Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme doma už 5 let kocoura (kastrovaný) a v únoru jsme si pořídili další kotě. Teď v říjnu jí bude rok. Problém je, že se občas perou. Hlavně myslím když nikdo není doma. Nervou se ani o jídlo ani o záchody. Ten starší prostě vyjede po té mladší. Ta má na krku stroupky a dnes když jsem přišla domů, tak jí na krku chyběla tak 3 cm plocha chlupů. Očividně odtržených. Nevím co s nimi a trochu se o ni bojím.
Zdravim, mam doma 4 kocky, 1 holcicku a 3 kluky. Vsichni kastrovani. Jednomu kocourkovi (1.5 r) se zacalo pomalu zvetsovat brisko. Zacala jsem to pozorovat asi pred 2 tydny. Kdyz se naji, je vetsi a behem noci se zase zmensi. Obcas ale vypada skoro jako tehotna kocka. Ma brisko spis do stran. Premyslim, jestli mohl takhle pribrat, kdyz vsichni maji stejnou stravu a velke brisko jenom on. Zije jen v byte. Teplotu nema, ji normalne, hraje si. Zacal mozna casteji polehavat, ale to prisuzuju hram s nejmladsim kocourem, ktery je hodne temperamentni a neda mu pokoj, porad se nahani a litaji sem a tam. Mate s tim nekdo zkusenost? Mohl jen pribrat nebo muze byt zacerveny? Pozitri jdeme k veterinari, ale rada bych zjistila predem, co by to mohlo byt. Dekuji za rady.
@BaraRed a kdy byl naposledy odcerven? Určitě to muze způsobit parazit, ale i kastrace, méně pohybu, víc žrádla. K vetovi bych vzala vzorek stolice
Btw krasnej kocour
@Tichošlápek
Posledni odcerveni bylo pred pul rokem. Davam i syrove maso, ale jenom premrazene. Vedle v dome bydli moje maminka a ma 2 psy. Je mozne, ze bych neco prinesla na botach? Pejsci chodi i po nasi zahrade.
@BaraRed je to možné. Já odcervuji 1×za čtvrt roku pro sichr.
@BaraRed dříve byly jen doma, teď mohou na terasu - ale hlavne přibylo štěně a to prave coura i venku.
Naše měla stejné - bříško do stran, také jen v bytě. Ledviny, zadržování vody. Jídlo bylo v pohodě, polehávání mělo důvod v tom bříšku, které zadržovalo vodu. Kdy selháváním ledvin se projevila srdeční vada. Doporučuji co nejdříve veterináře.
Edit: Naše přibírala právě jen v tom bříšku, nikde jinde..
Příspěvek upraven 16.01.19 v 19:23
Nám takhle začal kocour přibírat tak půl roku po kastraci, dneska má 7,5kg. Je to briťák, ty jsou ještě k tomu líní. Koček má mamka pět a on je prostě samotář.
Dobrý den, máme doma dva kocourky, za pár dní budou mít půl roku. zatím jsou doma a ven chodí pouze s naším doprovodem, a jelikož se jim tam moc líbí, po kastraci je začneme pouštět i samotné. jelikož jsem kočky měla kdysi dávno jako malá na vesnici, a tam je vše jiné jak ve městě, navíc už si vše přesně nepamatuji, chci se zeptat: jak naučit kotě, aby se vracelo domů (myslím, že jim u nás nic nechybí, škrabadlo mají veliké, hraček spoustu, naší pozornosti taky)? venku se jim již dělá bouda v dřevníku, aby se tam mohli schovat, když nebudeme doma a nebudou se moct dostat do domu. a zároveň by mě zajímalo, co se skrývá pod pojmem, že se kastrovaní kocouři drží více u domu? znamená to pouze vlastní zahrada a pár okolních nebo je to vzdálenost například kilometru? přítel je na nich velmi závislý a se ztrátou by se vyrovnával velmi těžko, na druhou stranu sám vidí, jak jsou kocourci venku spokojení. děkuji za odpovědi.
@fazolka2019 tak to se nijak neučí, kočka moc dobře ví kde má misku se žrádlem. Poradila bych ti kočičí dvířka, aby mohly kdykoliv domů a ven. Kastrovaný kocour nemá potřebu chodit na vejlety za účelem množení. Třeba náš kocour se drží jen na naší zahradě, občas vyžene kocoury od sousedů, takže běží k nim, obejde jim zahradu a zase se vrátí. Když jsme měli venkovního, tak toho jsme dávali kastrovat asi v 8 letech a ten teda chodil po okolí, byl zvyklý obhlížet svoje území. Nejdál jsem ho potkala asi půl km od domu. Ale vždy ráno a večer přišel na jídlo a v noci spal v pelíšku.
@aiwwa děkuji za odpověď. já právě když vidím, jak hned chtějí utíkat, když jdou ven, tak jsem si říkala, jak prostě poznají, kam se mají vrátit. zatím s nimi tu ulici obcházíme na vodítku, aby se rozkoukali, očuchali si to. kočičí dvířka bohužel nejsou možná, proto jim děláme tu zateplenou boudu, budou k tomu mít udělanej žebřík, ty kočičí dvířka jako vchod, aby se tam cítili bezpečně. a právě jak máme dva (bráchové), tak si říkám, jestli budou spíš utíkat spolu nebo spíš se spolu držet doma. snažíme se zabezpečit díry v plotě od sousedů atd., ale u koček je nám to asi houby platný, když si všude vyskočí a vylezou.
@fazolka2019 myslím, že na to jdete velmi dobře, nic moc víc se už asi udělat nedá, kocouři budou na zahradě šťastní a vracet se umí sami, ví kde je doma
no ale vždy je to trochu riskantní, když kočky můžou ven, hlavně jestli se můžou dostat k silnici, to úplně vychytat nejde
@fazolka2019 píše:
@aiwwa děkuji za odpověď. já právě když vidím, jak hned chtějí utíkat, když jdou ven, tak jsem si říkala, jak prostě poznají, kam se mají vrátit. zatím s nimi tu ulici obcházíme na vodítku, aby se rozkoukali, očuchali si to. kočičí dvířka bohužel nejsou možná, proto jim děláme tu zateplenou boudu, budou k tomu mít udělanej žebřík, ty kočičí dvířka jako vchod, aby se tam cítili bezpečně. a právě jak máme dva (bráchové), tak si říkám, jestli budou spíš utíkat spolu nebo spíš se spolu držet doma. snažíme se zabezpečit díry v plotě od sousedů atd., ale u koček je nám to asi houby platný, když si všude vyskočí a vylezou.
tak plot ti v pohodě přelezou. spíš bych jim prodlužovala ten pobyt venku. A nechávala ze začátku třeba pootevřené dveře. Já mám kocoura z útulku a ten se ze začátku strašně bál na zahradu, sám tam být nechce, takže prostě je domácí a chodíme s ním ven, když bychom ho tam nechali, tak okamžitě škrábe na dveře a chce za námi domů.
A neboj, kočky jsou chytré, určitě vědí jak se dostat zpět.
@stinga přesně, bála bych se silnice, sousedovic psa, případně bláznivého myslivce, pokud bydlíte třeba blízko pole nebo lesa. My to máme právě do lesa kousek a tak i kdyby se kocour nebál, asi bych ho nenechávala samotného venku. Ale tak záleží na tom konkrétním zvířeti. Některé kočky jsou doma nešťastné. Náš je nejspokojenější, když jsme blízko a je mu jedno jestli je to v obýváku nebo na zahradě, chová se spíš jako pes.