvek, ale u nás je to stejné. Nebýt prarodičů, má dcera taky tolik. Já sama bych víc taky dát nemohla.
Syn ve tretaku 1600,– litacku, posilovnu, oblečení i školu platím já. Toto ma pro sebe. Kupuje si z toho jidlo navíc, dárky, kino a proste co chce. Chodí ještě na brigádu.