Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
mám sice třetí dítě, ale pořádně kojím až právě tohoto a jsem v této oblasti analfabet ![]()
Prckovi je dneska přesně týden a já od začátku prakticky neznám tvrdé, nalité nebo snad bolestivé prsa. Ničím ho nedokrmuju, dostane najíst jak si řekne, nestopuju to, takže ani nevím jak často.
Většinou kojení probíhá tak, že se během max 10 min napucne z jednoho prsa, vytuhne a za pár minut je vzhůru, dodlábne se z druhého prsa a někdy se to ještě jednou i dvakrát zopakuje, když ho něco vzbudí dřív, než pořádně vytuhne (teda když sourozenci vzbudí
) Řekla bych, že mléka mám dost, je slyšet jak polyká, po zmáčknutí teče (ale nevystřikuje). Ale prsa jsou měkká, ani po 2 hodinách se nijak náplň nemění. Až po 3 hodinách začínám pociťovat na pohmat, že se začínají plnit, ale jen místy, rozhodně není nalité celé prso.
Nemám kontrolu nad tím, kolik toho vypije a jsem z toho dohromady celkem nervní. K doktorce jdeme až 4. ledna, je to docela dlouhá doba, než zjistím, jestli něco přibral. Váhu asi pořizovat nechci, mám strach, že by mě to akorát nervovalo.
Starší děti jsem kojila krátce, ale nešlo nám to samo od sebe jako teď, kdy se malej krásně přisává a je „bezproblémový“, tak bych nerada zas něco podělala a kojení tak předčasně ukončila..
Takže..je to normální, že by se prsa přizpůsobila poptávce takto brzo po porodu? Prakticky jsem měla prsa nalitá jen jeden den, a to ještě v porodnici
U starších dětí jsem je měla jak šutr a bolely, jak byly plné
Ale oni špatně pili…
Ještě dodávám, že má syn novo žloutenku. Nic drastického, ale žlutej pořád je. Ale nepřijde mi, že by byl nějak extra spavý.
@PetiteFillette
Já jsem při kojení také neměla nalite prsa. Když začal spat celou noc tak mě to budilo a musela jsem v noci oddávat.
Pokud je prcek spokojeni tak to je hlavní a mělo by tě to uklidňit.
A pokud mas doma kuchyň. váhu tak není problém ho zvážit před a po dlabanci ![]()
@PetiteFillette je to normalni. Staci, ze jsi kojila kratce, telo si pamatuje, mlekovody si pamatuji. Verim, ze vysilene dite bys jako zkusena matka poznala, ale pokud mas moc nervy, zajed si do porodnice na prevazeni, at se zbytecne nestresujes.
A gratuluju ke tretatku, jaky byl porod? ![]()
Ahoj, myslim si, ze je to uplne normalni, ja byla v porodnici 10 dni a mela jsem prsa nalita, bolestiva, vlastne jsem ani nevedela jak si lehnout, aby me nebolela, mezitim se mi na pokoji vystridali 2 maminky, ktere tento problem nemely a prsa mela pry jen nepatrne zvetsena. Za to ja jsem byla jako Pamela a prsa obkladala ledovymi oblady, odstrikavala a neustale menila prsni vlozky, bylo to hrozny! Zavidim tim, ktere to tak maji jako mate vy, pokud si nejste jista, bezte k doktorce jen na prevazeni, urcite vas neodmitne, vahu domu neporizujte, bude to stresovat vas i mimco, kdyby jste ho po kazdem kojeni vazila. ![]()
@Anix Váhu mám, ale kulatou a váží jen do 3kg ![]()
Miminko je spokojené, nebrečí po jídle. Teda baští fakt tak na 3×, někdy na dvakrát. Ale pak je prostě najezený, mléko mu ještě utíká koutkem a i po nakojení když prso zmáčknu, tak se mléko objeví.
@Bibi239 Porod byl dlouhý
Ale jinak super, vše jak jsem chtěla a užila jsem si to. Pokud se to tak dá říct ![]()
Prsa si to pamatují od minula jo? To jsem nevěděla..
@PetiteFillette úplně stejně jsem to měla teď u syna, nalitá tvrdá prsa jen jeden den v porodnici, pak už vůbec. Pnutí a pocit, že tam něco je, mám taky nejdřív po 3 hodinách. A mlíka je dost, syn pije a přibírá, pořád plně kojím, příkrmy jsme sice zkusili, ale plive to a sní maximálně 3 lžičky. Hlídej množství počůraných plínek, měl by mít za den alespoň 6. Pokud je má a kadí míchaný vajíčka, tak má mlíka dost a netřeba se bát ![]()
Tak vyslovene tvrde jsem je tusim taky nemela…a neresila bych zadne vazeni pred a po kojeni, pokud te to moc „zere,“ zvaz nebo nech si ho zvazit po nekolika dnech, casteji nez jednou za dva dny mi nevazili ani mirneho nedonosence v porodnici, ze pry je to zbytecne…ze mimina taky jednou vypijou vic, nekdy mene, zvazis si ho treba nahodou pri nejmensi davce a budes zbytecne na nervy. Ale jestli je spokojeny a ma dost pocuranych plen, tak to bude dobry ![]()
Já měla s kojením problém a vím že mi moje dětská když byla poprvé u nás doma a já měla strach jestli dost pije a přibírá, říkala že bych to okamžitě poznala už na pleti, ty miminka mají po velmi krátké době neprožnou a suchou kůži. Pokud je spokojený neřešila bych to
@PetiteFillette jo, prsa si pamatuji, navic pokud se dobre nastartuji hormony po porodu a dite je zdatny savec, tak jde pak kojeni levou zadni.
A ani kakat nemusi, staci pocurane plinky.
Tak já látkuju, takže přebaluju hodně často, zkusím to spočítat. Ale kolikrát to ani není poznat, má prakticky každou plínku i pokaděnou - míchané vejce to jsou, ale dost tekuté. Šmarjá, já už si ani nepamatuju, jakou konzistenci by to mělo mít, jde to se mnou z kopce ![]()
@Bibi239 píše:
@PetiteFillette jo, prsa si pamatuji, navic pokud se dobre nastartuji hormony po porodu a dite je zdatny savec, tak jde pak kojeni levou zadni.
A ani kakat nemusi, staci pocurane plinky.
Tohle by myslím odpovídalo, on byl od první minuty na prsu a pak první dva dny téměř nonstop a sál hnedka perfektně ![]()
Nase dr.ma ted mezi svatky dovcu a k zastupu se mi moc nechce totiz. Asi budu muset cekat do ledna a trnout, co zjistim ![]()
@PetiteFillette kočko buď v klidu, podle mě je všechno v pořádku. Kojíš na požádání, malý je spokojený, to že nejsou prsa nalitá není ukazatelem množství mléka, tak buď v klidu, psala jsem ti to i k nám na skupinku, ač trochu opožděně ![]()
Ja mela nalita a bolestiva prsa jen v porodnici, pak sice trochu tvrdsi na pohmat. Asi bys u tretiho mimca poznala, ze neprospiva, na nejake prevazovani bych se vyprdla. Pamatuju se, jak se mi u obou deti ulevilo po propusteni z porodnice, ze nemusim vazit-kojit-vazit
Pije, nestrádá, mléko vymáčkneš. Vůbec se tím nestresuj, všechno je v pořádku. Jsi prostě dobrá kojná, ani kapka nazmar! To mně mléko asi čtvrt roku při kojení stříkalo po zdech ![]()