Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@hrubik SuperShaping je skvělý tím, že neexistuje chyba a psi si na to velmi rádi zvyknou. Ostatně jako každý, kdo by neměl rád práci, za kterou dostane vždycky jen peníze a nikdy sprdunk
S tím kousáním - proč ho teda hladíte, když víš, že štípe? Teda, proč ho hladit při hře? Buď se tahám o uzel, nebo se mazlím, ale ty dvě činnosti fakt nejdou dohromady. Podle mě nechápe, když hru ukončujete ve chvíli, kdy jste ho k ní vyzvali (položením ruky, ergo „provokováním“).
To jsi mě pochopila špatně. On chňape po rukách ikdyž je v klidu a leží a mi ho hladíme, po chvíli sám začne „hru“ tím, že začne kousat. Když je hra přetahovaná o uzel, tak je jasný, že se hraje a kouše a brala bych, když jde občas „omylem“ po rukách, to se stát může. Ale jakmile je rozjuchaný a my říkáme, že má tu svou „blbou“ a neví co by, kouše třeba gauč a my ho s důrazným „ne“ odděláme, tak hned kouše a chňape a dělá to schválně, že jde po rukách, ikdyž v tu chvíli bereme uzel a odvádíme pozornost od gauče. On ten uzel pak schválně ignoruje a zaměřuje se jen na ty ruce ![]()
Jinak dnes klasická situace. Byl rozjuchaný od dětí, protože hráli nějakou honičku s ním a pak se hned vrhl na gauč a kousal a škrabal a já ho oddělala, vzala uzel a rvu mu ho do huby s tím, že tohle se kouše, ne gauč. On uzel ignoruje, párkrát chňapne po ruce a valí zase ke gauči ho kousat. Nepomáhá ani, když ho vezmeme do náruče a uklidňujeme, jak jsem někde četla, že prostě na něj klidně mluvit, hladit, aby přešel z toho drivu do klidu. V tomto případě hned jde po rukách a o nějakém zklidnění nemůže být řeč
Dnes už jsem byl tak zoufalá, že jsem vzala klikr a tu kousající příšerku vzala bokem, chtěla po něm sedni, tak se zklidnil a hned jsme začali s tréninkem a to bylo super, protože úplně zapomněl, že měl tu „blbou“ a hezky po tréninku usnul
Tak nevím, takhle na něj? Když blbne, zaměstnat ho trénováním? ![]()
Nevím jak to mám vysvětlit ale musela bych vstávat ve dvě ráno abych psa unavila tak aby celý den spal, tady asi nechápete, že ráno na ní nemám dvě hodiny čas… vkolik ráno vstávaš do práce? a jak dlouho si ze psem?
@hrubik píše:
@megoska Já moc radit nemůžu, jelikož ten náš má teprve 11 týdnů, ale co se mých zkušeností týče, tak doma zvládáme skoro bez nehody. Ale je fakt, že jsem furt venku, přesně jak píše @Icestar po hraní, spaní, jídle… Někdy jsem venku i zbytečně, že nic neudělá a začínám pozorovat, že se ty jeho intervaly protahují. A taky někdy přijdeme z venku a on se hned za dveřma vyčuráNejhůř nám to jde v práci, když na něj nemám tolik čas, máme tam ke všemu koberec a než jsem se tam naučila vypozorovat jeho potřeby, tak několikrát byla louže na koberci a nedávno nám i ovoněl kancl
Jsem myslela, že šéfa (tchána) klepne a vyhodí mě i se psem na ulici
já nemyslím když jsme doma!!! ale vpráci!!! to ji asi nemohu vzít ven…
@hrubik píše:
@megoska Já moc radit nemůžu, jelikož ten náš má teprve 11 týdnů, ale co se mých zkušeností týče, tak doma zvládáme skoro bez nehody. Ale je fakt, že jsem furt venku, přesně jak píše @Icestar po hraní, spaní, jídle… Někdy jsem venku i zbytečně, že nic neudělá a začínám pozorovat, že se ty jeho intervaly protahují. A taky někdy přijdeme z venku a on se hned za dveřma vyčuráNejhůř nám to jde v práci, když na něj nemám tolik čas, máme tam ke všemu koberec a než jsem se tam naučila vypozorovat jeho potřeby, tak několikrát byla louže na koberci a nedávno nám i ovoněl kancl
Jsem myslela, že šéfa (tchána) klepne a vyhodí mě i se psem na ulici
já nemyslím když jsme doma!!! ale vpráci!!! to ji asi nemohu vzít ven…
@megoska Já to pochopila a napsala jsem, že moc radit nemůžu, protože s tímhle zkušenost nemám. Já mám psa i v práci a jen jsem psala, že občas bojujeme i tam. Není to jednoduchý, snad holky poradí víc. Možná to chce jen čas, než pes k tomu dozraje a vydrží tu dobu co jsi v práci bez nehody ![]()
@Kissie9 To píšu tak nejasně? Unavit = víc procházky, cvičení, her, interakce se psem. Prostě vybít fyzicky i psychicky. Po práci / zábavě /aktivitě nechat odpočívat, ergo naučit klidový režim.
