Kdy začít řešit potraty?

34
1.11.21 09:17

Kdy začít řešit potraty?

Zdravím, chtěla bych se Vás zeptat. Mám za sebou dvě tehotenství a obě skončila samovolným potratem. Jedno v 8 tt a druhé v 5 tt. Mám leidemskou mutaci a při prvnim těhotenstvím jsem měla dostat injekce na ředění krve, které jsou potřeba u lei. mutace, aby nedošlo k trombóze a odumření plodu,… Bohužel miminko se přestalo vyvíjet. Za 3 měsíce jsem otěhotněla znovu, ale těhotenství skončilo v 5tt. Já jsem si jistá, že je to tou leidemskou mutací. Protože počít miminko se nám při obou těhotenství podařilo hned. Na kotrolu teprve půjdu k doktorce teď po tom potratu. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda se to řeší, až těch potratů proběhne více nebo už po 2? Další otázka je to, že teď stále více lidi nutí se očkovat, my se chceme ale snažit o miminko a díky svým krevním problémům, které nejspíše ohrožují těhotenství, nevím, jestli je to dobrý nápad. Nechat se naočkovat, otěhotnět, píchat injekce a ještě brát léky po vakcíně proti trombóze. Je možné, že může gynekolog napsat, že zatím být očkovaná nemůžu? Vůbec nevím, jak mám postupovat. A další ztrátu miminka bych už nezvládla. Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27684
1.11.21 09:46

@Monule123 jakého toho laidena máš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
1.11.21 09:48

@ka2ka heterozygotni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
1.11.21 09:49

Nezlob se, ale v patem tydnu to prece neni potrat, ale spis biochemko.
Tohle zazije skoro kazda, vetsina o tom ani nevi.
Proste se uvolnilo nekvalitni vejce, telo se ho zbavilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
1.11.21 09:54

Já zažila 2 potraty a Dr říkala, že dva jsou ještě náhoda a řešilo by se to až po třetím, ale samozrejme můžeš to začít řešit sama a nechat si udělat aspoň nějaké základní testy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27684
1.11.21 09:55
@Monule123 píše:
@ka2ka heterozygotni

no já ti nevím mám taky heterozygota a první těhotenství bez injekcí a u druhé mi dala injekce až v pátém měsíci :think:
jako píchat od prvního dne to ti řekla hematoložka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
1.11.21 10:02

@VitaminC aha,to jsem neveděla, ale děkuji za komentář. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
1.11.21 10:03

@ka2ka nee, mě doktor řekl, že až se potvrdí u miminka srdeční činnost, tak potom dostanu ti injekce, které budu mít celé těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27684
1.11.21 10:07
@Monule123 píše:
@ka2ka nee, mě doktor řekl, že až se potvrdí u miminka srdeční činnost, tak potom dostanu ti injekce, které budu mít celé těhotenství.

mě teda dělala hematoložka rozbory a řídila se podle krve a upravovala dávky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1047
1.11.21 11:15

Předně řešit tu leidenskou mutaci s hematologem nebo jen gynekologem? Gynekolog ti snad ty injekce psát nebude? Já jsem nyní těhotná s Leidenskou mutaci heterozygot a docházím každý měsíc na kontroly na hematologii, kde doktorka dle výsledků krve stanovuje léčbu a zatím teda beru jen Anopyrin (a to ještě z části pro můj klid) a injekce zatím nejsou třeba. Pokud to vše půjde dobře, tak začnu redit až na konci těhotenství. K tomu ZT - taky mám jedno za sebou v 7tt a s největší pravděpodobnosti za to Leiden nemohl, tam jsou bohužel ty potraty spíše později 😔 a k ockovani, já to řešila ne na internetu, ale s doktory (hematoložka, gynekolog) a všichni určitě doporučovala ockovani pravé kvůli tomu leidenovi. Vzhledem k tomu, ze standartní léčba při covidu je v mnoha případech i ředění krve, tak je jasné, že u ženy s leidenskou mutací a ještě těhotnou by to riziko trombózy bylo velké. A pokud mi chceš opanovat srazeninami po ockovani, tak po ockovani jsem nic na ředění krve nedostala, nebylo třeba. Zatímco mamka a sestra (obě Leiden) dostali Fraxiparine okamžitě jak se zjistil covid a žádný závazný průběh neměly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
1.11.21 11:23

Do 5. týdne bych potrat taky neřešila, to se sotva dozvíš, že jsi těhotná. Jinak mám taky heterozygot a zjistili mi to až na klinice, injekce píchat nemusím, protože jsem dle hematologa v pořádku. Nemyslím, že by na to leiden měl extra vliv.
Co zkusit spíš nějaké speciální vyšetření na klinice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
349
1.11.21 20:20

