Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@martina.se píše:
@Granda jen jedna věc - vlastní fabku si dát můžeš, jen s jejich souhlasem. Nebo jo, dej si jí, ale při stěhování musíš vrátit zpět tu samou..
Presne tak, jedina povinnost je, pri predani uvest byt do puvodniho stavu…tedy vratit zamek zpet!
@Gabulle vidíš, ty bys takové nájemníky vyhodila, já bych se k tobě ani nenastěhovala. Nikdy nemůžeš vědět, jestli si minulý nájemník neudělal další klíč a když já nebudu doma, nepříjde mě vykrást.
My jsme jako první vyměnili zámek, majitel chodil každého čtvrt roku pro peníze a prodloužit smlouvu, přitom zjistil v jakém stavu je byt. Zavolal, dohodli jsme se na čase, přišel, viděl, odešel. Nikdy jsme mu neodmítli přístup do bytu, ale bych nikdy nedala.
@evill neduvera, oni nedaji klic me od meho vlastniho bytu, ktery jim sveruji ve vire, ze ho nezdemoluji a jim musim verit a oni me ne, ze jim tam nepolezu? Tohle nactene nemam, takze nevim za jakych podmimek lze vystehovat najemnika, ale udelala bych vse pro to abych jim to zneprijemnila a odesli by sami ![]()
@budla píše:
Presne tak, jedina povinnost je, pri predani uvest byt do puvodniho stavu…tedy vratit zamek zpet!
asi jak kde. Já třeba zámek vyměnit nesměla - přes můj byt vede hlavní přívod vody do přízemí, je tu jediný kohoutek pro celý barák, takže kdyby byl průšvih, tak mi sem naběhne majitel. Za ty roky to zatím nikdy neudělal. Ale o tom zámku jsem věděla od začátku - že ho nesmím vyměnit. U jiných bytů jsem si FaB měnila a pak ji vracela - tedy tu původní od majitele.
@Bar20 ja nemam problem s vymenou zamku, ale chci to vedet a mit plonkovni klic, a na to neni nic spatneho
@budla píše:
Nejde o smlouvu. Zakon je smlouve nadrazen. Mas byt v najmu a zamek si muzes vymenit a klice dat komu chces. Majitelum klice davat nemusis, kdyby sli sami do bytu ve tve nepritomnosti, jedna se o poruseni domovni svobody a muzes je zalovat. Mas jen povinnost nahlasit, kdyz se zmeni pocet zijicich osob v byte, aby upravili zalohy na sluzby dle aktualniho stavu osob.
myslela jsem upravu ve smlouve…
@zizalkaaa píše:
myslela jsem upravu ve smlouve…
Ujednani ve smlouve, ktera jsou v rozporu s OZ nebo najemce krati na jeho pravech jsou neplatna. Majitel si muze do smlouvy davat co chce, ale je mu to k nicemu ![]()
Mimochodem NOZ dava najemci take napr. pravo chovat v byte zvire a i kdyby si majitel dal do smlouvy zakaz zvirete treba pod financni pokutou, najemce toto ustanoveni muze klidne ignorovat ![]()
Asi by to chtělo pořádnou smlouvu. My máme ve smlouvě přímo uvedeno, že zámek měnit nesmíme, kolik ks klíčů jsme dostali, že majitel má vlastní klíč, ale bez našeho vědomí nesmí do bytu chodit. Taky to za celá ta léta, co tu bydlíme, neudělal. Zámek je tu bezpečnostní, bez povolení majitele se náhradní klíč udělat nedá. Takže vím bezpečně, že předchozí podnájemník klíče od bytu nemá, že nám sem nikdo nepoleze. Jinak svůj klíč můžu půjčit, komukoliv uznám za vhodné, když jsme třeba delší dobu pryč a potřebujeme zalít kytky, nebo když mi někdo hlídá dítě atd.
Neumím si teda představit, že by mi sem majitel bytu lezl, kdy se mu zachce a ještě mi zakazoval někomu půjčit klíče. To už je jeho problém, že jsou byty průchozí, ať si zamkne ten svůj.
Ohanet se zakonama v tomhle pripade mi prijde zbytecne, pokud jde najemce do bytu s tim, ze souhsil s urcitymi pravidly a pak je porusuje jen proto, ze ho za to nikde nemuze potrestat… Proste bych neprodlouzila smlouvu, staci 3m pred vyprchanim smlouvy pisemnenoznamit ze nedojde k prodlouzeni a tecka.
@Granda
my jsme si dávali do nájmu vlastní fabku s tím, že v zapečetěné a podepsané obálce jsme dali klíč i majitelům, pro případ nouze.
klíčů jsem mohla mít kolik chci, kontrolovali nás asi 2× za 6let a to bylo spojeno s opravou odpadu a výměnou plynoměrů.
@Gabulle píše:
Ohanet se zakonama v tomhle pripade mi prijde zbytecne, pokud jde najemce do bytu s tim, ze souhsil s urcitymi pravidly a pak je porusuje jen proto, ze ho za to nikde nemuze potrestat… Proste bych neprodlouzila smlouvu, staci 3m pred vyprchanim smlouvy pisemnenoznamit ze nedojde k prodlouzeni a tecka.
Mnoha pravidla se casem meni a kdyz najemce v byte bydli treba 10 let, lehce se stane, ze nejaka ustanoveni smlouvy uz proste neplati. Me to prijde normalni. Nerozumim tomu, proc chces najemcum odpirat zakonem stanovena prava? ![]()
@Granda Trochu tomu nerozumím. Jsi v nájmu-tzn. u cizích lidí využíváš jednu bytovou jednotku. A jak jsou byty průchozí-tzn. ty chodíš do svého bytu přes jejich byt? Nebo oni přes tvůj byt?
Pokud třeba ty chodíš přes jejich byt, když jsou průchozí, tak potom chápu, že oni nechtějí ve svém bytě nikoho cizího, kdo ti jde venčit psi.Ale to byste měli mít dořešené ještě před tím, než ses do bytu stěhovala.
@budla píše:
Mnoha pravidla se casem meni a kdyz najemce v byte bydli treba 10 let, lehce se stane, ze nejaka ustanoveni smlouvy uz proste neplati. Me to prijde normalni. Nerozumim tomu, proc chces najemcum odpirat zakonem stanovena prava?
Pokud najemce je u me tak dlouho, je to zase o necem. jinem, nicmene si stale stojim za tim, ze jako. majitel chci vedet co se s mym bytem deje. Ja netvrdim, ze pokud za mnou najemce dojde, ze by chtel vymenit zamky nebo.mit v byte zvire, ze mu to zakazu nebo ho vyhodim, ale chci o tom proste vedet. My majiteli hlasime vse co provedeme v jeho byte a on nas odmenuje odpustenim najmu, jako ze se spolupodilel, bez problemu prodluzuje smlouvu, nedoplatek za energie po nas neurguje ihned, taky budeme zamky menit, jsou poskozene, ale ani by.me nenapadlo mu jeden klic nedat! A to ve smlouve nemame prakticky nic napsaneho, jen castky, vypovedni lhuty a opravy bytu…
Jednoduse porad si uvedomuju ze. nejsem ve svem a tak se dle toho chovam a tak ocekavam, ze by se mel kazdy slusny clovek taky chovat, kdyz uziva neci vec