Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky, jdu si k vám pro radu. Jsem už docela zoufalá a ráda bych věděla, jak pokračovat. Malá má zítra 14 dní a teď usnula po 3,5 hodinách a u každého prsu jsem ji měla snad 4× a jsem úplně vycuclá. Vždycky si cucne, usne u toho, za pár minutek je vzhůru a hledá zase…takto to teď dělala celé 3 hodky. Přes den je to lepší, ale jí několikrát po sobě dávám prso.
Navíc jsme dnes byli u lékařky a přibrala prý jen 100g, což je málo. Minulou neděli jsme z porodnice odcházeli s váhou 2860g (porodní 2990g), za 2 dny měla 3060g a dnes po týdnu 3160g. Na kojení vypije cca 60-70 ml a prý by měla tak 90ml, což se mi zdá moc
a poradila, že mám večer zkusit přikrmovat.
Teď už jsem byla tak hotová, že jsem z toho všeho brečela a měla sto chutí s celým kojením přestat ![]()
Poraďte prosím…Děkuji
14 dni je hrozne malinko, je to prcek, dej tomu jeste cas. pokud jsi schopna odstrikat, tak zkus pres den nasbirat do zasoby a vecer dat strikackou nebo pres prst. jako dalsi krok v zoufalstvi muzes dat vecer jednu davku UM (ale to bych jeste odlozila). kazdopadne mas jeste moznosti nez uplne skoncit s kojenim.
a to rikam jako matka, co u prvniho s kojenim sekla po 6tydnech a u druheho ani nezacala.
takze vim, co to je u kojeni trpet. ale ve 2 tydnech si to rozhodne zaslouzi sanci.
@Simuleena Vyprdl abych se na rady lékařky ohledně toho, kolik má mimino vypít. Každé dítě je jiné (90 ml mi pil půlroční). A hned bych nedokrmovala, nebo jen symbolicky (hlavně přes stříkačku, ne flaškou, nenahrazovat kojení dokrmem - nejdřív nakojit a pak dát případně dokrm)
Asi bude problém v tom, že sice visí na prse, ale ve skutečnosti nepije. Zavolala bych laktační poradkyni, ať se na vás mrkne.
Jinak na usínající děti platí je při kojení šimrat pod bradou )stimuluje to sací reflex), před kojením přebalit (to je vzbudí), kojit lehce oblečené, otírat vlhkým hadříkem obličej nebo na něj ze stříkačky kapat vodu.
Prostě ji přimět u topho pořádně makat. ![]()
Nemá žloutenku?
@Simuleena Ahoj, soucítím s Tebou, ale neboj s kojením bojuje hodně maminek i miminek (i já to tak měla) maličká se to taky musí naučit. Pokud si něco vypije, tak to je dobře. Pokud ale u kojení usíná, tak budit, šimrat na bradě, nebo ji koj méně oblečenou, dítě pak má instinktivní potřebu se „zahřát“ pitím mléka. Nabízej často prso, nech ji uprsa jak sama potřebuje. Rozhodně nepřikrmuj, pokud Ti přibírá tak koj a ono se to zlepší. Mléko určitě máš, tak bude vše brzo v pořádku ![]()
Miminka nepribiraji podle tabulek
je ji 14 dni, to chce prso pořad. Já měla malou téměř nonstop první dva měsíce na prsou. Pokud chcete plně kojit, tak zaleste s malou do postele, tělo na tělo a kojte a kojte a kojte. Všechny lahvucky a dudliky a podobně náhražky mohou kazit techniku sání a dřív nebo později přijde bojkot a prestnete kojit uplne. Pokud i tak malá nebu přivítat, pak bych zkusila ještě bobrou laktacni poradkyní a když ani tak to nevyjde, pak bych dala prikrm. Hlavně bez stresu, většina novorozeňat ne opravdu prisata pořad ![]()
Nevzdávej to. Důležité je, že vůbec přibírá. V tomto věku mi dcera vypila max. 50 ml. 90 ml vypila snad až těsně před rokem
. Doteď (3,5 roku) je nežravec a nevypadá, že by strádala.
