Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
První dítě v 35letech, druhý mám v 38. Pro mě naprosto akorát. Nejdřív jsem se potřebovala vyblbnout a zklidnit. Nemám pocit, že by mi něco utíkalo a děti si vychutnávám tak, jak bych toho dřív nebyla schopná. Nemusím se hnát za kariérou ani za vyděláváním peněz, bydlení vyřešeno. Všude už jsem byla a všechno viděla dvakrát. Pohoda, klídek, tabáček.
@slavuska1 Tak ono to jde i v 15… ale nemyslím, že v tomhle věku platilo, že čím dřív tím líp ![]()
Rikala jsem si, ze kdyz bude vhodny partner, tak chci mit odrozeno do 25. Coz vyslo rodila jsem ve 24.
@Janli píše:
První dítě v 35letech, druhý mám v 38. Pro mě naprosto akorát. Nejdřív jsem se potřebovala vyblbnout a zklidnit. Nemám pocit, že by mi něco utíkalo a děti si vychutnávám tak, jak bych toho dřív nebyla schopná. Nemusím se hnát za kariérou ani za vyděláváním peněz, bydlení vyřešeno. Všude už jsem byla a všechno viděla dvakrát. Pohoda, klídek, tabáček.
To jsme na tom skoro stejně, my v 36 letech. Další ale není, žena zemřela.
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Kdy je ideální mít dítě? Nebo, kdy jste si to představovaly vy?
Díky moc,
J.
já jsem chtela dite až budu mit vlastni bydlení, auto a neco naspořeno na učte. a jsem za to ráda protože ted nemusím do práce - staci mi brigády a vyjimečne vydaje (brusle, lyže, kroužky) platim z toho co jsem měla naspořeno.
@Paola21 píše:
Pro mě jsou před dítětem důležité tyto body:
1. Najít si muže, který dítě chce také a který by mě miloval a já jeho
2. Vdát se za tohoto muže
3. Mít v práci smlouvu na neurčito
4. Mít vyřešené bydlení
5. Mít velkou finanční rezervu
Nektere by se deti nikdy nedockaly, kdyz je moda vztah na psi knizku.
A dalsi nevracet se po rodicaku do prace, tak zeny nepotrebuji asi 3.
.
Jako pubertacka jsem chtěla mít 3 děti a první někdy v rozmezí 22-25 let.
Realita : je mi 25 a děti ještě dlouho neplánují. Pravděpodobně kolem 30. Důvodem je studium, práce, bydlení. ![]()
@PupuP píše:
Jako pubertacka jsem chtěla mít 3 děti a první někdy v rozmezí 22-25 let.
Realita : je mi 25 a děti ještě dlouho neplánují. Pravděpodobně kolem 30. Důvodem je studium, práce, bydlení.
Já zase jako puberťačka jsem děti nechtěla ani vidět
tak možná jedináčka jednou…
Realita : je mi 36 a děti už mám čtyři a chtěla bych páté
Jo a nejstarší dítko je už dospělé ![]()
@Anonymní píše:
I a učitelským platem to jde, když žena je učitelka a chlap inženýr
chlap zabezpečí rodinu a žena má dost času na Děti.
A když není? Peníze nejsou všechno a budovat finanční rezervu ve věku, kdy jsou rodiče připraveni mít děti, starat se o ně, mít na ně elán a chuť je mnohem přirozenější, než se pinožit za majetkem a pomalu ztrácet čas. Děti rodiče spojují, dávají jim společný smysl života, společnou budoucnost. Myslím, že důležitější je být ochoten pracovat a najít toho správného životního partnera. Když ho nemáš, peníze nepomůžou. A když ho máš, překonáš všechno.
Nikdy není ideální doba. Když jsi mladá říkáš si, že chceš stihnout spoustu věcí (cestování, lepší bydlení, lepší práci/podnikání atd.), když jsi starší, tak už možná nemáš tolik energie, ale máš víc rozumu (rozvážnosti). Ideální doba na dítě prostě neexistuje. Je to hodně o pocitu, pokud cítíš sama, že bys byla ochotná min. 15let podřizovat svůj život někomu jinému, tak dítě měj. Pokud ne, tak to taky není špatně a ještě to neznamená, že nemáš mít dítě, jen možná jeho výchovu budeš brát trochu jinak. Jako ve všem - obecná rada není, každý je v jiné životní situaci, má jiné podmínky, tak se musí rozhodovat na základě toho co má a ne na základě tvrzení okolí. Dnes snad byl na ČT dokument Nerodič, ve kterém prý nejšťastněji působil pár, který se rozhodl děti nemít… takže mě z toho všeho vyplývá, že ať už se rozhodneš mít děti v mladším věku, nebo starším nebo je vůbec nemít, musíš si být sama 100% jistá, že to děláš z vlastního rozhodnutí a 100% přijímat za své rozhodnutí případné následky. Držím palce při nelehkém rozhodování ![]()
Příspěvek upraven 10.04.18 v 22:05
@miluver : tak to jsi hustá…!!! mně stačej ty cizí děti v práci, občas mě z nich bolí hlava a jsem ráda, že se vracím do tichého bytu ![]()
a teda tomu tvýmu nejstaršímu dítěti závidím mladou maminku ![]()
Ja teda nechapu, kam ty holky ve 20-25 letech chvataj?
Co Vam uteče, když to dítě ted mit nebudete? Vubec nic…naopak si užívejte!
Dokončily jste školu, nemate žadne starosti, zivot pred sebou! Najděte si praci, nekam se v ní posunte, cestujte, uzivejte si s partnerem sami sebe!…Nikdy uz pak nebudete mit tu moznost, se jen tak pro neco svobodne rozhodnout a treba si koupit, co si usmyslíte!
S prominutím musim rict, ze ve 20 jste jeste tak trochu sami deti a neumite si predstavit, co MÍT DÍTĚ vsechno obnáší! Je to uz na cely zivot! Me ted bylo 35 a za 5 dni mam porodit svoje prvni dítě! A musim říct, ze toho rozhodně nelituju! Nedovedu si predstavit, ze bych po škole sedela doma a sledovala, kde mají zrovna plíny v akci ![]()
@Giselleine budes se divit, ale stale cestujeme. Pristi mesic letime na prodlouzeny vikend do haje, ceka nas dovolena atd. Koupit si muzu co chci, akce nesleduju. Ditetem zivot nekoci. Ano je to omezene o tom zadna. A je krasny, ze si kazda muzeme vybrat kdy to dite budeme mit. Jako zas nevim, ze bych si s muzem 14 let uzivala nez bych s nim mela 1 dite? V dobe porodu uz jsem stala na vlastnich nohach, jako dite jsem si nepripadala. Tohle vsechno je strasne individualni. Tys to citila pozdeji. Kdybys mela problem s otehotnenim, tak bys mozna rikala, zes mohla zacit driv. Pro me je 35 na 1 dite hranicni vek. Opakuji pro me.
I a učitelským platem to jde
, když žena je učitelka a chlap inženýr
chlap zabezpečí rodinu a žena má dost času na Děti.