Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My též máme v ložnici koberec, ale budeme ji za měsíc předělávat a všude dáváme lina, jelikož máme psa a ten s kobercem dohromady určitě nejde:)
Takže já sem pro lino ![]()
![]()
Taky hlasuju pro lino. Mám ho několik let a prach se na něm nedrží - jednou za týden vysaju a vytřu. Taky se nevíří - to dělá laminátová polovoučka. Mamka měla na podlaze v chodbě koberec a teď tam má dlažbu a říkala, že je děs, kolik toho vidí po dvou dnech po úklidu. V koberci to tam měli dvacet let ![]()
alisee píše:
ahoj, my mame v loznici plovouci podlahu, ale kdybych se mela rozhodovat mezi kobercem a linem, tak jsem pro lino
mám světlý nábytek dekor buk a modrou malbu na stěnách co myslíte jaký dekor a barva by se k tomu hodila?mě by se líbilo v dekoru dřeva,ale nevím jestli tmavou nebo světlou nebo bílou?něco mezi tím? ![]()
U podlahy si muzes celkem dovolovat. Vzdy plati pravidlo, ze by mel byt strop svetlejsi nez podlaha. A jeste zalezi, jak modra je ta modra vymalba, ale ta se da lehce zmenit za par korun. Ja bych ladila asi do svetla, jemna, je to vzdusne a mne se pak dobre spi, ale manzel ted radil kontrast, doslova rekl tresen. Pak jeste zalezi, jestli je loznice v zasadě spaci pokoj, nebo jestli si v ni pres den hraji deti. Pro deti urcite svetlejsi variantu. A taky aby ladily doplnky- zavesy, postele (pokud jsou polstrovane) atd. Tak stastnou ruku pri vyberu ![]()
je fakt, že lino má dnes už strašnou spoustu různých dekorů… nicméně je to stále umělina. do ložnice bych si lino nedala, ani plovoucí podlahu… vadilo by mi, že je to jakási neprodyšná vrstva.
moji rodiče mají třeba v bytě korkovou podlahu - je to přírodní a udržuje se stejně snadno jako linoleum. navíc finančně zhruba nastejno jako plovoucí podlaha.
Black_Orchids píše:
je fakt, že lino má dnes už strašnou spoustu různých dekorů… nicméně je to stále umělina. do ložnice bych si lino nedala, ani plovoucí podlahu… vadilo by mi, že je to jakási neprodyšná vrstva.
moji rodiče mají třeba v bytě korkovou podlahu - je to přírodní a udržuje se stejně snadno jako linoleum. navíc finančně zhruba nastejno jako plovoucí podlaha.
A jak je to s bordelem? Já z plovoučky šílím
Jo a myslíš laminatovou plovouci podlahu, nebo i drevenou?
tomikadze píše:Black_Orchids píše:A jak je to s bordelem? Já z plovoučky šílím
moji rodiče mají třeba v bytě korkovou podlahu - je to přírodní a udržuje se stejně snadno jako linoleum. navíc finančně zhruba nastejno jako plovoucí podlaha.Jo a myslíš laminatovou plovouci podlahu, nebo i drevenou?
no je to mnohem lepší než na té laminátové plovoucí… to měli právě před tím. ale můžu posoudit jen takhle zprostředkovaně… doma máme všude klasické dubové parkety, ty jsou prostě nej ![]()
Budu měnit krytinu v obýváku. Teď mám jednobarevný hnědý koberec. Uvažovala jsem o výměně za lino, ale začínám váhat. Když koberec je pod nohama tak příjemný, teplý…často si lehnu uprostřed obýváku a rovnám si záda. Lino mám v kuchyni a od noh je chladnější. Uvažuju do obýváku dát jednobarevný koberec v přírodní barvě, buď umělohmotný hotelový, co snese max. zátěž nebo přírodní smyčkový vlněný. Chtěla bych se zeptat, máte některý z nich v obýváku? Oba jsou dost drahé, až 1000,–/M2. Jaká je údržba toho vlněného?
Až dojde na výměnu koberce, který máme patnáct let v obýváku, dám si tam určitě vinyl. Údržba minimální, vypadá to fakt dobře a na nohy je strašně příjemný, nestudí.
@Veveří Sestra má vlněný koberec, na běžnou údržbu nevím, ale problém je, když se na něj cokoliv vyleje, přece jen je na to čistění vlna háklivější. Takže do obýváku bych si ho asi nedala, max. do ložnice. My máme PVC a přijde mi pocitově měkké a teplé, má příjemnou strukturu oproti starším hladkým typům. Vinyl je ještě lepší volba.
Uklízet ![]()
Já teda lino nemusim. Jsou tam vystouplé vzorky a všechno jde hůř dolů. U těch méně kvalitních je to hebké, ale zase se trhá. Celkově na linu nemuzes veci snadno soupat, abys pod nimi uklidnila. Koberec je do loznice nebo detskeho pokoje fajn. Měkký, teplý a když člověk uklízí a přejede ho občas parním mopem, tak si nemyslím, že je to nějaký hegeš, nemyslím si to teda vůbec. Mame koberec v loznici, dva velky psy, dite, vysavam a mam cisty bily ponožky.
Do obyvaku bych koberec nedala, ale v pokoji na spani nevidim problem, my tam spíme, nejíme ![]()
Koberec ale klasika, zadny dlouhy vlas, tam drobky zapadaj a je hrůza to čistit. Mám pod TV kusový a vim o cem mluvim. Tydne z nej susicka vyhazi drobků až běda a na pohled videt nejsou.
Dala bych když už tak nějaký pěkný zátěžový, hotelový. My teda máme koberce jen kusové, aby se daly snadno vyměnit a pod tím jinou krytinu. Ale ten vlněný měla známá a po pár letech se jí z toho začaly olupovat takové drobounké šupinky nebo spíš jako větší prach a nikdy to nepřestalo.
Já sem fanda do koberců takže za mě koberec co na něm není tolik všechno vidět. Co třeba šedý? ![]()
Taky se nyni po nekolika letech chystame vymenit v obyvaku celoplosny koberec za vynilovou podlahu - ale jedine bez ftalatu a s tou nejvetsi odolnosti. No a pak uz si fame ko erec jen tam, kam budem chtit a az bude seslapany nebk spinavy, lehce, bez manipulace napr. s knihovnama ci skrinema, se vymeni za novy, pekny, hezky, cisty a neokoukany.
Celoplosny koberec uz nikdy, protoze opravdu pekne nevydrzi zadny dlouho, obzvlast v exponovanych mistech, treba pod nohama u sedacky je to hnus. Navic o cas mame doma str. pejska, sice kratkosrsteho, ale chlupy pousti stejne.
V loznici mame uz 15 let celoplosny koberec, uz to taky neni zadna slava, ale jak tu nekdo psal, v loznici je koberec na bosou nohu hodne prijemny, tu nenahradi pvc ani nahodou.