Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nedokrmovala bych, 100g je hranicni, ale na jeji vahu to neni zas tak maly prirustek.
Maximalne zkusit odstrikat a treba vecer to pak dat strikackou. 90 ml mi prijde u dvoutydenniho kojenyho mimina naprosty scifi, trimesicni mel co delat, aby vypil 60 a to pil z flasky, takze mu to teklo skoro samo.
Muzes si nechat zkontrolovat techniku od laktacni poradkyne, zda spatnym prilozenim nebrzdis tok mleka. A hlavne klid, tohle je uplne bezne, tvuj syn byl myslim celkem unikat, kojeni po 3 hodinach jsem u vsech trech deti zazila az tak ve 3-4 mesicich ![]()
Byli jsme na tom podobne, syn mel jeste zloutenku, takze usinl u kojeni taky. Na radu dr.jsem dala 2×denne 30ml UM. Davala jsem to kanylkou prilepenou k prsu a tahal to z flasky. Rozkojila jsem se a maly ted pribira uz cca tech 150g tydne. Takhle zpetne to byla spis takova psycho podpora ten dokrm…ze maly nema hlad. U dalsiho mimca pokud bude to delat nebudu;)
Mně taky moje doktorka řekla na kontrole, že mám dokrmovat. Malá za 2 měsíce přibrala jen 0,5 kg ale zase moc nevyrostla. Jen jí prostě nezapadala do tabulek. Takže jsme koupili krabici za 300 Kč. Malá to samozřejmě vůbec nechtěla takže krabice letěla do koše a kojila jsem si vesela dál a na doktorku kašlala. Další vážení už bylo v pořádku. Sice jsme pořád menší a mimo tabulky ale já jsem jako miminko byla úplně stejná, takže bude po mně. Buď v klidu a nestresuj se. Pokud ti nebrečí hlady tak bych ještě počkala.
Tak nakonec už 2 dny přikrmujem. Po tom, co jsem ji 4 hodiny měla u prsou a stále brečela, tak jsem ji dala příkrm a byla spokojená. Vážím ji před a po kojení. Vždy dáme obě prsa a po kojení mám pocit, že je mám uplně vyždímaná, prázdna
Váha nám ukaže, že vypila třeba i 80, 90 ml z prsou a stejně brečí. Takže k tomu vytáhne ještě cca 50 ml příkrmu.
Já jsem si říkala jestli nemůžu mít s tím kojením problém když mám adenom (nezhoubný nádor) na hypofýze. Ta vlastně řídí prolaktin a všechny hornomy…jestli se náhodou náporem těhotenských hormonů nezvětšil a teď nedělá problémy a neprojevuje se to na tom kojení ![]()
@Simuleena a jak přikrmuješ? zkus to nedávat z flašky, jestli cheš zachovat kojení..
Zdravím maminky. Potřebovala bych poradit jak vzbudit malou u kojení. Je jí 14 dní, novorozeneckou žloutenku neměla a u kojení mi hned usne. Kojím pak hodinu a stejně má za chvíli hlad. Min týden jsme byli u dr na kontrole a malá přibrala jen 20dkg a navíc se u ní objevila hladová stolice. Tak jsme museli začít dokrmovat, ikdyz si po jejím odmítnutí z prsa ještě něco vymacknu, tak ona ho nechce ale 30ml UM mi ještě vypije přes stříkačku. Jak na ni?
Díky za rady a tipy
@Anelka1 ahoj, nic jako hladová stolice neexistuje. jestli myslíš zelenou stoličku, tak ta je způsobena nějakým problémem v trávicím raktu, nebo pokud je to jednorázová záležitost, tak to může samo odeznít. u kojení miminko vzbudíš šimráním nebo jemným „štipkáním“ na bradě (jasně, že ji nebudeš štípat, nevím jak jinak to popsat), koj ji méně oblečenou, miminko se pak bude chtít instinktivně zahřát sáním (já kojila jen v pleně, malý nesál vůbec) (ne)odstříkání mléka nesvědčí nic o množství mléka v prsou. spíš si pořiď odsávačku a dávej hadičkou přes prst nebo stříkačkou přes prst, ale jen když bude miminko aktivně sát prst, nestříkej jí to pasivně do pusinky.
miminka se to sání taky musí naučit a někdy, když to z prsa neteče jako z kohoutku, tak nechtějí, ale to se naučí, je malinká ![]()
Jejda, napsala jsem to špatně, mělo to být 20g. Zelenou stolici měla 3 dny - mezitím jsem začala dávat um podle rady doktorky. dokrmuju přes stříkačku přes malíček, ale nadšená z toho nejsem. A odsávačkou mi mléko odsát nejde, asi to ale dělám špatně nebo co. U první dcerky jsem mlíčko ztratila a nechci aby se to samé stalo i teď u druhé…
@Anelka1 Zkus si zavolat laktační poradkyni, ať se koukne, zda miminko dobře přikládáš a jestli skutečně z toho prsa saje.
A pak prostě miminku prso nabízet vždy, když je bdělé. Pokud pije málo, protože usíná, tak musí pít o to častěji.
Ono až trochu povyroste, dostane sílu a naučí se to, tak je to pak taky trochu jiné.
@Anelka1 a opravdu nemá žloutenku? ono i hraniční hodnoty mohou s miminkem zamávat, zvlášť pokud je třeba drobnější. jinak jasně, nenecháš miminko hlady, spíš udělat všechno pro to, abys nepřišla o mléko. laktační poradky je dobrý nápad!
Syn mel zloutenku tak mi prvnich par tydnu usinal u kojeni…zkousela jsem vsemozne, lechtani na pate, zmacknuti prsa, jezdeni jakoby po brade-licni kosti, fouknuti…tahani za ousko..zacal pit poradne nejak sam. Davala jsem mu chcili ten dokrm pres hadicku nalepenou na bradavce a tahal to sam z te hadicky z flasky. Stimulovalo to zaroven i bradavku…na youtube jsou vide jak si to vyrobit. Suplementor se to jmenuje. Da se to koupit i v lekarne ale je to zbytecne drahy. Rozkojila jsem se krasne a maly taky zacal pak pribirat:)
@creatif3 ten suplementor jsem si vyráběla z obyč. flaštičky a hadičky na dokrm novorozence
dávala jsem po prstu a teklo to jen když opravdu efektivně sál, k tomu prsu jsem to nikdy neuměla pořádně dát ![]()