Také mám Leidenskou mutaci - 1. těhotenství skončilo ZT, z 2. těhotenství mám 2letou dcerku a ze 3. 4 měsíčního synka.
Jestli to prvni ZT skončilo kvůli Leidenu nevím, mohla to být náhoda. U druhého mi hned na začátku gynekolozka predepsala Fraxiparin na redeni krve (ale měla jsem v děloze hematomy, které by prý kvůli té mutaci nezmizely. Následně mi ho v 12tt. na hematologii vysadili a znovu nasadili v 36 tt. Následně se zjistilo, že pozdě. Dcera byla maličká.
U synka jsem na začátku nedostala nic. I kontroly na hematologii byly ok. Nicméně jsem v 22. tt chytila covid. Ten strach přes vikend, než jsem se v pondělí dovolala na hematologii byl strašný (ale tenkrát se ještě očkovat neslo - zacinalo). Na hematologii okamžitě nasazen Clexan. Následně kontroly mi ho pořád navyšovali - pořád se mi více a více zahustovala krev (prý za to mohl covid), pichala jsem až do porodu. Syn je naštěstí zdravý :srdce:
Já být na tvém místě, tak se pokusím dostat na hematologii, ať tě vyšetří před dalším těhotenstvím, ať víš, co tě čeká. A rozhodně bych po své zkušenosti šla do očkování. Nicméně bych s otehotnenim pockala alespoň měsíc po poslední dávce.
Také jsem už 3 měsíce před otehotnenim vždycky brala Femibion. Bylo mi to doporučeno, aby se tělo připravilo. Femibion kvůli metafolatum, při této mutaci se prý hůře vstřebává kyselina listova a ty folaty tomu pomohou (dle mě doktorky).
Držím moc palce. Je to náročnější, ale za ty děti to stojí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1047
1.11.21 21:11

@Monty1505 mě vždycky zajímá podle čeho ti gynekologové nasazují dávky Fraxiparine a jak kontrolují, že jsou dostatečně nebo naopak nejsou moc silné? Pak je druhá možnost, že na hematologii z toho dělají zbytečnou vědu. Jinak s tím covidem mě taky hematoložka “straší”, ze kdyby náhodou (jsem ockovana a půjdu asi i na třetí dávku, protože už mám 7 měsíců po druhé) tak mám hned volat a nasadíme injekce a začneme to pečlivě hlídat. Tak jsem na jednu stranu rada, ze neblaznim jen já a moje doktorka. Protože mezi tehotnymi hodně panuje názor, ze největší nebezpečí je to ockovani (klidně i dlouho před otehotnenim) a covid rozhodne vůbec nic udělat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
1.11.21 21:39
@Ivusska777 píše:
Předně řešit tu leidenskou mutaci s hematologem nebo jen gynekologem? Gynekolog ti snad ty injekce psát nebude? Já jsem nyní těhotná s Leidenskou mutaci heterozygot a docházím každý měsíc na kontroly na hematologii, kde doktorka dle výsledků krve stanovuje léčbu a zatím teda beru jen Anopyrin (a to ještě z části pro můj klid) a injekce zatím nejsou třeba. Pokud to vše půjde dobře, tak začnu redit až na konci těhotenství. K tomu ZT - taky mám jedno za sebou v 7tt a s největší pravděpodobnosti za to Leiden nemohl, tam jsou bohužel ty potraty spíše později 😔 a k ockovani, já to řešila ne na internetu, ale s doktory (hematoložka, gynekolog) a všichni určitě doporučovala ockovani pravé kvůli tomu leidenovi. Vzhledem k tomu, ze standartní léčba při covidu je v mnoha případech i ředění krve, tak je jasné, že u ženy s leidenskou mutací a ještě těhotnou by to riziko trombózy bylo velké. A pokud mi chceš opanovat srazeninami po ockovani, tak po ockovani jsem nic na ředění krve nedostala, nebylo třeba. Zatímco mamka a sestra (obě Leiden) dostali Fraxiparine okamžitě jak se zjistil covid a žádný závazný průběh neměly.

V jakém jsi týdnu? Já jsem 20+4 a taky chodím na hematologii s heterozygotem. Žádné injekce jsem zatím nedostala. Na další kontrolu mám jít ve 24. týdnu, takže zas po měsíci. Doktoři říkají, že heterozygot je ta lepší varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.21 04:48

Řeš to hned, mně na gynde po 2 ZT řekla, že to nebudeme řešit, ale já šla do CARu a zjistili trombofilni mutací Ansa u obou, souvisí s vyživování placenty.Budu pichat miniheparin. Myslela jsem, že to bude jediný důvod potratů, ale červíček hlodal a vyžádala jsem si u partnera spermiogram. Doktorka říkala, že to je zbytečné, když otehotnim téměř hned. Zjistili mu 100% teratozoospermie-vsechny mají deformaci hlavicky, takže nový výsledek je ten, že mě vždy oplodní nějaká vadná spermie. V lednu mě čeká ivf s pgta-vysetreni embryí, pokud vůbec se najde aspoň nějaká dobrá spermie. Posledni potrat byl koncem července.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty