Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@tulipán píše:Tak uvidíš kvalitu, co s ním puda za 15 let udělá. Zajímavé je, že je zpoloviny (ten muj) nový a nikdo ho nechce. Když jsem hledala já bazarový, než jsem koupila v zoufalství tento, tak všude byly předražené kočárky s koly vydřenými na látku a omlácenou konstrukcí. Nebo mě to aspon tak připadalo.
No ne, tady jde vidět, ze už se proste tak blbě nemame.
@Královna Kosmíru píše:
No ne, tady jde vidět, ze už se proste tak blbě nemame.
Nebo jsem obchodník na houby. To spíš.
Nebo oboje. ![]()
@klamonožka je to tak, hlavně kdo jde do látkovek promárně kvůli penězům, asi spíš bude používat obyč čtverce než vymazlený sady za mnoho tisíc. Ale já se dost často setkávám s takovou tou „ekologií na druhou“ - krom toho, že koupím věc na více použití, tak ji ještě navíc koupím z druhý ruky, abych jí dala další život a nemusela se kvůli mě vyrábět nová. Takový to - oblíkáme se v sekáči nikoliv proto, že je to levné, ale abychom šetřili planetu.
Já se přiznám, že kolikrát když něco sháním, taky nejdřív projedu bazary. Nové věci kupuji zejména 1) takové, co užíváním mohou ztrácet na kvalitě (třeba ze svrchňáků z druhé ruky mám respekt, nikdo mi nezaručí, jak to bylo prané, užívané, skladované), 2) takové, u kterých vím, že je budu používat po celou jejich dobu životnosti (typicky třeba stan, spacák, koupím nový a budu užívat do roztrhání).
@Jazmine píše:
@Trojlístek
Je spousta pacientů, kteří i když mají jednorázovou absorpční podložku tak to mají stejně nakonec po celé posteli a denně se jim to převlíká a mění se deky. Tak to prostě je.
Ale já o tom vůbec nepochybuji. Vubec o ničem. Jen prostě nemocnice není sterilni prostředí.
@tulipán píše:Tak uvidíš kvalitu, co s ním puda za 15 let udělá. Zajímavé je, že je zpoloviny (ten muj) nový a nikdo ho nechce. Když jsem hledala já bazarový, než jsem koupila v zoufalství tento, tak všude byly předražené kočárky s koly vydřenými na látku a omlácenou konstrukcí. Nebo mě to aspon tak připadalo.
Protože pro nákupčího je ten nákup na bazaru věčné kroužení mezi chytráky, co si myslí, že jim někdo utrhá ruce, když dají za 50 % nákupky něco, co je skoro ke kontejneru, a právě takovými, jako zmiňujete, kteří nemůžou ani s 90 % slevou prodat něco, co je v krásném stavu. Z fotky se to nepozná a že je to „top stav, skoro nepoužívané“ píšou k inzerátu všichni. A já si bohužel myslím, že té první skupiny je víc - aspoň taková je má zkušenost s nákupem kočárku.
Sháněli jsme Roan Maritu, na jeden jsem se byla podívat a paní byla ještě dotčená, že jsem se rozhodla, že ho nechci, poté, co jsem ho viděla - špinavý, rozhrkaný, vyšisovaný, s vyfouklými koly (jak mám poznat, jestli jsou jen vyfouklá, nebo zničená?), a chtěla za něj pětku… nakonec jsem našla přes jiný inzerát za 1200,– v nádherném stavu a ještě mi k tomu paní dala hromadu kočárkového vybavení (zimní i letní fusak, pláštěnku, síť proti hmyzu, UV clonu a nevím, co ještě).
@ugluk píše:
@klamonožka je to tak, hlavně kdo jde do látkovek promárně kvůli penězům, asi spíš bude používat obyč čtverce než vymazlený sady za mnoho tisíc. Ale já se dost často setkávám s takovou tou „ekologií na druhou“ - krom toho, že koupím věc na více použití, tak ji ještě navíc koupím z druhý ruky, abych jí dala další život a nemusela se kvůli mě vyrábět nová. Takový to - oblíkáme se v sekáči nikoliv proto, že je to levné, ale abychom šetřili planetu.
