Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ![]()
Prosím o Vaše názory na kastraci psa - změní se povaha, chování, utíkání?
Předem děkuji ![]()
L.
Ahoj ![]()
víš na tohle je celkem těžké odpovědět, záleží hodně na plemeni, věku, povaze atd.
je dost lidí, co budou zastávat názor že ano, budou ti dávat příklady z okolí a na druhou stranu spousta lidí že ne, a opět budou znát spousta pslů z okolí ![]()
Oni ani vetové v tomhle nejsou jednotní ![]()
Odkážu tě na jednu dobrou psí stránku, probíralo se to tam už mockrát, namátkou jsem vybrala jednu diskuzi , sice starší, ale myslím, že ti to může pomoc rozhodnout se ![]()
Máme rok a půl starého JRT - sice s PP, ale nesplňuje standard ani fyzicky ani povahově, takže na chov naprosto nevhodný. Kastraci nám doporučovala i chovatelka.
Je to milý pes, k holkám i našim kocourům neuvěřitelně tolerantní - bohužel ale začíná být zdrhač a demoláror plotu a teď nám v okolí hárají feny a on neuvěřitelně trpí, sedí a řve. Veterinář nám kastraci jednoznačně doporučil, rozum mi říká ano (vyřešilo by se i dost problémů s cestováním, hodně našich blízkých má fenky), snad by se upravilo i jeho značkování, ale je mi toho našeho magora líto…
L.
No to se ti nedivím, mě by z toho bylo taky ouzko, ale jak píšeš, tak myslím, že vše hovoří pro a podle toho co píšou na té diskuzi by to mohlo i pomoc. I když JRT jsou přeci jen teriéři a jen tak je asi něco nezklidní
a myslím, že právě přichází do toho pravýho zdrhačskýho věku. Já s nima osobní zkušenost nemám, takže to znám jen z doslechu a hlavně z výborné knížky o Robinovi ![]()
Tak držím palečky ať to pomůže a hlavně ať to zvládneš v pohodě ![]()
loni jsme kastrovali kocoury - ale tam šla lítost stranou… Děsně páchli:
https://www.emimino.cz/…couri-27498/
https://www.emimino.cz/…curani-27656
Psího kluka tam je to jiná, je mi líto hlavně jeho…
Lesino, tady je opravdu těžko radit. Včera jsem viděla jak dokáže dělat kastrovaný pes okolo hárající fenky. Po kastraci se mu změnila srst, ale zklidnil se co se týče agresivity, ale s tím ty problémy nemáš. Myslím si, že to pejskovi neublíží a musíš doufat, že fakt přestane zdrhat za fenama.
Lesina píše:
Ahoj![]()
Předem děkuji
L.
Tak netrpělivě čekám na odpovědi! Kdyby se mu změnila povaha, chování a utíkání za jinými fenami, okamžitě bych tuto metodu aplikovala na manžela ![]()
Jen nevím, jak bych mu to provedla. Snad ve spánku ![]()
Mám kastrovaného pejska, nezažila jsem ho před kastrací, vykastrovali ho v útulku, kam ho majitelé dali právě pro utíkání. Bohužel, na útěkářství to žádný vliv nemělo. Už je to 5 let a stále občas zkouší naskakovat na kocoura ![]()
Ale feny ho nezajímají, to ne. A taky je fajn, že s ním nemají problém žádní psi, není pro ně konkurence. Druhý pes kastrovaný není a docela dost psům nevoní a snaží se ho podrobit, což si on nenechá líbit a je z toho vždycky mela. Ale fenky ho nezajímají, on je nepraktikující homosexuál ![]()
Podle toho, co jsem četla, tak psa vykastrovat těsně před pubertou, jakmile se vyplaví hormony, tak už je pozdě, protože se v mozku vytvoří spoje, které přetrvají i potom, co se hormony vyplaví.
Ale za mě kastrace jo, aspoň se netrápí, když kolem hárají feny, je mu to fuk.
pejsku zoufalče, di se bodnout ![]()
lulje píše:Lesina píše:Tak netrpělivě čekám na odpovědi! Kdyby se mu změnila povaha, chování a utíkání za jinými fenami, okamžitě bych tuto metodu aplikovala na manžela
Ahoj![]()
Předem děkuji
L.
