Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já to poprvé dostala v 10 letech. A hned pravidelně. Na gyndu jsem šla poprvé v 15 letech, tam si to psali. Možná si to psala i dětská lékařka, ale to si nepamatuji. Já byla první ze třídy, mamka mi to nestihla vysvětlit, takže to odnesla babička u které jsem zrovna byla a za dva dny jsme měli jet k moři ![]()
Ve 13. Mamka mi šoupla brožurku " Děvčáta na slovíčko" a bylo. Na gyndu jsem šla poprvé někdy ve 19 nebo 20. U nás se o gynekologii a tom, že bych tam měla chodit nikdy nemluvilo. A jak jsem hodně stydlivá, tak bych se třeba kamarádky na tohle neptala. Mamka tam nebyla skoro 40 let a tváří se, že nic takového neexistuje.
Dostala jsem to v 7 letech, bylo to hrozné. S rodiči jsem tehdy měla špatný vztah, a navíc jsem nevěděla, co se děje, tak jsem to víc než půl roku tajila. Dětská se na to zeptala asi až ve 14, tak se jí to řeklo. Na gyndu jsem šla až v 17 s pozitivním TT. ![]()
@NiDa jak jsi.to v 7 letech zvládla tajit?
Kde jsi brala vložky atd.? A jak jsi vlastně věděla, co se děje?
Já to dostala poprvé ve 14, na cyklodovolene pod stanem v zahraničí, částečně u moře
Jak jsem záviděla bráchovi a nenáviděla jsem to ![]()
ve 13 v létě u babičky na prazdninach na malé vesnici, měla jsem sebou jen par vložek, ani by mě nenanadlo ze bych to mohla dostat zrovna tam…obchod tam byl jeden pultový a tam bych si netroufla jit si koupit vlozky, protoze se tam kazdý znal (a kdoví jestli je tam vubec prodavaly), tak jsem porad točila tech par vlozek dokola
babička byla už starší, ta by asi nevedela vubec co se prodava, ale mohla jsem se zeptat tety nebo o hodně starsí sestrenice, ale myslela jsem že to zvladnu sama a stydela jsem se
domu jsem volala z mistni budky, tak jsem to pak rekla mamce a ta mi rekla at jdu za tetou a reknu ji to…no nakonec jsem fakt musela, protoze se silnou menstruaci jsem neměla sanci to vydrzet
no děs běs, s mojí dcerou o tom musím víc mluvit a fakt počítat s tím, že to právě muze dostat někde mimo domov!
@Janee19 Právě, že jsem nic nevěděla. Ani to, k čemu vložky a tampony slouží. Ale prostě rodičům jsem to říct nechtěla, měla jsem strach, že je se mnou něco špatně, bylo mi to strašně trapné. Tajila jsem to tak, že jsem si do kalhotek dávala snad půl roličky toaletního papíru, ve škole jsem chodila každou přestávku na záchod, doma to samé, v noci jsem skoro nespala, a měla jsem pod sebou naskládané ručníky a cokoliv mě napadlo. Naštěstí praní jsem měla na starost, takže se mi to fakt dařilo tajit. Když na to mamka přišla, nutila mě začít používat vložky a já jí je na protest lepila všude, jenom abych je nemusel mít. ![]()
@NiDa ty jo, to sis celkem zažila, to si vůbec nedovedu představit ![]()
Já tuším ve dvanácti. Byla to docela prča, protože jsem byla s babičkou na vesnici na chatě, která nebyla naše, a zjistila jsem to někdy v deset. Takže babi lítala v noci po sousedkách, které viděla dvakrát v životě, jestli náhodou nemají vložky. No jenže to většinou byly dámy v přechodu, takže nám to bylo prd platné ![]()
My jsme byly v rodině 4 sestry, jedna to dostala už v 11, jiná ve 12, další ve 13 a já až ve 14 letech.
A zrovna pár hodin před celodenním rodinným výletem ![]()
Jinak ve 12 mi jedna ze spolužaček tvrdila, že je to divný, že to ještě nemám a já jsem se kvůli tomu cítila dost hloupě. Nakonec jsem nebyla úplně poslední, z 15 holek ve třídě jsem byla 13., která to dostala.
V 10, 31.12. Jak na nový rok, tak ......
9 letá dcera je už informovaná a vložky doma přípravné. Ale myslím, že to dostane později, je hubená.
Co si vzpomínám, tak jsme to tenkrát během 5.třídy dostaly půlka holek. A všechny jsme už museli nosit podprsenku.
Myslím, že nejdřív začnou růst prsa a až pak menstruace. Ale možná si to pamatuji blbě ![]()
Ja dostala první mesicky v 10letech, byla jsem dost nešťastná, hlavně v létě když se vsichni můžou koupat a ja sedela doma, protože jsem se stydela. Do toho mi začala rust dost prsa, takže podprsenka, nikdy nezapomenu jak se mi kazdy ve tride vysmíval. Ale ve vyšších rocnicich mi zase holky záviděl, ze mam prsa a ony téměř nic. Jinak co vím tak většinou holkam zacinal menzes většinou mezi 13-14rokem.
@neznama246 píše:
Ahoj holky kdy vaše dcery nebo vy dostali první menstruaci mám se obávat u menstruace své 10leté dcery předem děkuji![]()
Ve 12,byla jsem silnější než ostatní a přitom jsem byla jedna z posledních ![]()
V den vysvědčení ve 12 letech, naštěstí poučena starší sestrou.
@Lenka_Hal píše:
V 15 a pul.
to je vcelku pozdě! Nebylo to sportováním a nízkou váhou?