Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@quinny on pije od začátku z flašky co podporuje kojení, nebo tak něco, jako že neztratí sací reflex…
nevím, co bych udělala víc, já zkusila fakt skoro vše, jenže když byl prcek malý, trpěl žloutenkou a furt spal, teď už je přece jen větší, a on se ještě přisaje, jen problém je v tom mlíčku, že ne a ne se udělat víc… ![]()
@Saaliyah na nekoho proste odsavacka nefunguje tak zkus homeo a prikladat a uvidis jestli to zkusi. Chtelo by to asi suplementor nebo vyrobit alternativu aby se najedl a soucasne stimuloval prsa. Za me jediny mozny reseni ![]()
@Saaliyah
Ahoj, teoreticky to lze ale je to dřina. Spíš se ti může stát, že pokud si mimčo už déle spokojeně pije z flašky a budeš ho najednou nutit se přisát, kde musí víc makat, tak z toho může být pěkně paf, nespolupracovat, bečet, rozhodí si návyky atd., což když bude mlíko tak to je jen malá komplikace na cestě, ale pokud nebude tak by to bylo zbytečné trápení.
Navrhovala bych zkusit u tebe dva dny hodně, ale hoooodně pít a odsávat a uvidíš jestli se ti laktace rozjede. Pokud ano tak pak zkusit přikládat. Nebo pokud by bylo mléka víc ale nepřisál se, tak lze odsát a dát to flaškou.
S tím pitím, udělej si konvici jakéhokoliv čaje nebo si připrav petku vody, šťávy, čehokoliv..ať to máš na očích, a kdykoliv projdeš okolo tak silou vypít hrnek nebo půllitr tekutiny, minimálně tu konvici/petku za dopoledne, za odpoledne další a večer další, všecko vypít. (s vymýcením laktace to funguje přesně naopak, dva dny skoro nepít a mléko zmizí jak mávnutím proutku)
@kjhui tak je fakt, že já celkově málo pila před těhotenstvím, v těhotenství trochu žízeň a v šestinedělí jsem hodně dbala na tu konvici čaje…tak to zkusím, jestli toto teda nezabere, tak to vzdávám ![]()
dík holky
@quinny suplementor jsem sice neměla, ale když jsem kojila a nic moc neteklo, tak jsem měla u sebe flašku s mlíkem a do koutku mu vždy kápla a on sál…
@Saaliyah
pokud by se zadařilo, tak se nelekej, sice budeš mít za dva dny (plus mínus) melouny jak Dolly Buster, ale může téct jen průhledná bělavá vodička (velkým příjmem vody se mléko zředí), ale v tuhle chvíli jde o objem a kvantitu, jestli vůbec poteče.. kvalita by se zlepšila dalším taháním mimča (zadní mléko atd.)..
a pokud by se nezadařilo, tak nemá smysl se tím trápit a trápit tím mimčo..
@kjhui tak jsem zvědavá, zda se mi to rozjede, já si totiž myslím, že se mi to plně nerozjelo a třeba jsem to vzdala předčasně, tak bych to ráda zkusila, sice pozdě tak uvidím…
@Bella1988 píše:
Ahoj holky. Chci se zeptat na Vaše názory a zkušenosti ohledně kojení. Jak si pomoct, aby se udělalo mléko hned po porodu?
Děkuju
Ahojky, teď kojím 15-tý měsíc. Nejvíc mi pomáhalo časté přikládání, dost masa (drůbež), melta s mlíkem, kojící čaje jsem vysadila (možná malé zhoršovaly koliky??). Celkově jím opravdu hodně, ale díky kojení mám dole 10 kg oproti váze pře těhotenstvím. Jen si dej pozor, ať si dítko nenaučíš usínat u kojení jako já. Teď už asi budu kojit do??? let.
Já se rozkojila asi až po 14 dnech, nasadila jsem Ricinus communis 5CH. Dávkování 2× denně 5kuliček jsem zvýšila na 5Xdenně 5kuliček. A bylo vyhráno!
Holčičku jsem nechala trošku vyhladovět a přisála se. ![]()
@prdelka17 škoda že jsem o tom ricinusu nevěděla dřív, v porodnici mi ani neřekli, že pomocí odsávačky se mi může spustit mlíčko ![]()
No jo, to je to naše zdravotnictví.
. Neznám nikoho, komu by Ricinus nezabral.
@Saaliyah
Ahoj, tak já se rozkojila plně až ve třech měsících malého, takže někdy to jde. My jsme tedy odcházeli po měsíci z porodnice s flaškou, malý nechtěl sát a jakmile byl schopen vypít většinu dávky z flašky a nemusela jsem dokrmovat sondou, tak jsme šli domů. Odsála jsem max. 10 ml, vypil ode mě 2-6 ml
Brala jsem homeopatika, pila kojící čaje a pak nějaké bylinky, co mi doporučili v lékárně, pískovice a ještě cosi. Stálo to hromadu peněz a bylo to na nic, nebo alespoň na mě to nezabíralo.
Domů jsem si zapůjčila odsávačku, nakoupila dudlíky medela calmita (pro nedonošené děti, beginner a advanced a potom medela calma pro donošené). A jeli jsme systémem: zkusím nakojit, udělala jsem UM doplněné o odstříkané mléko z předchozího kola, dudlík calmita a dokrmovali jsme. Pak jsem odstříkala (nikdy jsem neodstříkala více než 30ml), je potřeba min. 10 minut na každé prso, asi 7× - 8× denně. Malého jsem přikládala k oběma prsům během kojení alespoň 2×. Jakmile z flaštičky pil snadno, dostal těžší dudlík. Smířila jsem se s tím, že kojit nebudu. Po dvou měsících jsem vrátila odsávačku, pokud byl nějaký přebytek, odstříkala jsem rukou. No a malý se postupně rozpil, nebylo to ze dne na den. Teď jenom piju kojící čaje a jím pravidelně, to je důležité.
Malý potom pil UM méně a po nějaké době flašku nechtěl, je ale možné, že mu prostě nechutná nutrilon
Jo a jedna věc, co mi fakt pomohla, byla nebudit na kojení, ozve se sám. Je fakt, že když má hlad, tak se začne v postýlce více vrtět a mě to vzbudí.
@prdelka17 no já brala jen 2× denně 5 kuliček, prý víc by mi zas laktaci ukončilo, mlíčko teklo, ale max 10 ml, a to jsem odstříkávala hodinu, a když malý pil, tak max 10 minut… tak nevím, zda do něj ještě jít ![]()
@Jenisa já mám flašku avent naturaly, a od porodnice nebudím, u něj to nemělo cenu, když spal, tak spal fakt tvrdě, děkuji za povzbuzení ![]()
Na zástavu kojení se používá ředění 30CH. Moje kamarádka, taky lékárnice si také zvýšila dávkování toho 5CH a rozkojila se taky… ![]()