Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Raduš.ka44 píše:
@Gabulle Zbytečně moralizujes. Nájemní smlouva = souhlas k TP. Samozřejmě můžeš majitele o tom, ze svoje právo vyuziješ, informovat předem.
Myslim si to same
Je fajn to majiteli treba rict, ale rozhodne neni nutne zadat svoleni.
Slusne chovani by se melo uplatnovat tam, kde zakon nic nestanovuje, treba pustit starsi sednou v tramvaji
Ale chovat se legitimne dle zakona rozhodne nepovazuji za neslusne ![]()
Holky, trvalý pobyt neřešte, ten si tu dát můžu a nechci. takže to je mimo téma…
třeba sestra má pronájem a tam jí majitel řekl, ať ho volá kvůli každé blbosti, i prasklé žárovce, vše si chce opravovat sám, i kdyby to byla klika u dveří. a respektuje to, praskla žárovka na wc, tak volala, majitel opravil. je to fakt pak už individuální. mě šlo spíš o to, jestli jsou klíče a pod nějak upravené v zákoně.
@Granda v zákoně to určitě nenajdeš, takhle do podrobností, ale pokud si chceš vyměnit zámek udělej to, vezmi pak obálku, dej do ní náhradní klíč, zalep ji a nějak zapečeť. Třeba podpisem a lepící páskou. Ten klíč mají pro případ nouze. Ne na návštěvy. Na to ti pak nemůžou říct ani popel. A to, jestli svůj někomu pak půjčíš nebo uděláš je tvoje věc, ty máš byt v užívání a jediné, co s nimi řešit musíš je pokud by sis chtěla někoho nastěhovat.
@Kejttt píše:
jediné, co s nimi řešit musíš je pokud by sis chtěla někoho nastěhovat.
Tak podle toho novýho úžasnýho zákoníku si může vzít do bytu podnájemníka i bez souhlasu majitele. ![]()
@Granda píše:
Holky, trvalý pobyt neřešte, ten si tu dát můžu a nechci. takže to je mimo téma…
třeba sestra má pronájem a tam jí majitel řekl, ať ho volá kvůli každé blbosti, i prasklé žárovce, vše si chce opravovat sám, i kdyby to byla klika u dveří. a respektuje to, praskla žárovka na wc, tak volala, majitel opravil. je to fakt pak už individuální. mě šlo spíš o to, jestli jsou klíče a pod nějak upravené v zákoně.
ano, protože majitel sestřina bytu si evidentně všechny náklady na pronájem uplatňuje ve výdajích a tak si chce i drobné opravy, které běžně hradí nájemník, dělat sám.
Jinak ohledně klíčů souhlas s @Kejttt
Mimochodem a co jste včera vyřešili? Sešli jste se??
@PetraJ píše:
Tak podle toho novýho úžasnýho zákoníku si může vzít do bytu podnájemníka i bez souhlasu majitele.
Ano, nemusí mít souhlas, ale musí mu to oznámit, aby dle počtu bydlících upravil zálohy na služby.
@PetraJ píše:
Tak podle toho novýho úžasnýho zákoníku si může vzít do bytu podnájemníka i bez souhlasu majitele.
Klasického podnájemníka ne, jenom spolubydlícího podnájemníka, což šlo i do teď, jenom to nebylo pojmenované, ale nikdo ti nemůže (nemohl) nakazovat s kým můžeš nebo nemůžeš žít, teď se ten vztah dá dát na papír.
@Granda Samozřejmě,že můžeš, nikdo ti nemůže zakázat ochranu svého obydlí.
@PetraJ popravdě nečetla jsem, ale určitě to musí být nějak regulované, jako třeba počet osob nebo tak…
@budla píše:
Ano, nemusí mít souhlas, ale musí mu to oznámit, aby dle počtu bydlících upravil zálohy na služby.
To mi příjde ale strašný. Taky pronajímáme byt, nájemníky jsme si vybírali a hodně by mi vadilo, kdyby si tam nastěhovali třeba nějakýho kámoše feťáka. Nebo početnou romskou rodinu. Je to můj majetek a já si přece mám rozhodovat, kdo tam bude bydlet a kdo ne.
@PetraJ píše:
To mi příjde ale strašný. Taky pronajímáme byt, nájemníky jsme si vybírali a hodně by mi vadilo, kdyby si tam nastěhovali třeba nějakýho kámoše feťáka. Nebo početnou romskou rodinu. Je to můj majetek a já si přece mám rozhodovat, kdo tam bude bydlet a kdo ne.
To jsi ale nemohla omezit ani před účinností NOZ.
@PetraJ píše:
V zákoně je nějaká formulace ve smyslu…počet osob, který je pro velikost bytu obvyklý… nebo tak nějak. Kdyby Ti do garsonky nastěhovali 20 lidí, můžeš podat k soudu žalobu na vystěhování.
Jinak podívej se na to i z druhé strany. Velmi vážně Ti onemocní blízký člověk a majitel bytu Ti nedovolí nastěhovat si ho k sobě, aby ses o něj mohla postarat, jen proto, že on si stanovil, že víc jak 2 osoby v bytě prostě nechce
Myslím, že to by se Ti také nelíbilo ![]()
Základ je dobře vybírat nájemce, aby ses nemusela obávat nestandardních situací. Prostě nepronajímat za každou cenu, ale jen lidem, kde je jistota, že za bydlení budou rádi a budou se podle toho chovat.
Ještě jsme se nesešli, pořád přemýšlím, co vlastně chci, jestli tu ještě ten rok zůstat, nebo jít rovnou… nechala jsem to na dnešek.
já nemám problém se jich na všechno ptát, ale vadí mi, že jsou tu hned na očích, tudíž se tu probírá každá moje návštěva, i toho blbýho křečka musím s nima probrat a řešit, zda si ho můžu či nemůžu pořídit. kam si dám kytky a pod. nebaví mě to no… no uvidíme, jak to bude
Ja som to uz pisala, ja som takto dopadla pri poslednej podnajomnicke.
Jednalo sa o 1-izbovy byt, a mala byt sama.Ked som necakane prisla do bytu/vytapala susedou opakovane/,tak v byte bolo pol osady.
Zavolala na mna policajtov a spustila srdcervuci plac a basen o diskriminacii.
Ani trvaly pobyt nedovolim, ked som dodatocne preklepla tuto slecnu, tak mala 4 pozicky./preklepla som, lebo mi uz 3 mesiac odmietala zaplatit/.
Ja som to uz pisala, ja som takto dopadla pri poslednej podnajomnicke.
Jednalo sa o 1-izbovy byt, a mala byt sama.Ked som necakane prisla do bytu/vytapala susedou opakovane/,tak v byte bolo pol osady.
Zavolala na mna policajtov a spustila srdcervuci plac a basen o diskriminacii.
Ani trvaly pobyt nedovolim, ked som dodatocne preklepla tuto slecnu, tak mala 4 pozicky./preklepla som, lebo mi uz 3 mesiac odmietala zaplatit/.
@Granda asi bych si sepsala své námitky a požadavky a sdělila jim je. Pokud budou souhlasit ještě bych vydržela. Jestli ne pak můžeš zvažovat odchod, no. Nikdy by mě nenapadlo diktovat podnájemnici, kam a jestli si může pořídit kytky nebo křečka. Na soukromí máš rozhodně právo.