Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Simi11 píše:
Holky tak trošku na povzbuzení co umí karinka![]()
dneska 10+4, 4 cm
za 12 dní screening a končíme 1.trimestr
![]()
Jee to je nádhera moc moc ti to přeji, utíká to teda kosmickou rychlostí, už bude vše jen ok.
Holky už za týden budu mít výsledky imunologije od M.
Zítra obědnám chlapa na to spermio flow a skusím se domluvit s gyndařem co podniknem s těmi vejcovody?
@milas no vidíš jak to uteklo. A co je to to sermio flow?
Mě čeká v úterý hysteroskopie a pokud bude vše o. k.,tak s další MS stimulace na IVF.
@Danny001 píše:
@milas no vidíš jak to uteklo. A co je to to sermio flow?Mě čeká v úterý hysteroskopie a pokud bude vše o. k.,tak s další MS stimulace na IVF.
Tak to držím pěsti ať je úspěšné…
Jinak spermio flow je skoumaní inunity odcovsjých buněk, schopných proniknoit do vajíčka a dál vytvářet životaschopné embrii
@milas Díky. To slyším poprvé a říkám si jestli na to přítel tay neměl jít. Ale má už 2 děěti, tak nevím ![]()
@Danny001 píše:
@milas Díky. To slyším poprvé a říkám si jestli na to přítel tay neměl jít. Ale má už 2 děěti, tak nevím
Můj má taky dvě děti, ale bylo divné že my ze 14 lrásných embrijí nám zůstali jen 3 použitelbé po 5 Dnech
@milas tak my to máme stejně.. z 10 embryí, po 5 dnech 1 blastocysta krásná a další 2 se mrazily po 6 dnech.. 5. den se nevědělo, jak to s nima dopadne.. ale o spermio flow mi nikdo nic neříkal.. všichni doktoři, opakuju že všichni do jednoho, říkají, že je to prostě normální, že někdo má vyšší úmrtnost a někdo nižší.. ani Karinka neříkala nic, že by to bylo divný..
@Simi11 ty mrško, já se tady stresuju, že se nehlásíš… ale super, gratuluju.. předpokládám, že sis oddechla.. ![]()
@Danny77 my jsme se Karinky ptali a ona s tím souhlasila tak ho na to poslala víš?
@Danny77 píše:
@Simi11 ty mrško, já se tady stresuju, že se nehlásíš… ale super, gratuluju.. předpokládám, že sis oddechla..
Holky mám dotaz je integrita chromozomu to stejné jako intraakrozomální enzym, Enzym má manžel vyšetřený a dopadl špatně vždy jsme měli také jen jedno či dvě embrya nikdy více na zavedení a na KET ani jedno.
@Mandlička píše:
Holky mám dotaz je integrita chromozomu to stejné jako intraakrozomální enzym, Enzym má manžel vyšetřený a dopadl špatně vždy jsme měli také jen jedno či dvě embrya nikdy více na zavedení a na KET ani jedno.
Netuším
Tak soudím, že je to asi dna-fragmentace.
Nedaří se mi to přesně určit napíši do nějaké diskuza abych dostala odpověd přesnější. NEBO TO TAKE MOHOU BYT CHROMOZOMALNI ABERACE.
spermie jsou v dnešní době vysoce náchylné k poškození jaderné DNA. Je známo, že toto poškození může být příčinou snížené plodnosti muže (Evenson a Wixon, 2008) a bývá dáváno do souvislosti s delší dobou nutnou k otěhotnění.
V některých případech však může spermie s poškozenou DNA oplodnit vajíčko. Důsledkem takového oplození potom bývá zhoršený vývin embrya až jeho zastavení, v případě otěhotnění pak může dojít k potratu. Vyšetření integrity DNA by z tohoto důvodu mělo být jedním ze základních vyšetření, které se provádějí před začátkem léčby neplodnosti.
Stavba metafázního chromozomu
star1-1star2-1star3-1star4-0star5-0
Našli jste v článku závažné chyby? Klikněte prosím.
Přejít na: navigace, hledání
Zastaralé 01.png
Zastaralé 01.png
Stavba chromozomu (schématicky): (1) = chromatida, (2) = centromera, (3) = krátké raménko, (4) = dlouhé raménko
V průběhu metafáze je chromozom tvořen dvěma sesterskými chromatidami.
Každá chromatida obsahuje jednu lineární molekulu dsDNA, histony a nehistonové proteiny.
Obě chromatidy jsou spojeny v místě primární konstrikce - centromery.
Centromera každou z chromatid dělí na dvě raménka:
krátké raménko p (petit)
dlouhé raménko q (následuje za p v abecedě)
Některé chromozomy mají sekundární konstrikci, která odděluje satelity.
Morfologii chromozomu určuje jeho délka, vzájemný poměr ramének a centromerický index (poměr délky krátkého raménka a celkové délky chromozomu).
Na koncích obou ramének se nacházejí telomery, repetitivní sekvence které jsou nezbytné pro zachování integrity chromozomu.