Kojení + dokrm - pomoc

404
15.8.08 22:55

Kojeni + dokrm - pomoooc, zkusene matky!!!

Ahoj, mam 10 tydenni holcicku a vypada to, ze budu muset po kojeni zacit dokrmovat. Uz jsem prekonala asi 3 laktacni krize, ale vraci se kazdy tyden a uz fakt nemuzu - jime po hodine a pak si hned papa rucicky a je neklidna, samozrejme nejvic vecer. Mleka je stale mene a mene i kdyz prikladam velmi casto, odsavam podle vsech rad, ale je to dobre tak den, dva. O mliko prichazim ze zcela prozaickeho duvodu - mala ma alergii ma mlecnou bilkovinu + to vypada na vejce, kakao, lepek, soju a spol. Takze jim jen brambory a ryzi, sem tam si dam chleba, kdyz padam na hubu hlady. Ale proc vas prosim o radu - koupila jsem Nutrilon Pepti i Nestle alfare - uvidime, co bude chtit vic. Nevim ale kolik ji po kojeni dokrmovat, abych to neprehnala a mala nebyla tlustice diky tomu, ze ji precpavam, protoze se obavam, ze je takovy jedlik, ze pije a pije a klidne praskne, ale dost si sama nerekne. Takze - mam dokrmovat po kazdem kojeni a kolik? nebo jenom jednou dokrmit vecer vic? Dneska treba po koupani pila z prsu, pak moje mliko odstrikany 80ml a jeste dala 90 ml Nutrilonu. Coz mi prijde dohromady celkem dost. A jeste jedna otazka - kdyz si hodne, hodne odkrkne, tak si myslim, ze je najezena az kam nebo to tak neni? dekuju za vase reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17878
16.8.08 08:55

ahojky,

situaci teda nezavidim…ja mela doma „jen“ zroutika a padala jsem na pusu unavou-jedl temer tri tydny po hodine-ve dne v noci- to byl des!!!

je fakt, ze mlika jsem mela min navecer-byla jsem „vycucnuta“ :lol: takze navecer jsem mu misto jednoho kojeni dala flasku a bylo…

na podporu kojeni jsou dobre kojici caje, melta, homeopatika Ricinus communis (jen davkovani uz si nepamatuju, ale da se najit na netu)

ja bych to asi udelala tak, ze bych nahradila to vecerni kojeni, kdy mas nejmin mlicka, flaskou UM - to zabralo u nas-pak mi jakoby „zbylo“ vic mlika na pozdeji :wink:

a s tim odbrknutim- u nas se rika „plac na drugi“ - jakoze se udelalo misto na dalsi jidlo :lol: takze to vubec nemusi znamenat, ze je „nacpana az nekam“…v podstate je to „odpousteni“ vzduchovych bublin…

drzim palce, at to nejak zvladnete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
255
16.8.08 09:26

Ahoj,

to mi něco připomíná. Jen u nás krize nastala kolem 4. měsíce (přikládala jsem jak šílená, v mezičasech stimulovala prsa odsávačkou a mlíka bylo pomálu). Dokrmovala jsem v poledne a večer. Rozdělila jsem doporučenou denní příkrmovou dávku (podle návodu na krabici) na dvě (myslím, že to vycházelo na 110 ml) a po těch dvou kojeních šoupla flašku. Ostatní koja jsem nějak ustála bez dokrmení.

Ještě doplnění k těm homeopatikům - na podporu tvorby mléka je RICINUS COMMUNIS 5 CH (to číslo je důležité - ještě existuje 15 CH a ty jsou naopak na zastavení laktace. Dávkování: 5 granulí 2× denně (doporučila mi naše MUDra). U mě homeo na nějaký čas zabralo, ale Týna potom postupně přestala mít o prso zájem.

Držím palce. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aji
190
16.8.08 11:55

ahojky, v porodnici mi poradila až jedna stará dětská paní doktorka, že mám jednou kojit a podruhé dokrmovat UM - nevyčerpává to tolik, dítě mlíčko lépe stráví a taky je víc na další kojení…taky musíš jíst, co můžeš, abys neměla „hladové“ mlíko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.8.08 12:11

Hola Popodopo,
mam 11-tydenni holcicku, ktera byla od narozeni prikrmovana, jen posledni 2 tydny plne kojime. Udelej to tak, jak vam to obema bude vyhovovat nejvic. Ja jsem taky nevedela jak dokrmovat, tak jsem pred kojem vazila, po koju taky a pak jsem vedela kolik prikrmit. Stastna metoda to neni. Protoze ted uz vim, ze mala si z prsa vytahne pokazde jen tak 50 ml, presto pribira.
Byt tebou, tak ji dam tolik, kolik sama bude chtit.
Drzim palec, at je to brzo lepsi!!