@Svistice žloutenku jsme právě neměli. Já si právě taky říkala, že to lékařka moc hrotí. Minulý týden přibrala víc, teď míň. Jinak prý vypadá dobře a vše v pořádku. Tak snad nemusí být každé dítě přesně podle tabulek, že? Pod bradičkou jsem zkoušela, ale vypadá u toho vždy, že vytuhla uplně a je líná
S tím vlhkým hadříkem to vyzkouším ![]()
Holky, děkuju…budeme to zkoušet a snad se to nějak upraví. Já už mám 6letého syna a u toho toto neznám. Ten si od narození vždy vypil jen jedno prso, pak spokojeně spinkal 3 hodky a pak další prso…krásně přibíral. Ten byl podle tabulek ![]()
@Simuleena no vidíš, to bude dobré! někdy mi přijde, že lékaři místo toho, aby maminku podporovali a povzbuzovali, tak raději vždy zvolí tu jednodušší cestu - šoupěnte mu UM a hotovo.. u ná střeba doktorka týden čekala než se malý rozkojí, nestalo se a pořád hubnul, pak teprve jsme dali UM přes prst hadičkou. naučil se sát a po měsíci jsem kojila už plně ![]()
@Simuleena nevzdavej to, me malý u prsa byl prvni dva mesice co hodinu.Bylo to náročné, ale nevzdala jsem to. Kojeny byl do 9 měsíců, pak uz kojit nechtel, ale jeste ted pije UM. Hlavne žádné stresy.
@Simuleena Soustřeď se jen na miminmko. Starší už je rozumný, tak to pochopí, když mu vysvětlíš, že se musíš věnovat chvilku jen miminku.
Zalez si s ním do postele, snaž se co nejvíc odpočívat, dobře jíst a pít. Taky můžeš zkusit prsa před kojením nahřát nebo popíjet teplý nápoj, případně si dát třeba před kojením horkou polévku - zlepší to spouštění mléka a malá se nebude muset tolik snažit a třeba se napije víc.
@Simuleena S kojenim neprestavej. Dej tomu trochu cas
. Mne malej taky malo pribiral, kojila jsem nekdy i po trictvrte hodine. Mrnous si jen cucnul a pak nechtel. Nekdy vypil 50, nekdy 80 a nebo taky treba jenom 15ml.
Hlavni je, ze mimi pribira. Kazde ditko neni tabulkove, aby pribralo predpisovych minimalne 150g za tyden. Holt nektere deti ji uz od mala jako vrabecci. Kazdej nemuze byt zrout. Hlavne se nestresuj
.
Vydrž a nevzdávej to
. 100g je hraniční minimum, ale stačí to. Příjde mi, že doktoři vůbec neberou do úvahy růstový spurt
.
Taky jsem první 3 měsíce jen kojila a vážila a kojila… Malá byla narozena 33+0, takže opravdu boj, neměla sílu, do toho žloutenka, no děs…
Nakonec jsem ji ztěží odstavila ve 25 měsících kvůli druhému těhotenství ![]()
Ahoj tenhle boj o kojeni znam moc dobre, zkus to nevzdat a ani bych nedokrmovala, sice nepribrala moc ale dulezite je ze vubec pribrala a nepada s vahou dolu tim bych se hlavne ridila, nejsem tedy zrovna zastance mit dite u prsa neustale ale tak max po dvou hodinach
Některé děti nepřibírají raketově, ale už od začátku pomaleji. Navíc během pár dní dohnala porodní váhu, jsou děti, které ji nemají ani po 14dnech.
Pokud si nejsi jistá technikou (že malá usíná u kojení), najdi si laktační poradkyni.
Kolik má dítě vypít je individuální. Já jsem vážila v životě jen dva dny, staršího syna. Ve 4 týdnech vypil na jedno kojení půrměrně 50ml. Výjimečně 100, ale to tak jednou za den, po delším spaní. Kojila jsem často, po kojení dala odříhnout a ještě po 15min dokojovala..přibíral krásně a byli jsme oba spokojení. samozřejmě do mě hustili příkrm už v té době, ale nedala jsem se. Mladší syn mi v jednom měsíci přibral 1,2kg! no a to jsem zase slýchala, že to je moc, a že mám kojit méně..no a mám ho trápit? Kojila jsem obvykle co 2h. Další měsíc přibral méně, a mezi 9m a 12m horentních 180g. Tabulky jsou na pendrek.