Ad kousání - při hře nehladit. Co je na tom nepomáhacího, neradícího? ![]()
@hrubik píše: **
On chňape po rukách ikdyž je v klidu a leží a mi ho hladíme, po chvíli sám začne „hru“ tím, že začne kousat.
Je to štěně, je hravej víc než mazlivej. Pokud mazlení sám vysloveně nevyžaduje, tak ho prostě nehlaďte. Když vyžaduje a přesto začne po chvíli kousat, přestaňte mazlit ![]()
„neví co by, kouše třeba gauč a my ho s důrazným „ne“ odděláme, tak hned kouše a chňape a dělá to schválně, že jde po rukách, ikdyž v tu chvíli bereme uzel a odvádíme pozornost od gauče.“
Za kousání gauče ho odměňujete uzlem. Psovi tak vytváříte v hlavě rovnici: „Chci si hrát, proto musím jít kousat gauč, abych upoutal jejich pozornost, oni pak vezmou uzel a já je budu moct kousat do ruky.“
Pokud pes dělá, co nemá, pouze mu v tom zabraňte. Žádné odměny „na odvedení pozornosti“, koncept odvádění pozornosti pes nechápe, zná jen příčinu a následek, akci a reakci. A podle toho se chová.
@Icestar píše:
@Kissie9 To píšu tak nejasně? Unavit = víc procházky, cvičení, her, interakce se psem. Prostě vybít fyzicky i psychicky. Po práci / zábavě /aktivitě nechat odpočívat, ergo naučit klidový režim.
Ad kousání - při hře nehladit. Co je na tom nepomáhacího, neradícího?
To nebyl útok. Já se psy dělám dlouho, ty informace jsem mezi řádky pobrala, ale holky fakt potřebují konkrétní rady a ne jim klást mentorovací otázky ![]()
A jak tu psala @megoska: chápu, že ten problém se týká ranního nechávání doma=ranní aktivity. Osobně vstávám v 5 abych vše stihla. Stejně psi nejsou vyběhaní a unavení, jak by bylo potřeba. Hřeším na to, že jsou starší, zkušenější a ví ![]()
Ale až budu pořizovat další štěně, budu také dolovat znalosti, vědomosti a hrabat ve svých zkušenostech, jak to zaonačit, aby štěndo mělo co nejmíň „nehod“ doma. Takže i já si ráda přečtu rozumný návod, jak na to, když postě ráno nemáš 2 hodiny na to, abys lítala se psem venku, nemluvě o tom, že já bych s ním mohla lítat max po lesích a lukách, kde bychom si brzy říkaly „dobré ráno“ s kancem
(což tedy v Praze nehrozí, ale chodit 2 hodiny po ulicích asi není také žádné terno
) Člověk se kolem psů učí celý život, třeba ve tvé radě najdu pomoc do budoucna i já. ![]()
@Icestar píše:
Za kousání gauče ho odměňujete uzlem. Psovi tak vytváříte v hlavě rovnici: „Chci si hrát, proto musím jít kousat gauč, abych upoutal jejich pozornost, oni pak vezmou uzel a já je budu moct kousat do ruky.“
Pokud pes dělá, co nemá, pouze mu v tom zabraňte. Žádné odměny „na odvedení pozornosti“, koncept odvádění pozornosti pes nechápe, zná jen příčinu a následek, akci a reakci. A podle toho se chová.