Neprihlaseny Fik

• Citovat
  • Upravit
2766
16.8.08 12:38

Ahoj,tak koukám,že se nervuju zbytečně,když se mi malej budí už asi týden na kojení i v noci po dvou hodinách 8O Jinak je spokojený…
Popodopo neporadím,ale držím palec ať to zvládnete!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
16.8.08 13:31

jak se mala zacla budit casteji v noci to bylo asi kolem 4 mesice tak jsem vecer pred spanim dokrmovala. a pres den jsem kojila jak se dalo :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
16.8.08 17:31

Ahoj Popodopo,
já jsem téměř úplně přišla o mlíčko, když malé byl jeden měsíc a prvních pár dní jsem dokrmovala tak, jak psal návod na krabici (dokrmujeme Nutrilonem 1). Kojení jsem ale nevzdala a částečně se zase rozkojila. Dneska nám je 8 týdnů a Nutrilon dáváme ráno 120 ml, většinou jednou během dne 120 ml ( s tím, že je to slabší - více naředěné - o jednu odměrku méně na radu naší MUDr.) a večer na spaní 120 ml. Mezi tím kojím většinou každou hodinu a půl až dvě, když vidím, že viditelně mé mlíčko nestačí, tak dodělám umělé.

A jak večer spinkáte? Je pravda, že malá večer spí tak od osmi do pěti do rána v kuse, takže ta 120 jí asi stačí :D . Je pravda, že většinou už v těch pět je vyspinkaná a v postýlce pak už být nechce. Nezkoušela jsem jí dát větší dávku Nutrilonu. Jednou jsem ji ještě po večerní flašce zkoušela přiložit k prsu a papala opravdu hezky, jenomže pak jsme další dvě hodiny chodily po bytě nejspíše s bolavým bříškem ( a to na to netrpíme) a zvracením a museli chovat.

Držím palečky, abyste to pěkně zvládli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2345
16.8.08 23:06

Ahoj, no mně přijde kojení + 80 ml odsátého MM + 90 ml UM fakt hodně!!! 8O Já bych na tvém místě skončila u toho odsátého a hodinku, za dvě bud znovu nakojila, nebo dala UM. Lepší mi také přijde jednou nebo dvakrát denně kojení nahradit dávkou UM, ono to klasické dokrmování je fakt na bednu 8O jen máš dvojnásobek práce a nervů… Takhle si především ty odpočineš a dítko bude také spokojenější. Dávkování - můžeš se řídit dávkami na krabici UM, ale mně pediatr doporučil menší dávky, 100-120 ml, a říkal, že některým dětem stačí do půl roka třeba jen 80 ml!

Jinak, všechno to moc dobře znám, jak vidíš z metříku, mám dvojčátka - od 3m je plně kojím, předtím jsem si zažila šílený nervy kolem dokrmování, odsávání atd., navíc kojení bylo velmi bolestivé, holčičce to vůbec nešlo, také jsem dělala psí kusy pro zvýšení laktace… a to všechno se dvěma dětmi :roll: Ani teď nemívám navečer dost mlíčka, ale holčička se napije (v jejím prsu je mlíka víc) a usne, a chlapeček se holt napije trochu a pak počká hodinku a půl na další kojení z obou. Pak spí obě děti do rána.

Přes den je to někdy OK, jindy napnutější, ale snažím se dokrmování - zatím - ubránit. Vím, že to zní drsně, ale - ono mlíčko není jen záležitostí maminky, naopak, miminko si ho musí „vybojovat“, ono určuje jeho množství a kvalitu, protože dává přes bradavku signál, kolik mlíčka potřebuje a v jakém složení… Pokud miminko aspoň rámcově prospívá, tak bych prostě raději přečkala tu hodinku nebo raději dvě (aby bylo víc mlíčka) do dalšího kojení. Cucání ručiček taky nemusí být z hladu - děti se tím prostě uklidňují (moje malá si je cucá, i když je totálně přejedená a ublinkne). Mně přijdou děti kolikrát po kojení nespokojené - a ejhle, pak vydrží i tři hodinky… Plakat může i proto, že jí prostě vezmeš prs, a jí je žužlání příjemné… :wink:

Jo a jinak si myslím, že i když se malá přejí, tak to přinejhorším vyblinká :wink: děti mají tohle dobře zařízené…

Moc ti držím palce!!! :D :wink: Na druhé straně - kojení není náboženství, a pokud má malá navíc alergii, která takto omezuje tvůj jídelníček, tak by bylo UM možná nakonec dobrým řešením :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
17.8.08 20:46

tak se k vám přidám. já přestala kojit chvíli po šestinedělí. (začala sem brát antikoncepci cerazette a stratilo se mi mlíko) ale už předtím sme dost bojovali.