Jen nevím, jak bych mu to provedla. Snad ve spánku
Viděla jsi Pasti, pasti, pastičky? ![]()
ahoj to tvoje plemeno co máš je dost tvrdohlaví,záleží jestli je to fenka nebe pes… Já takhle bechala vykastrovat toho našeho utíkače a ke zlepšení došlo cca do roka,ale když chytne stopu nemám naději ho odvolat,trošku se uklidnil ,ale jinak ostatním věcem přikládám spíš cvičák než kastraci.
Jeden z důvodů proč jsem ho nechala vykastrovat byl,že máme na patře lidi kteří chodí venčit hárající fenku na chodbu před naše dveře
a to pak stojí za to ![]()
Ještě nechceš jestli je to pes ho nechat
skočit
když je papírovej a uchovněnej tak bys mohla mít ještě jedno štěňátko a nedávno jsi psala,že byste ještě jednoho psíka chtěli..
Jo a pokuď je furt jen na zahradě a není venčenej mimo barák tak ti zdrhne vždycky páč v okolí má co očuchávat
Ahoj Lesino
My máme psa kastrovanýho na čtyřech letech,je to kokršpaněl.
Změnu v chování jsem nezaznamenala,ale fakt je že on nikdy nějak zvlášt nezdrhal,za fenou utekl jen jednou,jinak je hodný a střelenej byl vždycky zklidnil se až věkem.
Horši to je se srsti,ta mu hrozně zhoustla a začla mu rust i tam kde mu dřiv nerotla,tak se musí věčně střihat.Před střihanim vypada jako beran,jo a taky začal tloustnout.
Jo, to jsem ještě nenapsala, Píďa je hubeňour, žebra mu lezou, přebytečných kalorií se zřejmě zbavuje vrtěním ocasu ![]()
A je fakt, že mu na nohou rostou takový děsně divný chlupy, takové chmejří, které je delsí než klasické chlupy.
Tak my máme dva psy-jezevčíka a křížence labradora. Oba jsou vykastrovaní. Jezevčík kvůli zdravotním problémům-před tím nemusel moc jiný psy(to se teda moc nezměnilo),ale mazel je z něj teda ted strašnej
.Feny už ho taky moc nezajímaj.
A ten druhej byl občas takovej nevyzpytatelnej co se týče chování a slabý agrese(někdy),ale ted je to ten nejúžasnější pes co jsem kdy poznala. Dřív utíkal-skákal přes plot,pak už ne,ale je pravda,že jsme ten plot dost zabezpečili a taky něco přibral,tak už se mu asi skáče hůř
. U obou ta změna chování nastala cca do roka. Takže já kastraci určitě doporučuji.
Ahoj, my máme PRT, což je vpostatě to samý, jen s delšíma nohama
jestli můžu osobní názor…pak bych se postavila do „opačného tábora“, což jest nekastrovat…myslim, že v roce a půl je tvůj pes ještě hodně velkej mlaďoch, ještě je šance, že se zklidní, taky na kastraci mi přijde ještě nedospělej…ten náš taky šílel, když zacejtil v okolí několika kilometrů
háravku a prchal za každym psem a za všim co se hnulo…teď jsou mu skoro tři a o hodně se to zlepšilo…uklidnil se částečně věkem, částečně nepolevujícím výcvikem, není to rozhodně ideální (asi to nikdy nebude pes, poslouchající na slovo), kastrace z důvodu zdravotního beru, ale kvůli „utlumení temperamentu“ mi to přijde krutý…opakuju, že je to jen můj názor…teriéři jsou prostě rabiáti, asi bych se bála, že ten můj přijde kastrací o tu svojí russelláckou dychtivost, i když ho mám právě kvůli ní občas chuť přerazit vejpůl…
Ahoj, jsem veterinářka tak mi to nedá…
Takže kastrací se hodně zlepší značkování (občurávání), dominantní agresivita vůči psům, háravé fenky ho nechají chladným - myslím že pro psa je větší utrpení kvílet kvůli nim za plotem než jeden rychlý zákrok - viděla i dělala jsem jich bezpočet tak vím že je rychlý a naprosto bezbolestný, téměř to nekrvácí, cca na 4-5 stehů. Všechna má zvířata byla vždy kastrovaná - z práce znám srovnání a lidé si kastrovaná zvířata obvykle chválí. Nevýhodou je občas větší žravost, ale z vody a ze vzduchu neztloustne že, takže to se dá ovlivnit. Ve světě je kastrace běžnější než u nás - 80 % nechovných psů je kastrovaných. Navíc odpadnou např. nádory varlat ![]()