Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás nesmí dávat žádné léky, ani by to nemohly zvládat. Zkusila bych doléčit. Doporučuju odsávat (ano, i takhle velkého), může to být ze zadní rýmy a to odsátí pomůže hodně. Já teda dávám Mucosolvan, ale možná jsou i nějaké lepší ty sirupy, nějaké ty homeopatické.
Tak u nás to jde v pohodě, nemají vůůůůůůůůůůbec žádný problém vzít nemocné dítko do školky a ani si vzít kapky na kašel
.
A co zabere na kašel? Těžko říct tak na dálku, každému asi něco jiného. U nás to většinou podrží Mucosolvan, Stodal.
Myslím, že je to jen nejasně formulováno - já to pochopila tak, že zakladatelka chce dát dítěti kapky ráno, aby ve školce tolik nekašlalo - nikoli že mu je chce dát s sebou… (pokud snad ano, taky bych to považovala za vrchol a pokud bych objevila takové dítko u nás ve školce, hodně ostře bych si stěžovala).
Nám se nejvíc osvědčil Mucosolvan při silnějším zahlenění, případně Hedelix nebo Prospan při doléčování.
U nás skvěle zabírá cibulový sirup (nakrájet cibuli na plátky, udělat vrstvu cibule, na to vrstvičku medu, zase cibule, med,… - cibule během chvíle začne pouštět šťávu. Dávám lžičku cca po hodinách - nebo jak si vzpomenu
a pomáhá skvěle), a nebo vařím tymiánový sirup ![]()
A co se týče té školky, tak nevím, jak je to u vás, ale v naší školce nesmíme po učitelkách chtít, aby dávaly dětem léky nebo děti doléčovat. A osobně bych se asi hanbou propadla, kdybych vedla nachlazené dítě do školky a ještě žádala učitelku, aby mu dávala kapky nebo sirup. Je to hodně nezodpovědné a hlavně neohleduplné vůči ostatním dětem a rodičům…
A když vidím, v jakém stavu vodí někteří rodiče své děti do školky, tak se mi otevírá kudla v kapse
![]()
BohunkaP píše:
Myslím, že je to jen nejasně formulováno - já to pochopila tak, že zakladatelka chce dát dítěti kapky ráno, aby ve školce tolik nekašlalo - nikoli že mu je chce dát s sebou… (pokud snad ano, taky bych to považovala za vrchol a pokud bych objevila takové dítko u nás ve školce, hodně ostře bych si stěžovala).Nám se nejvíc osvědčil Mucosolvan při silnějším zahlenění, případně Hedelix nebo Prospan při doléčování.
Bohu, tak já si takhle stěžovala a nadávala asi 4×. Bylo to k ..... prdu. Nemocňáčci jsou u nás ve školce pořád. Zato moje děcka jsou pořád na hromadě už skoro rok. Do té doby jsem nevěděla, co jsou to nemocné děti. Vyjímku tvořily prázdniny, kdy šly kapesníky „k ledu“. A to mají zdejší maminky (zaměstnané maminky) hlídání obou babiček a dědečků - místní omladiny se totiž spárovala a zůstala ve své rodné vísce
.
Jo, a to jsem si ještě vzpomněla: Jsem se ptala přímo jedné maminy, proč jako táhne nemocné dítě do školky, když je s druhým na mateřské doma? A víte, co mi řekla? Že si počká, až ji to řekne učitelka.....
.
Omlouvám se zakladatelko, že odbočuji od tvé původní otázky…
.
BohunkaP píše:
Myslím, že je to jen nejasně formulováno - já to pochopila tak, že zakladatelka chce dát dítěti kapky ráno, aby ve školce tolik nekašlalo - nikoli že mu je chce dát s sebou… (pokud snad ano, taky bych to považovala za vrchol a pokud bych objevila takové dítko u nás ve školce, hodně ostře bych si stěžovala).Nám se nejvíc osvědčil Mucosolvan při silnějším zahlenění, případně Hedelix nebo Prospan při doléčování.
Jeeee diky moc ze jsi to pochopila, uz jsem si rikala, ze jsem to spatne napsala, chci mu je dat rano,do skolky bych si to nedovolila, jako podavani od ucitelek, to by mohlo chtit taky vsech 24deti
Jinak neni infekcni, on je uplne ok, byl kvuli toho kasle 2m doma, hned ustal, jak jde do skolky je zpet, to by tam nemohl byt vubec. Diky jinak.