tak sem si řekla že jednou nakojím a podruhý dám UM pak zas kojo a pak UM a tak pořád dokola

no jenže sme pak šli k dktorovia ten mě seřval že tak se to nedělá že musím nakojit z jednoho prsa a hned pak nabídnout UM a sepisovat si kolik toho vybumbá. nakonec sem stejně (bohužel) přesatala kojit jak už sem psala došlo mlíko…

a s tím krkáním je to tak jak už tady někdo psal, když si krkne uvolní se vzduch co je v bříšku a vleze se další ,,papů,, :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
18.8.08 23:52

Ahojky,tak já měla málo mlíčka od začátku,Davídek byl od narození částečně kojen a částečně přikrmován a tři na sobě nezávislý doktoři my poradili následovně,dát mu z obou prsou,co vypije a když se mi i potom bude zdát hladový udělat mu 60-90ml UM a dát mu to,dítě se prý nepřepije.Vypije co vypije,hlavně ho nenutit,aby si nevypěstoval takhle od mala odpor k jídlu.Sama časem poznáš kolik UM dodělat,chce to čas,my to takhle dělali 2měsíce a teď u jsme jen na UM a Davídek nikdy neměl problémy ani není cvalík.Přeju hodně zdaru,pevné nervy a dobrou náladu,to je důležité :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
404
19.8.08 11:31

Diky moc za odpovedi… kdyz ji nakojim z obou prsu, tak hlad hned nema, pekne usne, ale vzbudi se za hodinu a chce jist zase. Tak ja ji jeste dodelam tema 60ml UM - nebo ji je mam dat az za tu hodinu? Co myslite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
20.8.08 07:40
popodopo píše:
Diky moc za odpovedi… kdyz ji nakojim z obou prsu, tak hlad hned nema, pekne usne, ale vzbudi se za hodinu a chce jist zase. Tak ja ji jeste dodelam tema 60ml UM - nebo ji je mam dat az za tu hodinu? Co myslite?

já bych jí to um dala hned po kojo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
20.8.08 21:55

Ahoj,
od začátku strašně bojujeme s kojením Malá mi do 6 ti týdnů plakala! Pak jsem přišla na to - proč??? Měla hlad!!! Po kojení vydržela 30-40 minut a pak chtěla znova, ale já nestačila vyrábět mlíčko :cry: Byla jsem vysosaná a tak strašně unavená. Pak už jsem bulela taky!!!
Doktorka mi poradila dokrmovat Nutrilonem. Dávala jsem 120 ml ráno a 120 ml večer před spaním Nutrilon. Bylo to super. Já si odpočinula a hlavně jsem konečně měla spokojené miminko.
Po čase jsem musela přidat i něco k obědu, ale teď si Linda tak zvykla, že musím na každé krmení mít připraveno 120 ml. Dám jí z prsa a zbytek co si vezme z flašky! Někdy jen půlku, někdy všechno. V noci jí to stačí - zatím - ode mě. Ale dneska mě teda překvapila, že nechtěla vůbec prso - jen flašku!!! Vždycky si jen cucla a pak začala tak strašně plakat - až jí tekly slzičky!!!! Večer se stačilo jen přiblížit s prsem a byl řev!!!!!! Musela jsem jí dát flašku hned!!!!
Proto volám : holky POMOOOOOOOOOOOOOOOOOOC!!!!
Co s ní mám dělat???? Snad by umřela hlady, ale prso prostě nechce!!!!
Modlím se, aby si zítra alespoň trochu vzala!!!! Byla jsem tak ráda, že jsem se rozkojila - a teď tohle :cry: :cry: :cry:
Večer jsem už bulela s ní! Bylo mi to tak líto!!!!!!!!!!!!!!!
JInak je to tak roztomilá a hodná beruška. Ale bude asi hyperaktivní. Už teď je strašně živá! Kojit na veřejnosti a v sedě??? Nemyslitelné!!!! Nedá se jednou rukou moc udržet a pořád se odtrhává a rozhlíží se - co se kde děje - jako by se u toho jídla nudila????
Když jí nechám vyhládnout a dám jí až po 3 hod. tak sice řve hlady, ale u flašky je jak andílek!!! Jinak se taky odtrhává a otáčí hlavu! Dneska jsem už nevydržela a vzala jsem jí flašku hned jak začala tohle dělat. Vypila jen 60 ml, ale asi jí to stačilo. Už u ní nebudu sedět a lejt to do ní po kouskách!!!
Byla jsem z toho dneska tak rozhozená, ale copak to jde - zlobit se na ní??? Začne se na vás smát a něco povídat a dostane vás - že????
Co myslíte????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.1.11 13:31

Ahoj,
jak to tady pročítám, s dokrmováním je hojná zkušenost na všech stranách. Také jsme v této kojícídokrmovací kategorii. Na doporučení jsme koupili lahvičku Calma od Medely, která by měla imitovat sání z prsu a zabrán Sice u první dcerky nám to fungovalo až do 4.měsíce s normální lahvičkou, ale

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová