Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak to my jsme píchali ouška když Nelči nebyly ještě ani dva měsíce a kdybychom je měli koupené dřív, tak pichám už v porodnici. Plakala chviličku, za žádné týrání to nepovažuji. Tím pádem týráme děti i když je očkujem, to je taky píchají, děti u toho dost pláčou a někdy z toho mají i teploty. To by mě opravdu nikdy nenapadlo, že týrám dítě. ![]()
Píchat nepíchat - každého věc a názor…
Nám nastřelila naše dr. v šesti týdnech, časem vyměním za zlaté(ještě po mně, čili skoro starožitnost
).Nehnisalo nic, ani neřvala, když si o to pak zavadila. U nás značka ideál.
Maminky, děkuju vám všem za sdělené zkušenosti a za vaše názory (i za ty „negativní“:)).
Jsem rozhodnutá. Náušničky necháme nastřelit, aby to nebolelo. A kdy? Zítra zavolám dr a zeptám se, kdy to bude nejvhodnější. Očkování hexavakcínou nás čeká za 6t. Tak uvidím, co řekne dr.
Tak díky moc a mějte se krásně.
ahojky,
urcite bych sla spise do nastreleni! segra nechavala svoji dcerce nastrelit cca ve 4,5 mesicich (dokonce v den kdy byli ockovat i hexu
jeji doktorka rekla ze to nevadi…) a pohoda, hojeni super ![]()
moje dcerka je nema jeste ted
a myslim ze o nic neprichazime
ale jednou ji je taky nechame nastrelit az bude chtit ![]()
Bára je dostala v 16týdnech po první hexe. Aneta je dostala na 12 týdnech bez očkování na ORL. Obě píchnuté. Na ORL jsem volala, jak je to s tím očkováním, protože jsem to chtěla co nejdřív, ale očko se odkládalo kvůli vpichu TBC. Doktorka mi řekla, že to nevadí, že je důležité, aby byla zdravotně v pohodě. Doktor dětskej nadával kvůli té hexe.
Anetě se to hojilo krapet hůř kvůli reakci na žluté zlato. Jak dostala bílé, byl klid.
A ten argument o utržených uších moc neberu. Mnoho z nás odcházelo s naušnicema z porodnice a uši mám za to máme:) Moje holky si na to taky nesahaly. Tam mám pocit, že čím dřív (pokud to někdo teda dát chce, jinak samo ne), tím líp
My davali nausnice Anezce po druhe davce toho mega ockovani (asi hexa vakcina)cca kolem 4.mesicu, oboji zaroven, zaplatila jsem si asi 150 kc za gel, kterym pan doktor ouska prvne umrtvil a az pak pichal. Jediny kvuli cemu mala jecela, bylo, ze ji drzeli ruce,nohy i hlavu. Jak bylo hotovo a pustili jsme ji, byl klid a okamzite usmev. Nikdy si jako malinka na nausnice nesahala, to spis moje ji zajimaly
az ted (ve 2 letech) zacina zkoumat i ty svoje. Neni alergicka, takze ma normalni stribrne.
Osobne mam pocit, ze siti rozbityho nosu nesla o dost hur nez pichani nausnic, taky si ho doted pamatuje (sili ji ho o poslednich vanocich).
můj dojem od dvou holčiček je ten, že píchnutí jim nevadilo, ale doruda je vytáčelo držení
jizvíková píše:
no ja bych to nedelala, jelikoz je to bolestive a delat diteti bolest kvuli zbytecnostem mi pripada no mimo, podle me je to tyrani deti, proste az bude rozhodovat sama o sobe at si necha propichnout co je libo
Nu, mně jako malé uši píchli, nikoli nastřelili, jak se dělá teď a dejchám, žiju a trauma z toho fakt nemám. Bolest si nepamatuju, zato odmala jsem se chlubila svými náušnicemi, co mi dala milovaná babička. Týrání si představuju jinak.
Tak holčiček s naušnicemi znám hodně, s utrženýma ušima ani jednu…
A odpusťte si řeči o týrání, nezdá se vám to vůči maminkám, které dávají dětem naušnice hrubé a netaktní? Přece se dá odlišný názor napsat různě, tohle mi připadne zbytečně moc vyhrocené…rituály mají své místo, svůj smysl, nejde jen o dvě dírky…nicméně ať každý dělá, jak myslí, nač se vzájemně napadat, že…
U nás v rodině se uši miminkám nepíchají, nědělají se obřízky, každý si sám rozhodne, co se svým tělem udělá. Máma naušnice neměla, mně taky přišlo zbytečné mít děravé uši, ségra si řekla o naušnice asi v 5 letech a sestřenice si v pubertě nechala propíchat kdeco ![]()
GINA-nevsimla jsem si,ze by tato diskuze byla na tema ,obrizka,
Ach jo,uz jsem se lekla,ze se nenajde nejakej rejpal,co do tyrani deti
Tak ja tyrala nasi Andulku zrovna vcera
Nausnicky jsme dali vcera nastrelit a byla to fakt parada.Plakala jen trochu,asi jako pri ockovani,ouska trosku zcervenala,ale za hodinu uplne v pohode a Andulka ani nevi,ze je ma
Pro srovnani s dcerou,kdy pred 13lety se usi jen propichovaly,tak nic moc,ja v cekarne,ona v ordinaci,rvala jak tur,trvalo to snad vecnost a hojilo se to dost dlouho,takze z moji zkusenosti,uz bych pichat nedala.Mame za sebou vsechny 3 Hexy,ale mudr rikala,ze se muzou nausnicky davat uz po prvni davce.Tak at to malou moc neboli ![]()
GAVOTTKA píše:
GINA-nevsimla jsem si,ze by tato diskuze byla na tema ,obrizka,Ach jo,uz jsem se lekla,ze se nenajde nejakej rejpal,co do tyrani deti
Tak ja tyrala nasi Andulku zrovna vcera
Nausnicky jsme dali vcera nastrelit a byla to fakt parada.Plakala jen trochu,asi jako pri ockovani,ouska trosku zcervenala,ale za hodinu uplne v pohode a Andulka ani nevi,ze je ma
Pro srovnani s dcerou,kdy pred 13lety se usi jen propichovaly,tak nic moc,ja v cekarne,ona v ordinaci,rvala jak tur,trvalo to snad vecnost a hojilo se to dost dlouho,takze z moji zkusenosti,uz bych pichat nedala.Mame za sebou vsechny 3 Hexy,ale mudr rikala,ze se muzou nausnicky davat uz po prvni davce.Tak at to malou moc neboli
Očkování má všeobecně uznávaný profylaktický efekt. Bolest a riziko komplikací s ním spojené prostě „stojí za to“.
Dírky do uší nebo obřízka jsou skutečně z jiné a společné kategorie - rituál označení, přijetí do komunity (i když židi tvrdí že obřízka je důležitá jako prevence zánětů v oblasti penisu). Marnost a marnivost pro mně, důležitý socializační prvek pro jiné. Kdyby příroda (nebo Bůh, jak je komu libo) považovala tyhle věci za důležité, vyzkoušela by to a rodili bychom se s děravými lalůčky nebo bez předkožky.
Baro , jasně, kdyby příroda chtěla, abychom jedli příborem, nadělila by nám místo rukou vidličku a nůž, že…
asi jsem se nakazila od holek a stává se ze mě rejpal a to jsem byla vždycky opatrná…
Srovnavat obrizku a nastreleni nausnic? Jezisi
ale kdo chce psa bit,vzdycky si hul najde ![]()
Souhlasím s Judycum ![]()
Já jsem se rozhodla píchnout Handě naušnice po první hexe. Bylo to bez problémů, mazala jsem Framykoinem, lihovala, protáčela… klasika. Do týdne (nebo snad ani ne do týdne, ale ještě dřív) to bylo zahojené. Hanička plakala jen chviličku, když ji sestra znehybnila. Vše proběhlo hladce.
Jako tyran si nepřipadám a uráží mě, když mě tak někdo označí, i když je to třeba jen v diskuzi na emiminu. Já taky neurážím ty, kteří holčičkám naušnice „odmítají“ dát. Každý ať koná dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.