Já se přiznám, že kolikrát když něco sháním, taky nejdřív projedu bazary. Nové věci kupuji zejména 1) takové, co užíváním mohou ztrácet na kvalitě (třeba ze svrchňáků z druhé ruky mám respekt, nikdo mi nezaručí, jak to bylo prané, užívané, skladované), 2) takové, u kterých vím, že je budu používat po celou jejich dobu životnosti (typicky třeba stan, spacák, koupím nový a budu užívat do roztrhání).
Jo, tak jsem to myslela. Taky to tak mám a řada podobných ekoteroristů z mého okolí taky. ![]()
@tulipán píše:
Nebo jsem obchodník na houby. To spíš.Nebo oboje.
Obchodník jsem příšerný.
@Královna Kosmíru píše:
S kočárkem mam taky problem, mam baby jogger summit x3 a nikdo ho nechce ani zadarmo
![]()
, všechny chteji novy kocar.. Ja jsem ho neudala ani tady v rodinnem centru, jsem s jim byla tak spokojena, ze jsem premyslela ze si s mym starym pořidim jeste tresti dite
![]()
Tak čekam na vnoucata.. vyhazovat ho nebudu… mam velkou pudu. Třeba potkam potřebnou maminku jeste.
Spis vsichni chtej stylovej hezkej kocar a nekoukaj na to, jak jezdi. Ja prodala pouzivanej cybex behem 30 minut a jeste byli aspon 3 zajemci. Davala jsem ho na bazar za 22K. Baby jogger je hnusnej (pro me)
, ale zas vse projede, uz ho mam taky. ![]()
@DandátkoP píše:
Spis vsichni chtej stylovej hezkej kocar a nekoukaj na to, jak jezdi. Ja prodala pouzivanej cybex behem 30 minut a jeste byli aspon 3 zajemci. Davala jsem ho na bazar za 22K. Baby jogger je hnusnej (pro me), ale zas vse projede, uz ho mam taky.
Hnusnej?
Tak to bude asi o vkusu.. mne se zase nelíbí ty plastový jezdítka… summit x3 to je krásnej kočar. Je lehkej a jezdí sám
@Královna Kosmíru píše:
Hnusnej?![]()
![]()
Tak to bude asi o vkusu.. mne se zase nelíbí ty plastový jezdítka… summit x3 to je krásnej kočar. Je lehkej a jezdí sám
Vsak jsem napsala, ze hnusnej prijde me. Ale vzhledem k tomu, ze bj se ti prodat nedari a za cybex mi lidi malem utrhali ruce, tak nebudu asi sama.
Ale funkcne je skvelej, o tom zadna. Me se s bj jezdi taky dobre.
A navic jak pises, kazdej ma jinej vkus. ![]()
@Kolicek95 Tak jaktože ještě nevisej tady na e-miminu? ![]()
Ještě mě napadlo - já jako člověk, co přes bazárky nakupuje, fakt nenávidím cenu dohodou. To rovnou přeskakuju, nebudu se s někým handrkovat. Takže za sebe bych doporučila toto nepoužívat.
A pak, jak už tu zaznělo, spíš se podle mě prodávají menší sady, nebo jednotlivě, než mega balíky za 2/3/4 tisíce i když třeba pořizovací cena byla vysoká. Když jsem je nakupovala já, tak jsem vzala tu dva kousky jednoho druhu, tu tři jiného, tu tašku čtvercovek za dobrou cenu… a pak při používání zjistila, že by to třeba chtělo ještě dvoje svrchňáky, tak jsem zas už hledala konkrétní značku a kdo prodával jednotlivě, a ne celou sadu.
Ono i tady, když se někdo zeptá, že bude s látkováním začínat, co má dělat a co si koupit, tak v 99 % dostane radu „kup si od každého něco a uvidíš, co ti bude vyhovovat“.
@Trojlístek píše:
Ale já o tom vůbec nepochybuji. Vubec o ničem. Jen prostě nemocnice není sterilni prostředí.
To ale ani nemůže
Jak jsi přišla na to, že by snad nemocnice měla být celá sterilní? Vždyť jsem nic takového nepsala.
Jak by jsi to chtěla v prostředí kde je hodně lidí udělat?
Nemocnice musí mýt sterilní určitá místa, jako náčiní, operační stůl, jehly atd. Ale aby byl sterilní třeba lůžkový pokoj, tak to je pochopitelně absolutní nesmysl ![]()
Já jsem zrovna látkovky nakoupila na modrém koníkovi, včetně tetra plínek na takové to všechno možné použití. Měla jsem jich tam označeno víc dopředu a docela to teda průběžně mizelo. Pokud je to pěkné, nezničené, neflekaté, nemám problém. Zas při tom když nakupuju použité pod cenou počítám s tím, že něco se prostě nepovede a nepoužiju to. Nemám peněz úplně nazbyt (ale zas ne že bych nemohla koupit, co potřebuju), a i se mi příčí vyhazování funkčních věcí. Kupovala jsem použitou celou výbavičku (ne najednou, po částech), na tu chvilku co to dítě užije mi nové a vyhodit přijde fakt zvrácené. Pro sebe si nové kupuju, protože většinou unosím až do roztrhání. Co vyřadím já, protože už mi to přijde pro mě špatné moc, nosím do charitativních obchůdků, třeba si to ještě vezme někdo, kdo je na tom fakt blbě a pomůže mu, že má dítěti co dát, i když třeba s flekem a může ty peníze použít jinak. Kočárek jsem koupila použitý, ale málo, ušetřila na tom dvě třetiny ceny, samozřejmě jsem si ho prohlédla. Kdyby byl viditelně opotřebovaný, tak bych ho nevzala, počítám se dvěma dětmi, tak bych nerada někdy kupovala další. A pak už chápu že bude zničený a nikdo si ho nevezme, ale nevadí, za tu cenu se s tím počítá, dám ho taky na charitu, třeba nějaká máma bez koruny to s ním ještě zvládne.
@Jazmine no, nevím už
asi něco v tom smyslu, jak se to vše vytváří, jak jsi psala, když jsem reagovala na ty mé hygienické zabrany, proč NE látkové pleny z druhé ruky. Jako už fakt nevím přesně.
@Trojlístek píše:
@Jazmine no, nevím užasi něco v tom smyslu, jak se to vše vytváří, jak jsi psala, když jsem reagovala na ty mé hygienické zabrany, proč NE látkové pleny z druhé ruky. Jako už fakt nevím přesně.
Ano, vyváří od výkalů a dezinfikuje, aby se nepřenášeli nebezpečné paraziti a nešířili se nemoci. Ale aby aby to pak bylo sterilní?
Sterilní je to jen do momentu než na to opět sáhne lidská ruka nebo se to dostane na vzduch. Tam se pak pochopitelně dostanou mikroby se kterými ale přicházíme běžně do styku a nijak nás neohrožují a to i vzduchem. Nějak nechápu proč o tom diskutovat, myslím že to máš trošku popletené. Pokud někde na tkanině zůstanou výkaly, samozřejmě je to nebezpečí. Proto se látka musí vydezinfikovat nebo vyvařit, aby se zabránilo množícím procesům v té tkanině. Zabiješ tak v té látce vše. Jak je vyndáš ale z pračky, budeš tam mít mikroby se kterými jsi ale v kontaktu neustále, jedno jestli vlastní nebo pleny po někom.
Kdybys jen viděla kde všude ve skladech se ty „nové“ pleny a látky válí, pak bys tě nějaké použité ale vyvařené dětské pleny nechali chladnou. Běhají po tom často ve skladech myši co sem tam taky něco upustí, šahají na to švadleny špinavýma rukama někde v Bangladéši v nulových hygienických podmínkách atd.
Chápu když je někdo nechce kvůli opotřebení, ale kvůli hygieně, pokud se vyvaří nebo vydezinfikují je to absolutně jedno. Samozřejmě chápu, pokud to někomu vadí jen z hlediska vědomí že do toho kakalo jiné dítě, ale jinak moc ne ![]()