Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, malému bude za dva týdny půl roku a já bych chtěla ukončit kojení. Musím si do břicha píchat injekce, už celé těhu, teď i půl roku kojení… (Všechny prášky na ředění krve do mlíka prostupují
) Ptala jsem se dětské Dr., jestli to ode mě není sobecký a ona říkala, že ne, že půl roku kojení stačí. Navíc nemám MM moc, už skoro měsíc dokrmuju UM, takže malej UM zná, z flašky pije v pohodě. Ale nevím, jak to kojení postupně ukončit, aby se mi tvorba mlíka snížila na nějaké minimum, co už pak samo „vymizí“… Jde to vůbec? Kolik času je na to cca potřeba? Děkuju moc! ![]()
A chceš mermomocí skončit postupně? Protože, když budeš pořád kojit, mlíko se bude pořád tvořit. Co to utnout naráz? Když malý pije UM a nevadí mu…
My jsme končili v osmi měsících tak, že MM už nestačilo, tak jsem dala flašku. Nejdřív jsem kojila 3× denně+UM, pak jednou denně a nakonec se odstavil sám ze dne na den. Prostě prso už nechtěl… Celé to trvalo asi tři týdny.
No, je mi v podstatě jedno, jestli postupně, nebo ze dne na den - jen jsem si říkala, že postupně by to bylo lepší pro mě, že by se mi tak nenalívaly prsa
Teď malej baští 9× denně - 7× kojím, 2× Beba… Tak myslíš, že mám i další kojení nahradit Bebou? Ale zas si říkám, abych ho nepřekrmila - co když bude pořád chtít jíst 9×?
Myslím, že když dáš UM, už nebude chtít jíst tolikrát. To kojení je návykový psychicky
. UM zasytí na dýl.
A ty prsa - to je asi individuální. U mě to bylo tak, že ještě týden po ukončení se mi nalívaly, ale nebolestivě (jeden den jsem měla zatvrdlinu, do rána zmizela) a do čtrnácti dnů bylo po všem. Zvládla jsem to bez prášků…
No on už jí UM teď a prsa chce pořád
Ale stejně chce i po Bebě jíst za dvě hodiny
Tak si říkám, že 9×UM by bylo moc… Ale on prostě řve a chce jíst po dvou hodinách
To by určitě bylo moc. Tak nezbývá, než dát Bebu, to znamená, že tak brzo hlad mít nebude a jestli bude vyžadovat jídlo, tak to není hlady, ale jen proto, že chce prso. Takže budeš muset vydržet.
Ono totiž ukončení kojení je hlavně o tom, že budeš muset to mimčo přesvědčit, že prso už nebude. Je to mazec, ale zase, když musíš, tak se nedá nic dělat. Já to takhle dělala v noci, když mi došlo, že nevstává hlady, ale ze zvyku. Dvě noci jsem ho přemlouvala, že prso nebude (docela to vzal, jen jsme 2×hodinu čumákovali) a třetí noc už se nepokoušel ![]()
Ahoj, mě se prsa nalívaly hodně, tak jsem končila kojení (ze zdrav. důvodů) postupně. Kojila jsem asi po třech hodinách (6, 9, 12, 15, 18 atd.), v noci jenom jednou. Do kalendáře jsem si to rozepsala asi po 4 dnech, první 4 dny jsem nekojila např. ve 12 hod, další 4 dny jsem nekojila v 18 hod atd. A takdo jsem to postupně ukončila. Bylo to nenásilné a prsa mě nebolela.
Ahoj,
3× denně mátovo-šalvějový čaj, stáhni prsa něčím těsným, před kojením a po kojení chlaď mokrou studenou plenou a do týdne je po mléku.
Akorát aby si to dal vysvětlit syn ![]()
klidnakocka píše:
Ahoj,
3× denně mátovo-šalvějový čaj, stáhni prsa něčím těsným, před kojením a po kojení chlaď mokrou studenou plenou a do týdne je po mléku.
Akorát aby si to dal vysvětlit syn
Tak to jsem asi měla štěstí, že jsem tyto opatření dělat nemusela… Šlo to samo!
KPKristy Myslíš nechat ho po Bebě kvičet, aby jedl třeba až za tři hodiny? A mezi kojeníma, popř. mezi kojením a Bebou ty dvě hoďky zachovat?
No já se picnu
Naštěstí doktorka říkala, že příkrmama se ty intervaly jídla srovnají ![]()
Svatka píše:
Ahoj, mě se prsa nalívaly hodně, tak jsem končila kojení (ze zdrav. důvodů) postupně. Kojila jsem asi po třech hodinách (6, 9, 12, 15, 18 atd.), v noci jenom jednou. Do kalendáře jsem si to rozepsala asi po 4 dnech, první 4 dny jsem nekojila např. ve 12 hod, další 4 dny jsem nekojila v 18 hod atd. A takdo jsem to postupně ukončila. Bylo to nenásilné a prsa mě nebolela.
Bezva systém, zrealizuju! A tos tam místo těch kojení dala UM?
No asi bych dávala UM a uvidíš, co prsa. Když budou moc nalitá, tak nakoj… Ono se to bude postupně snižovat, uvidíš, jak rychle. U mě kojení dvakrát za den jakž takž ještě stačilo k udržení laktace, když jsem pak kojila jen jednou, mlíka ubývalo až nebylo. Po úplném teda odstavení asi třetí den trochu tlak a napětí v prsou, pak už klídek, žádná bolest, zatvrdnutí nebo tak.
A nebo jak tu někdo psal, tak pár dní vynechat jedno kojení, pak druhé a tak postupně.
Ta šalvěj prý taky fakt tvorbu mlíka snižuje, taky třeba trochu méně pít. - Ne žíznit, ale trochu omezit, já u kojení teda pila jak velbloud.
klidnakocka píše:
Ahoj,
Akorát aby si to dal vysvětlit syn
Děkuju - čaje si koupím a namíchám. Kloučkovi je asi jedno, jestli dostane prso, nebo flašku, hlavně, že z toho něco teče (dudlík nebere, z toho nic nemá
)