Kdy a jak naučit samostatně jíst?

14046
1.12.10 16:46

Kdy a jak naučit samostatně jíst?

AHoj četla jsem diskusi, co budete dávat ročákum k stedrovecerni veceri a doslo mi, ze netusim, kdy mohu ratolestem zkusit dat lzicku a nechat bojovat. V breznu prileti cap a matka by rada, aby aspon neco dvojky umely samostatne. Ted maximalne hamtaji do misticky, z ktere nabiram jidlo, ale predstava, ze se mi najedi bez asistence je dost sci fi, nemluve o tom, jak pak budu muset vytirat a sprchovat deti. Takze jak na to? a kdy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2069
1.12.10 17:01

kamaradka se na nakem seminari dozvedela, ze nejlepsi cas, kdy dat detem do ruky lzici/lzicku, je kdyz zvladaji klestovy uchop (palec+ukazovak?, no ze zvedaj na zemi drobecky…).
V Tomikovym denicku jsem nasla, ze v 11 mesicich, kdy zacal sedet, jsme ho dali do zidlicky a chtel se krmit sam, takze vlastne od te doby ho uz nekrmime, obcas jsme ho dokrmili, kdyz toho snedl hodne malo. Dostal velkej bryndak s rukavama a jel - ze zacatku stredne velkou ikeackou lzici, a dojedl se rukama. Za pet mesicu jsme prestali pouzivat bryndak.
Ted mu budou dva, naji se krasne, pouziva teda levacku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
1.12.10 17:01

já začala dávat lžičku kolem roku myšleno na jídlo (do té doby jí měla v ruce na rozptýlení) v jídle se matlala, někdy jsem jí nabrala a podala lžičku a postupně si začala dávat do pusy, dlouho neuměla nabírat,a le lepšilo se to. A teď 1,5 roku sní sama jogurt, večer kaši, k obědu když je něco kašovitého (kuře s kaší a zeleninou, knedlík a svíčková) tak to taky zmákne. Polívku celou nesní ale vybere zeleninu. Ale je to asi dost individuální malá je na toto docela šikovná. Fakt to sní sama bez asistence nebo když už jí to neba tak si řekne a já jí dokrmím zbytek. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
1.12.10 17:11

noo, polivky moc nedelame, kdyz, tak mu to dam s co nejmin vody, tu by asi jeste nedal, ale jogurt, vyzivku docela v pohode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
1.12.10 17:13

Ahoj,já tedy malému dávám lžíci do ruky už dlouho,ale o samostatném jídle budu uvažovat až tak kolem 2. roku-v 18-ti měsících to začnu zkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
1.12.10 17:14

Holky a co máte za lžičky. Malý se jako do pusy trefí, ovšem občas si jí tam strčí prázdnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
1.12.10 17:14

Jinak tedy malé kousky nakrájeného chleba a piškoty si bere sám,a dává si je do pusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
1.12.10 17:19

Ja ted dostala super lzicku od kamosky. Tu rukojet nema rovne jako klasicka lzice, ale staci se do smycky zpatky k naberatku. Takze David drzi to „ocko“ rukojeti, nabira (tedy namaci lzici) kasi a ji. Jde mu to dobre, to ocko je vyhoda, ze at to capne jak chce, vzdycky je to dobre.
Do pusy se trefi, kasi nabere se stridavym uspechem. O samostatnem jidle ale nemuze byt ani rec. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
1.12.10 17:24

ja psala Ikeackou, ale tu mel teda asi az pozdejs, na fotkach, kde prvne ji, koukam, ze mel malinkou obyc plast z DMka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
1.12.10 17:26

Kubas touhle dobou (mám dojem) už zvládal sám trochu lžicí, David ani omylem, takže bych řekla že čas kdy s tím začít velmi závisí na tom jak moc jsi pak ochotna po každém jídle ukolízet celou kuchyň a koupat dítě :) Zatím jí sám jen to co může vzít do ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
1.12.10 17:28

Tak já oběma dětem dávala lžičku hned, jak projevili zájem, tedy se začátekem příkrmů. Ze začátku si s ní jen hráli. Kolem 9.měsíce se pokoušeli jíst sami. Obě děti okolo roku začali jíst sami. Teda vyžaduje to pevné nervy :mrgreen:, často toho hodně skončí mimo. Občas přijde na řadu ruka, ale neustále se zlepšuje.

Ale Poli jí bez oblečení, s velkým bryndákem a pod židličkou mám staré prostěradlo. Po jídle jen z POli všecho setřepu na prostěradlo, vyklepu, večer vyperu. U Tobíka jsem to dělala stejně a osvědčilo se mi to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
1.12.10 17:31

náš malej se mi předevčírem začal u jída vztekat ze chce jíst sám, musím mu dát lžící a říkám „naber a ham“ a on píchne do misky a dá du pusy, zatím teda prázdnou, ale děsně ho to baví, mezitím mu já tajně podstrkuju další lžící jídlo aby se najedl. Beru to jako začátek pokusu o samostatné jídlo :palec:

• Citovat
  • Upravit
14046
1.12.10 17:35

no kdyz ja nemam silu to pak uklizet, zada me boli jak …, no tehotenske radosti dolehaji :evil:
oni jsou i takhle jako cunata
piskoty, krupky atd zvladaji rukama v poho, ale fakt kase, prikrmy a presnidavku , to fakt nevim :( ale mela bych je to nejak naucit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
1.12.10 17:35

Po lžičce se sápal od 6m, ale ještě stále nepochopil, že když ji obrátí vzhůru nohama, tak mu z ní všechno spadne.
Nejlepší je na učení kaše tužší, aby neskapávala, obilná, bramborová… Rizoto s hodně sýrem promíchaným,že se to slepuje dohromady. Později třeba Lipánek je tužší, líp se nabírá jak jogurt.

Dělám to tak, že ho zkrátka posadim, dám jídlo, lžíci a odcházím. Já bych ho bránila v rozletu a nějak se to zkrátka naučit musí. Přesto ale ve 20m sám jíst neumí. :-( Občas mu pomáhám směrovat lžičku, kterou drží, ale to moc neprochází, bojí se, že mu ji chci vzít a řve :roll:

Docela se mi i osvědčilo uvařit jen kousky, třeba brokolici,brambory a kuřecí na malé kousky, všechno se dá brát rukama, tak se nají i bez lžičky a ani se kolem nějak výrazně nenasviní.

Kupodivu vidličku zvládá celkem dobře, pokud mají kousky správnou konzistenci, tak se jí nají líp jak lžící

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
1.12.10 17:44
jizvíková píše:
V breznu prileti cap a matka by rada, aby aspon neco dvojky umely samostatne.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dost jsi mě pobavila

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep