Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli to někdo nemá, nebo neměl podobně.
Kojím a syn kterému je 2,5 roku měl i dudlík.
Vzala jsem ho před 9ti dny, měl ho na spaní. Usnul mi i v kočárku. V noci měl na střídačku dudlík, prso.
Od té doby co jsem vzala dudlík, nemůže usnout v kočárku a ukazuje na prsa.
Usne už jen doma u prsa. V noci se mi budí po 30ti minutách. Snažím se mu domlouvat, ale moc to nefunguje. Pořád se ptá na dudu.
Na vyřvání nemám srdce a potřebuji aby se starší sestra vyspala do školy. Před létem mám v plánu ho dát babičce na chatu a přestat kojit, jenomže je to ještě za dlouho a nevím, jak to do té doby zvládnu.
Myslíte, že se to časem zlepší? Nebo se bude pořád takhle budit 🙈
Mam dny, kdy mám sto chutí mu vrátit dudlík, ale zase si říkám, že je to už 9dní a stejně by nás to čekalo. Nebo jsem si říkala, že jsem měla první vzít prso a pak dudlík, ale takhle to bylo pro mě lehčí.
Nemáte někdo s tím zkušenost?
Děkuji moc🙂
Jojo, nejdříve si měla vzít prso a pak teprve dudlík.
Já jsem první dceři vzala mléko asi v 16m a dudlík v 18m a za mě opravdu jednodušší, než ve 2,5 letech.
Ale chápu, že každá maminka si to jede jinak.
Teď už bych dudlík nevracela, jestli vydržel 9 dní, to by byla blbost.
@Markéta188 Já vím, chtěla jsem přestat kojit už v létě, ale nějak jsem na to nebyla připravená a teď ro dopadlo takhle ![]()
Některý matky mě ukamenují, ale tohle bez vyřvání asi nepůjde. Možná u té babičky, jak tě nebude cítit, nebude tak neklidný. A možnost, že by s ním v noci byl otec a ty spala jinde? Nebo k té babičce a víkend?
Jak píše @Markéta188 - taky jsme vzala prvně prso a pak dudel. Ten teda taky až okolo 2,5 let, ale šlo to pěkně. Dcera byla hodně komunikativní, takže se s ní o tom dalo mluvit.
Já ji nechala poplakat okolo 10 měsíce. Taky jsem uspávala u prsa, trvalo jí i 1,5 hodiny, než zabrala. A v noci byla snad co dvě hodiny vzhůru. Ani jedna nebyla vyspalá. Světe div se, poplakala si jeden večer 20 minut a od té doby rapidní změna k lepšímu. Ono na tom, že děti mají usnout samy něco bude. Ano, pomazlit, pohádka, popovídat. Ale z místnosti odejít ještě když je dítě bdělé. U dalších dvou na uspávání u prsa nebyl zrovna prostor a usínali mi odmalička samy.
@Andy168 píše: Více
Uvidíš, to je tak individuální, že se to nedá odhadnout. Mám Kamaradku, která vzala dudlík na spaní a dítě už ji přes den nikdy nespalo, i když bylo vidět, že by potřebovalo. Plus asi tři měsíce špatně usínalo večer. Sestřenice vzala dudlík i kojení najednou a během týdne se všechno srovnalo. Já dudlík na usnutí neberu, dcera ho měla téměř do čtyř let, syn ho sám odložil teď před třetím rokem. Ale pro mě je spánek děti priorita a neriskuju, že ho nějak dlouhodobe naruším.
@Eva2610 píše: Více
No moje mladší nemá prso ani dudlík - od narození odmítala obojí, nechce v noci ani flašku a stejně je každou hodinu vzhůru ![]()
Ale jo, to je asi kus od kusu ![]()
To nevadí, zvládnete to i tak ![]()
Teď už se ale k dudlíku nevracej. Ve 2,5 letech už je to dítko chytré a mohla by nastat situace, že by to byl pak dlouhý boj, protože by věděl, že mu ho zase můžeš vrátit. Stejně tak i s prsem.
Jak jednou vezmeš, tak už nedávej zpět.
Na dudlík si do pár ní zvykne. Uvidíš, jak to půjde a když dobře, tak třeba za 2-3 měsíce zkuste odstavit od prsa.
Musíte si najít jiný uspávací rituál. Od sebrání dudliku neumí spát sama. Takže čekám až usne a odcházím.
Akorát s tím kojením nevím. Už jsem dávno nekojila.
@Eva2610 To si právě říkám, že když mu vezmu teď i prso, tak nebude už spát přes den.
Ale měla jsem to udělat naopak. První prso pak dudel.
Kdyby se budil alespoň po 2 hodinách, ale 30 min je fakt moc 🥹
@Aries6 Tatínek by to asi nedal, nemá výdrž😂
Ale třeba u dědy, když je na hlídání přes den, tak usne bez dudlíku a prsa a spal tam 4hodiny bez probuzení, což nechápu🤨
Je to tak, oni ví, jak na nás a vycítí, kde to neklapne ![]()
Jako kolik je mladší dceři?
13m ![]()
Ona se narodila se silnou žloutenkou, prso nikdy nepřijala. První měsíc měla mléko ze stříkačky, pak jsme přešli na flašku. Dudlík také nikdy nechtěla.
No a stejně je fakt v noci od narození každou hodinu vzhůru i bez toho ![]()
Se starší to bylo jednodušší, tam jsem podle mě vychytala dobrou dobu, kdy to sebrat.