Věrko jestli takhle dlouhodobě ve školce kašle, nezkoušeli jste alergologa? Nám Vojta takhle kašlal (ne ve školce)pomalu tři měsíce a vyklubalo se z toho astma a mnohočetná alergie. Teď užívá areus a seratide a musím zaklepat, nekašle. Ono by to asi chtělo spíš zjistit příčinu kašle než do dítěte ládovat sirupy (když je to dlouhodobé).
Věrka.. píše:
Jinak neni infekcni, on je uplne ok, byl kvuli toho kasle 2m doma, hned ustal, jak jde do skolky je zpet,
Je infekční. Doma se vyléčí (píšeš že kašel hned ustal) a ve školce ho zase dostane (píšeš že jak jde do školky je kašel zpět) protože se kdekdo chová podobně jako ty. Tak se nediv.
Kdyby to bylo alergického původu, asi by doma kašel neustal (nebo je alergický na něco ve školce, o čemž pochybuji).
Anje nevím, jak je to u zakladatelky, ale z vlastní zkušenosti vím, že dítěti s astmatem stačí být v místnosti, kde je např. suchý vzduch, který doma nemá, víc běhat než doma,… a kašel je tu hned. U nás např. malej nekašle, ale přijedeme k rodičům, kde mají koberec a už pokašlává.
mě se hodně pro klárku osvědčil Stoptussin. utlumuje kašel a současně rozpouští hleny. takže klidně ráno dát a uvidíš. teď ho dokonce dělají romě klasických kapek i jako sirup, takže má lepší chuť.
jinak k té školce, pokud se mu takhle dlouho vleče kašel, bylo by potřeba to řešit i něčím jiným. ať se malý neprokašle k astmatu - takhle měla náběh na astma kamarádky holčička, která cca 3 měsíce více či méně intenzivně kašlala. zkus to určitě ještě probrat s doktorkou.
ale kašlající dítě bych fakt do školky nedávala. ať už kvůli ostatním dětem. tak i kvůli němu. přece jenom s kašlem není úplně fit a není mu tak dobře, aby zvládal program…
Anje píše:Věrka.. píše:Je infekční. Doma se vyléčí (píšeš že kašel hned ustal) a ve školce ho zase dostane (píšeš že jak jde do školky je kašel zpět) protože se kdekdo chová podobně jako ty. Tak se nediv.
Jinak neni infekcni, on je uplne ok, byl kvuli toho kasle 2m doma, hned ustal, jak jde do skolky je zpet,
Kdyby to bylo alergického původu, asi by doma kašel neustal (nebo je alergický na něco ve školce, o čemž pochybuji).
neni infekcni, mam to od doktora.jak mel rymu stekalo mu to a tak kasle.Alergie v tom je taky, bereme leky. Prave ze kdyby se kazdy choval jak ja, tak by maly nebyl nemocny, mela jsme ho 2m doma. tak tyhle reci nesnasim, ja pracuji a i tak to latam jak se da,po 4dnech ve skolce to je na novo s tim kaslem.teplotu nikdy u kasle nemel. ![]()
nozu píše:
mě se hodně pro klárku osvědčil Stoptussin. utlumuje kašel a současně rozpouští hleny. takže klidně ráno dát a uvidíš. teď ho dokonce dělají romě klasických kapek i jako sirup, takže má lepší chuť.
jinak k té školce, pokud se mu takhle dlouho vleče kašel, bylo by potřeba to řešit i něčím jiným. ať se malý neprokašle k astmatu - takhle měla náběh na astma kamarádky holčička, která cca 3 měsíce více či méně intenzivně kašlala. zkus to určitě ještě probrat s doktorkou.
ale kašlající dítě bych fakt do školky nedávala. ať už kvůli ostatním dětem. tak i kvůli němu. přece jenom s kašlem není úplně fit a není mu tak dobře, aby zvládal program…
No jo s kaslem nedavat, to by do te skolky nechodil vubec, ja ho vylecim, pak dojde a kolem plno deti s rymou, kaslem atd. Kdybych byla doma, tak ho tam nedam,ale i tak mi nikdo paragraf na kasel neustale davat nebude, ze jo.
Hele aerius tlumí dráždivý kašel - dává se jednou za 24h.
ALe je jen na předpis. My ho máme sem tam kvůli laringitýdě.
Jinak na dráždivý kašel je stoptussin a na odhlenění už vlhkého kašle třeba mukosolvan. U nás taky vede sinupret na odrýmování a odkašlání v každé fázi. Ale spíš jako podpůrný lék na rýmu.
A nemůže ho pár dní hlídat nějaká babička? Abys mohla být v práci a malej v klidu doma?