Icestar, možná nezněla má prosba o konkrétní postup pro holky dost srozumitelně…takže prosím, neříkej jim, co dělají špatně, ani co by dělat neměly, ale naopak jim zkus poradit, co by dělat měly
To třeba ve tvém výše uvedeném příspěvku nějak nevidím (opět).
Píšeš sice, že mu v tom mají „zabránit“, ale bylo by fajn i říct jak a co by mělo následovat.
Jak jsem psala, i já se ráda přiučím ![]()
@Icestar píše:
Děkuji za radu, máš pravdu, když se nad tím zamyslím, tak přesně tohle on chce, hrát si a „musí“ proto jít nejdřív škrabat gauč. Říká si tím o pozornost, to mi bylo jasné hned. O tom odvedení pozornosti na něco jiného (hru) jsem se někde dočetla, že takhle se to má dělat. A vida, když zapojím selský rozum, hned to vidím jinak. Ale jak psala @Kissie9 jak mu teda konkrétně mám zabránit, aby ten gauč škrabal? Řeknu „ne“ a odnesu pryč. Už teda vím, že hrát si po téhle škrabací akci nebudeme, tak co s ním? Protože odnesení pryč nestačí. On hned valí zpátky a zase škrabe ![]()
Holky megí dostává granule třikrát denně.. přemýšlím, že po vánocích bych ji naučila na dvakrát denně..máte nějáke zkušenosti? mám ji prostě ty tři dávky rozdělit do dvou a dávat ji dvakrát? nebo ji mám nato nějak připravit??
@megoska Nevím, jestli poradím správně, ale podle mě je to jedno. Klidně bych psovi začala najednou dávat granule jen 2× denně. Chovatelka mi tehdy na mou otázku při odběru štěněte kdy má jíst řekla, že kdy mu dám. Měla jsem strach, aby netrpěl hlady, než ho dovezeme domů
Ale asi je to jedno.
U chovatelky jedl Balto 3× denně, ale mně se to zdálo málo a doma jsem mu hned začala dávat 4× denně. žádný pomalý přechod, nic. Zda je to správně nevím, snad holky poradí líp ![]()
@megoska Ty jsi myslím psala, že Meggi měla nedávno průjem, ne? Balto se nám včera totálně sesrandil
Přitom nic jiného než vždy nejedl. Možná sežral něco na zahradě, co jsem nezaregistrovala, máme tam nějaké shnilé popadané hroznové víno a ikdyž jsem vše odstranila, určitě na nějaké zapadlé kuličky na zemi v trávě zbyly. Občas ho vidím, jak to žvejká. Jinak má furt stejné granule, stejnou dávku, plus pamlsky při tréninku, nic nového. Myslíte, že třeba větší dávka pamlsků, když víc trénujem, může způsobit ten průjem? Ještě se trubka dostal poprvé přes židli na stůl a dal si na tu srajdu nedojedenou večeři po dceři, hezky salámek, rohlík a lučinu
Tak jsem zvědavá, co to udělá s jeho zažíváním. Když má pes průjem, musí mít nějakou speciální dietu nebo jen normálně pokračovat v krmení granulema? Od včerejšího večera nic neudělal, jen pěkně prdí a smrdí ![]()
Jo ještě k tomu Baltovu průjmu. Včera dostal odčervovací tabletu, do pár hodin měl průjem. Může to mít nějakou souvislost? Po první tabletě, co u nás dostal, se to nestalo, teď jsme měli jinou značku. Jen mě to tak napadlo, když přemýšlím, co ten den jedl jinak než vždy.