Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Limi123 píše:
Ja si myslim, ze to je presne tak, jak pises. I kdybych mela 3 promile, tak mleko s 3 promilemi alkoholu (naredi se to ve mne) diteti nemuze uskodit.
ALE!! Hledala jsem k tomu ze zvedavosti i studie v anglictine, ale nic jsem bohuzel nenasla, takze bych si to netroufla testovat na svem diteti.
Pokud si das jedno pivo a pak nakojis, tak se urcite nic nestane.
Přesně. Já o tom četla i několik článků, ale teď to bohužel nejsem schopná dohledat. Jedno pivo, dvě deci vína, absolutně neřeš. Pokud kojíš plně, tak bych se asi úplně neopíjela, to není vhodné spíš z důvodu té péče a zodpovědnosti, ale že by to ublížilo miminku, to bych se nebála ![]()
Tady je to popsano hezky: http://www.slate.com/…nursing.html
i pres to, ze jde o tak male mnozstvi, mam vyzkouseno, ze po 2sklenkach vina mi mala spi jak dudek (o tom efektu tam taky mluvi), po jedne v poho. Takze za me, kdyz to nejaky ten efekt ma, radeji to riskovat nebudu. Takze jedna sklenicka tak jednou tydne, vic radeji neriskuju, at se pro zmenu lip spi me ![]()
Můžeme počítat
Takové jedno promile v krvi (což už většina lidí sakra cítí, jelikož to odpovídá zhruba 3 pivům nebo lahvi vína), znamená prý 1 promile i v mléku. Čili kdyby dítě vypilo 1litr takového mléka (1000ml), vypilo by zároveň 1ml alkoholu. Dítě ovšem v průměru pije tak 100ml, čili 0,1ml alkoholu, což jsou zhruba dvě kapky ![]()
Takovej Stoptussin obsahuje 38% alkoholu a dítěti o váze 10kg dáváme 9kapek 3× denně. Trojčlenku zvládne každý, ne? ![]()
Jen uvedu na pravou míru, že nepodporuji chlastání při kojení
Sama jsem kojila obě děti dlouho a dávala si maximálně skleničku večer, jednou týdně třeba. Když jsem kojila ke konci méně, tak třeba příležitostně dvě po večerním nakojení. A to jsem velký milovník vína. Nestojí to za výčitky, byť neoprávněné. Jen si také myslím, že je to zbytečně tabuizované.
V tehotenstvi jsem nepila vubec, po kojeni jsem si obcas sklenicku dala. Jsem dost uzkostliva/pecliva (hlavne kdyz se nejedna o me, ale o dite), ale zdroje v cj i aj se shoduji v tom, ze jedna sklenicka po kojeni miminku neuskodi. Napr. vsechny zdroje v anglictine, na ktere jsem narazila, jsou proti sebemensimu mnozstvi alkoholu v tehotenstvi, pry neexistuje bezpecne mnozstvi. Ceska literatura je v tomto benevolentnejsi. Z toho duvodu jsem vyvodila zaver, ze obcasna sklenice vina po kojeni neuskodi.